واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: اقتصاد كشاورزي همدان متاثر از آثار زيانبار خشكسالي است
داخلي. اقتصادي. كشاورزي. خشكسالي.
همدان يكي از سالهاي خشك دوران حيات طبيعي خود را طي ۴۰سال گذشته تجربه ميكند و امسال اقتصاد كشاورزي اين استان بيش از هر زمان ديگر متاثر از آثار زيانبار پديده خشكسالي است.
كمبود بارندگي و خشكسالي آسيبهاي جدي را به اراضي زراعي ديم در استان همدان وارد كرده است.
بر اساس اعلام سازمان جهاد كشاورزي امسال بر اثر خشكسالي محصول بيش از ۱۰۰هزار بهرهبردار در بخش زراعت استان همدان از بين رفته و دچار خسارت سنگين شدهاند.
به گفته مسوولان كشاورزي ، زمينهاي زراعي در استان همدان اغلب خرد است و بيش از ۶۰درصد كشاورزان استان زير پنج هكتار زمين دارند و اين گوياي شدت ضربهپذيري و ميزان وابستگي اقتصادي آنان به درآمد ناشي از زراعت است.
همچنين بر اساس آمارهاي اعلام شده، وضعيت خردي زمينهاي كشاورزي در همدان به گونهاي است كه بيش از ۲۹/۵درصد كمتر از يك هكتار، ۳۱درصد بين يك تا پنج هكتار، ۳۱درصد پنج تا ۲۰هكتار، ۶/۸در صد بين ۲۰تا ۵۰هكتار و فقط ۱/۴درصد آنان داراي بيش از ۵۰هكتار زمين هستند.
به لحاظ خشكسالي و از بين رفتن محصول بيش از ۳۳۰هزار هكتار از اراضي استان همدان و بروز مشكل شديد اقتصادي، موجي از نگراني و اضطراب كشاورزان منطقه را فرا گرفته است.
"نادر پيرتاج" كارشناس اداره كل هواشناسي همدان از كاهش ۵۰درصدي بارش در استان نسبت به مدت مشابه در سال گذشته و كاهش ۳۸درصدي نسبت بهميانگين بلند مدت خبر ميدهد.
همچنين به اذعان كارشناسان زراعت جهاد كشاورزي همدان ميزان خسارت اراضي ديم در اين استان بيش از ۸۰درصد است.
مدير زراعت جهاد كشاورزي همدان گفت: نبود باران پاييزي در كشت ديم موجب شده كه بذر به حالت سربست به خواب زمستاني رفته با شرايط خيلي بد وارد زمان سرما شده و طول دوره ۱۲۶روزه يخبندان را تحمل كند.
"محمد ترابي" افزود: همچنين از ۹اسفند سال ۸۶تا ۱۹فروردين سال جاري حتي يك ميلي متر بارندگي نبود و حساسترين مرحله رشد گياه نيز با خشكسالي مواجه بوده است.
وي اضافه كرد: تبخير زياد، استمرار وزش باد با سرعت بالا و افزايش ۲۷ درجه سانتي گراد گرماي هوا در سال جاري موجب گستردگي معضل خشكسالي در استان شده است.
وي گفت: افزون بر اين توزيع و پراكنش نامناسب بارندگي نيز در كاهش عملكرد محصولات زراعي بسيار موثر است.
وي افزود: با توجه به رشد ناكافي محصول گندم و جو در استان در نتيجه عوامل طبيعي براي جلوگيري از معضل تهيه بذر براي توليد در سال زراعي آينده اتخاذ تدابير مناسب از سوي مسوولان ضروري است.
ترابي تاكيد كرد: همچنين مسوولان بايد فكري براي خريد گندم ديم سرداري از كشاورزان استان براي جبران بخشي از خسارتهاي وارده به آنان داشته باشند.
رييس سازمان جهاد كشاورزي همدان نيز گفت: محصول بيش از ۳۰۰هزار هكتار از اراضي ديم گندم استان در اثر خشكسالي از بين رفته است.
"حسين رجبيان" افزود: باتوجه به اين روند براي تهيه بذر در سال زراعي آينده نيز مشكل جدي وجود دارد كه بايد براي رفع آن تدابيري از سوي مسوولان انديشيده شود.
وي اضافه كرد: با تشكيل ستاد خشكسالي در استان ميتوان مشكل تهيه بذر را براي سال آينده مديريت كرد.
وي همچنين گفت: خشكسالي موجب افزايش ميزان آفات و بيماريهاي مزارع گندم در استان شده كه كشاورزان به دليل از بين رفتن محصول خود تمايلي براي مقابله با اين آفات ندارند.
پديده خشكسالي و كمبود بارندگي همچنين موجب كاهش سطح ذخيره آب سدهاي استان و همچنين آبهاي سطحي و رودخانهها شده است.
مديرعامل شركت آب منطقهاي همدان نيز ميزان ذخيره آب سد اكباتان همدان را ۸/۵ميليون مترمكعب عنوان كرد و افزود: اين ميزان در مدت مشابه سال گذشته ۱۲ميليون مترمكعب بوده است.
"محمودرضا عراقي" افزود: ذخيره آب سد آبشينه همدان نيز از پنج ميليون مترمكعب در سال گذشته به ۳/۸ميليون مترمكعب در سال جاري كاهش يافته است.
عراقي اضافه كرد: ميزان آب مصرفي استان همدان سالانه ۳/۲ميليارد مترمكعب است.
مجموع آب استحصالي استان سالانه دو هزار و ۹۳۸ميليارد و هفت ميليون مترمكعب است.
۵۷۷ميليارد و ۶۶ميليون مترمكعب آب استان از آبهاي سطحي، دو ميليارد و ۲۱۹ميليون مترمكعب آب از سفرههاي زيرزميني جمعآوري ميشود.
معاون برنامهريزي استاندار همدان نيز بر اهميت كاهش آثار مخرب ناشي از خشكسالي در استان تاكيد كرد.
"علي حيدر نوري" افزود: حضور فعال و تلاش پيگير فرمانداران شهرستانهاي استان موجب كاهش ميزان خسارتهاي خشكسالي در استان ميشود.
وي از تشكيل نشستهاي تخصصي و كارشناسي براي بررسي، ارزيابي و اتخاذ راهكار مناسب براي مقابله با مشكل خشكسالي در استان خبر داد.
استان همدان با يك ميليون و ۷۰۰هزار نفر جمعيت ۲/۸درصد جمعيت و ۱/۲ مساحت كشور را دارد و هرساله با توليد چهار ميليون و ۳۰۰هزار تن انواع محصولات كشاورزي پنج درصد از توليدهاي كشور را در اين زمينه به خود اختصاص داده است.
استان همدان داراي ۱۴۱هزار بهرهبردار كشاورزي و ۵۳هزار هكتار باغ و ۷۰۰هزار هكتار اراضي زراعي است. ك/۴
پنجشنبه 26 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1131]