تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 12 آذر 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):عاقل‏ترين مردم كسى است كه در امور زندگيش بهتر برنامه‏ريزى كند و در اصلاح آخرتش بيشتر ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1837071580




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

بناهای نجومی ایران


واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: بناهای نجومی ایران
بناهای نجومی ایران
  ایران‌زمین مهد فرهنگ و دانش است. جایی که هنر با علم آمیخته می شود و تمدن و آثار باستانی شگفت‌انگیزی را برای ما به میراث می گذارد. درست مثل بناهای نجومی ایران که تنها گوشه‌ای از این عظمت و زیبایی و خرد را برایمان به تصویر می‌کشند.     زیگورات چغازنبیل در استان خوزستان و 40کیلومتری جنوب شرقی شوش است؛ این بنای منحصربه‌فرد، از بزرگ‌ترین بناهای باستانی ایران است؛ از خشت و آجر، در زمینی به مساحت حدود 11هزارمترمربع و در پنج طبقه ساخته شده است. چهار طرف آن چهار آفتاب‌سنج آجری قرار دارد. احتمال می‌رود از این بنا به جز تعیین تقویم و اعتدالین، به عنوان رصدخانه نیز استفاده می‌شده است.
بناهای نجومی ایران
کعبه زرتشت در منطقه نقش‌رستم استان فارس هم در عهد هخامنشیان ساخته شده. می‌گویند این بنا از دقیق‌ترین گاه‌شمار های آفتابی جهان است، چرا که می‌تواند بر اساس چرخش آفتاب، جزئی‌ترین ویژگی‌های روزهای مختلف سال را مشخص کند. مردم آن روزگار با استفاده از این بنا، زمان دقیق مناسبت‌ها و جشن‌های سال را درمی‌یافتند. سازندگان این بنا از بسیاری از مسائل پیچیده نجومی آگاهی داشته‌اند.
بناهای نجومی ایران
چارتاقی بتخانه در جنوب روستای آتشکوه در 16کیلومتری جنوب غرب دلیجان قرار گرفته است. قدمت این بنا حدود 2هزار سال است. در چارتاقی بتخانه مانند دیگر چارتاقی‌ها، زمان انقلاب‌های تابستانی، زمستانی (کوتاه‌ترین و بلندترین روزهای سال) و اعتدالین (روزهای اول بهار و پاییز) مشخص می‌شده است.نسبت طول پایه‌ها و شیب و زاویه آنها نسبت به زمین و یکدیگر به‌گونه‌ای است که در این زمان‌های مشخص پرتوهای خورشید در راستاهای معینی به بنا می‌تابند و از روزنه‌های میان پایه‌ها دیده می‌شوند.
بناهای نجومی ایران
چهارتاقی‌ها از معروف‌ترین بناهای نجومی ایران هستند که سابقه‌‌ای بسیار طولانی دارند. در 20کیلومتری غرب کاشان، بنایی وجود دارد که مربوط به اواخر دوران اشکانی یا اوایل دوران ساسانی است؛ ساختمانی بدون دیوار، با سقفی گنبدی‌شکل و استوار بر چهار ستون که معروف به چارتاقی یا چهارتاقی نیاسر است.سال 1380شمسی رضا مرادی‌غیاث‌آبادی نتیجه تحقیقاتش را مبنی بر کاربرد نجومی این بنا اعلام کرد. در آغاز و میانه هر یک از فصل‌های سال، پرتوهای خورشید به شکلی خاص از میان ستون‌‌های بنا دیده می‌شود و می‌توان با اندازه‌گیری‌های ویژه‌ای تقویم دقیق خورشیدی را از روی آنها محاسبه کرد.
بناهای نجومی ایران
برج رادکان اثر تاریخی دیگری در خراسان رضوی است که می‌گویند خواجه‌نصیرالدین‌طوسی منجم بزرگ ایران، برای تحقیقاتش از آن استفاده می‌کرده است. تاریخ ساخت آن مربوط به همان سال‌هایی است که رصدخانه مراغه ساخته شده است. درهای این برج در راستای طلوع یلدایی (آغاز زمستان) و غروب آغاز تابستان ساخته‌شده‌اند و از روی آنها می‌توان چهار فصل، سال کبیسه و آغاز نوروز را تعیین کرد.
بناهای نجومی ایران
برج رادکان، 12دیوار خشتی دارد که سطح بیرونی ساختمان را به 12 بخش تقسیم کرده که هرکدام 30درجه از 360درجه کل دایره بنا را دربرمی‌گیرد. در عین حال دورتادور بنا 36ستون استوانه‌ای قرار دارد که هر کدام 10 درجه از دایره بنا را می‌پوشاند.نام شهر مراغه با یکی از بزرگ‌ترین مراکز پژوهشی نجومی یعنی رصدخانه خواجه‌نصیرطوسی گره خورده است؛ بزرگ‌ترین رصدخانه جهان در دوره قبل از اختراع تلسکوپ. زمانی که هلاکوخان، مراغه را به‌عنوان پایتخت خود انتخاب کرد، خواجه‌نصیر‌الدین به‌کمک دانشمندان هم‌عصر خود طی 15سال این رصدخانه را ساخت و آن را به کتابخانه، برج مرکزی رصدخانه و واحدهای مدور پنچ گانه مجهز کرد.
بناهای نجومی ایران
سال 1350 بخش‌های دیگری از این مجموعه کشف شد. برای محافظت از آنچه که از این رصدخانه باقی‌مانده، آن را زیر گنبد نجومی رصدخانه جدیدی که در همان محل ساخته شده، مخفی کرده‌اند. گروه گردشگری تبیان- الهام مرادی





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 327]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن