واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: برنج در صدر جدول
روزنامه- تقريبا در تمام مطبوعات امروز برنج به مثابه سوژهاي اصلي مورد توجه قرار گرفته است.
به نوشته مطبوعات امروز رشد سرسامآور و ناگهاني اين محصول، تصميماتي را نيز در دولت موجب شده كه طبق يكي از آنها قرار است برنج مورد نياز اقشار آسيبپذير و كارمندان بين آنها توزيع شود.
برنج كم نيست
جامجم در گفتوگويي با عيسي كلانتري وزير كشاورزي اسبق و دبيركل كنوني خانه كشاورز آورده است: درسال گذشته 5/1 ميليون تن برنج با قيمتهاي مناسب وارد كشور شده است و در حال حاضر بايد حدود بيش از 800 هزار تن برنج وارداتي در انبارها موجود باشد و افزايش قيمت برنجهاي وارداتي در بازار كاذب است.
كلانتري همچنين در مورد قيمت برنج گفته است: هر تن برنج درجه يك خارجي از 700 دلار به 1100 دلار و برنج درجه دوم از 300 دلار به 600 دلار افزايش قيمت پيدا كرده است؛ اما افزايش بدون منطق قيمت برنجهاي داخلي ارتباط زيادي به اين افزايش قيمت جهاني ندارد.
اگر در حال حاضر برنج با قيمت روز جهاني نيز وارد كشور شود، قيمت آن كيلويي 1500 تومان ميشود نه 4000 تومان، ولي ما شاهديم قيمت برنج داخلي نيز در رقابت با برنج وارداتي به قيمتهاي سرسامآوري رسيده است.
وي در پاسخ به اين پرسش كه آيا دليل چنين سوءاستفادههايي عملكرد واسطهها و محتكرين است؟ ميگويد: به هر حال اينگونه افراد در سايه ضعف مديريت دست به چنين اقداماتي ميزنند. هم اكنون در انبارهاي كشور در مجموع با احتساب برنجهاي وارداتي بخش خصوصي و دولتي و همچنين توليد داخلي، بيش از يك ميليون تن برنج وجود دارد و يكي از وظايف دولت نيز تنظيم بازار است و ميتواند با ابزارهايي كه دارد با وارد كردن برنج به بازار تا هر زمان كه نياز باشد به متعادل كردن قيمتها بپردازد.
كلانتري به دليل افزايش قيمت جهاني برنج اشاره كرده و گفته است: كاهش صادرات 2 كشور عمده توليد كننده غلات از جمله چين و هند،همچنين استفاده از غلات و دانههاي روغني براي توليد سوختهاي گياهي و در پي آن افزايش قيمت عوامل توليد در پي افزايش قيمت سوخت در جهان از جمله دو برابر شدن قيمت كودهاي شيميايي در اين زمينه تاثيرگذار بوده كه بايد تغييرات اقليمي را نيز به آن افزود.
وي همچنين گفته است: به طور متوسط يك ميليون و 700 هزار تن برنج سفيد در داخل توليد ميشود كه نياز كشور حدود 2 ميليون و 300 هزار تن است، بنابراين حدود 600 هزار تن از خارج كشور بايد تامين شود.
موجودي برنج را اعلام كنيد
روزنامه سرمايه نيز با بيان تقارن گران شدن برنج و استيضاح وزير بازرگاني در مقالهاي مينويسد: بايد ديد كه استيضاح وزير بازرگاني با توجه به فضاي عدم اطميناني كه به وجود ميآورد چقدر ميتواند در وضعيت فعلي كارآمد باشد.
درشرايط فعلي كه ارزاق عمومي به خصوص كالاي مهمي مانند برنج به شدت گران شده وزارت بازرگاني بايد يكي از نهادهاي دلگرمي مردم و ايجاد آرامش در جامعه باشد. وزير بازرگاني بايد در چنين شرايطي شخصا وارد عمل شده و اعلام كند كه در انبارها چقدر برنج موجود است، چه مقدار ثبت سفارش شده و در مجموع برنامههاي وزارت بازرگاني را اعلام كند. گفتوگوي اين چنيني با جامعه، نه تنها افكار عمومي را به آرامش ميرساند بلكه راه يافتن راهحلهاي جديد را باز ميكند.
در حال حاضر هر قدر كه قيمت ارزاق از جمله برنج در دنيا گران شده باشد، باز هم دولت بهترين برنج اروگوئهاي را ميتواند در هر تن هزار دلار خريداري كند كه در مجموع با توجه به اين كه فقط چهار درصد حقوق گمركي به آن تعلق ميگيرد با قيمت مناسبي برنج به دست مصرفكنندگان ميرسد تا چالش ايجاد شده مهار شود و پس از آن، حمايت از توليد در دستور كار قطعي قرار گيرد.
اين روزنامه ميافزايد: در شرايط فعلي استيضاح وزير تنها نتيجهاش از دست رفتن تمركز برنامهريزان وزارت بازرگاني براي مهار اين مشكل است. در شرايط فعلي به نظر ميرسد كه وزارت بازرگاني بيش از آن كه به فكر مهار گراني ارزاق عمومي باشد به فكر گرفتن راي اعتماد دوباره و جستن از گردنه استيضاح است.
حذف وام خريد مسكن
روزنامه دنياي اقتصاد در مورد بازار مسكن نوشته است: در سالهاي گذشته نيز دوراني وجود داشته كه افزايش قيمتهاي مسكن همانند دوران كنوني چشمگير بوده است. ريشه تمامي اين نوسانات قيمت در همان آسيبپذيري بازار مسكن است كه دلايل آن پيشتر ذكر شد. با توجه به اينكه هيچ سياست اقتصادي بدون هزينه نيست، استعداد بالاي بازار مسكن باعث شده تا هزينههاي سياستهاي اقتصادي در بخش مسكن نمود پيدا كند.
تنها راه مستقيم مبارزه با بحران كنوني افزايش عرضه است كه با توجه به فرآيند زمانبر آن، نتايج اين افزايش عرضه بهزودي مشخص نميشود. اقداماتي كه به محدود كردن وامهاي مسكن انجاميده و گويي راهي براي كاهش قدرت خريد و كاهش ميزان تقاضاست، به بيراهه رفتن است. بنا به تعريف، تقاضا مقدار كالايي است كه تقاضاكننده در سطح قيمتهاي موجود قادر و مايل به خريداري است. نگاهي به بازار مسكن نشان ميدهد كه در سطح قيمتهاي موجود نميتوان بازار مسكن را با مازاد تقاضا روبهرو دانست.
بنابراين سياستهايي كه منجر به كنترل قدرت خريد ميشود، نميتواند تأثير قابل توجهي داشته باشد. چه آنكه پيش از اعمال محدوديت به وامها نيز حجم معاملات مسكن با افت مواجه شده بود.
براي كاهش بورسبازي در مسكن كه به گزارش بانك مركزي سوددهترين سرمايهگذاري در كشور است، دولت ميتواند به دنبال رونق ساير بازارها باشد. جذاب كردن بازار سرمايه و توليد نه تنها ميتواند نقدينگي موجود در بازار مسكن را جذب كند و كاهش دهد، بلكه سرريز اين نقدينگي در توليد ميتواند به رشد اقتصادي بالاتر نيز منجر گردد.
چرا شرايط چنين است؟
روزنامه اعتماد با اشاره به شرايط روي كار آمدن دولت در مقالهاي آورده است: در چنين شرايطي كه درآمدهاي نفتي كشور ما در طول 3 سال گذشته حدود 200 ميليارد دلار است و با وجود نيروهاي انساني تحصيلكرده و مبتكر و كارآمد و بستر مساعد توسعه با توجه به زيرساختهاي آماده كشور و حجم قابل توجه سرمايهگذاريهاي زيربنايي در دوران دولتهاي خدمتگزار، سازندگي و اصلاحات، همگان انتظار يك تحول عظيم در دوره جديد را داشتند.
خصوصاً شعارهاي اوليه دولت نهم كه وعده مبارزه با دشمنان و مافياي اقتصادي متعدد و ريشهكني آنها را داده بود و قرار بود نفت را سر سفره مردم ببرد، وقتي امروز نه تنها شاهد تحقق اين شعارها نيستيم بلكه نتايج معكوسي را در اقتصادمان ميبينيم، حتي روند توسعه اقتصادي جامعه كندتر شده است و از اين رو جا دارد انتظار داشته باشيم كه اشك همگان و خصوصاً اشك اقتصاد كشور جاري شود.
اين روزنامه آورده است: با اين روند ما نميتوانيم نه تنها به اهداف بلند چشمانداز 20 ساله برسيم، بلكه در صورت تداوم اين مسير از قافله ترقي و تعالي باز خواهيم ماند. در عين حال روند همه شاخصهاي اقتصادي كشور در مقايسه با شاخصهاي مشابه جهاني و اهداف چشمانداز 20 ساله رو به وخامت هستند و نميتوان با اين شيوه آزمون و خطا به آن اهداف بلند توسعه دانايي محور رسيد.
خطر بازگشت تحجر
روزنامه اعتماد ملي در سرمقاله خود با انتقاد از حمله برخي مطبوعات به آيتالله صانعي نوشته است: امروزه كساني كه در زمان حيات امام(ره) در انزوا بوده و يا آنكه امام(ره) به هيچ وجه به نظرات و گرايشهاي ايشان اعتقاد نداشتند و حتي در روابط عادي و عاطفي نيز براي مراوده با آنان محدوديت قائل بودند، چنان ميداندار شده و انديشههاي متحجرانه خود را به نام امام راحل بيان ميكنند كه جاي استفهام دارد.
نگراني ديگر به بدعتي بازميگردد كه اين حضرات در صدد انجام آن هستند. آن بدعت خطرناك سنگاندازي و ناخنكشي به ساحت اجتهاد پويا و زنده شيعه است. شيعه در طول تاريخ از عقل به عنوان ركن اساسي در كنار كتاب، سنت و اجماع به منزله مراجع چهارگانه استنباط بهره برده است. افتخار ديگر شيعه آن بوده كه هيچگاه وامدار قدرتها نبوده و همواره آزادانديش و حقمحور بوده است.
اصرار براي حكومتي كردن مرجعيت و استنباطهاي فقهي يك خطر و بدعت سيئه نامبارك است.اين روزنامه ميافزايد: موضوع نگرانكننده ديگر براي مجتهدين شيعه اين است كه مبادا از ترس متحجرين از اجتهاد پويا و زنده پرهيز نمايند.امروز به راستي بايد نگران بود كه گروههاي فشار به نيابت از عوام درصدد تنگ كردن عرصه براي اجتهاد شيعه و مرجعيت پويا و بيداردل هستند.
اصلاحطلبان بر سر دوراهي
روزنامه كارگزاران در سرمقاله امروز خود ضمن انتقاد از افرادي كه در جناح دوم خرداد، به دنبال انتخابات رياست جمهوري هستند آورده است: دوستان اصلاحطلبي كه با اين شتابزدگي در پي داغ كردن تنور انتخابات بعدي هستند آيا از اين تنور، نان داغي را به انتظار نشستهاند.اينان فكر نميكنند كه با اين مواضع خود احساسات مجروح خيل عظيم طرفداران خود در سراسر كشور را نمك سود ميكنند؟ و اگر طرفداران اردوگاه اصلاحطلبي با اينگونه اقدامات شتابزده برخي از چهرههاي اصلاحطلب دچار ترديد شوند چه خواهد شد؟ و در اين صورت خسارات ناشي از ريزش اين نيروها چگونه قابل جبران است؟
شيريني عمليات انتخاباتي بعضي را آنقدر به وجد آورد كه از نتايج آن غافل ماندند در اين صورت بايد گفت افسوس! آنچه امروز از تجزيه و تحليل دقيق و كارشناسي اين پديده استثنايي در كليه ابعاد و جهات و ارزيابي آثار و تبعات آن در افق آينده كشور و تشريح آن براي تمامي اصلاحطلبان در ردههاي مختلف سني و سياسي، امكان ورود به فضاي انتخاباتي ديگر، ميسر نيست و طبيعي است با توجه به كاهش بيسابقه مشاركت مردم در دور دوم انتخابات به سادگي نميتوان آنان را به حضور فعال در صحنهاي ديگر قانع نمود.
آنچه مسلم است اينكه اصلاحطلبان در يك دو راهي سخت و نفسگير تاريخ سياسي خود گرفتار آمدهاند و انتخاب طريق صواب از ناصواب در اين برهه از زمان نيازمند صبر، متانت، خردورزي و عاقبتانديشي است و هرگونه تصميم شتابزده و احساسي در اين شرايط ويژه ممكن است زيانهاي جبرانناپذيري برجنبش اصلاحطلبي ايران وارد كند.
كدام سخن قابل هضم تر است
روزنامه آفتاب يزد، سخنان رئيسجمهور در جمع روحانيون مشهد را دستمايه سرمقاله خود قرار داده و خطاب به منتقدان وي نوشته است: اين سخنان غيرقابل هضم است يا اظهارات او پس از بازگشت از سفر نيويورك كه: «نتايجي كه خداوند از سفر نيويورك به ما داد به اندازه بزرگي خود خدا وسعت داشت»؟
اگر قرار باشد كسي تعجب كند يا از نگراني بر خود بلرزد، كدام سوژه نگرانكنندهتر است: ادعاي جاري شدن سخنان امام زمان«عج» از زبان مسئولان محترم اما جايزالخطاي دولت نهم يا سكوت در برابر نقل اين سخن نسنجيده كه «اگر قرار بود بعد از پيامبر اسلام«ص» پيامبري بيايد، او احمدينژاد بود»؟ پس رئيسجمهور حق دارد كه اكنون در برابر سيل اعتراضات دچار تعجب شود.
همانطور كه حق دارد كه با نگاهي عميق به برخي روشهاي مديريتي در دولت نهم، عنايت الهي و ادعيه خير امام زمان«عج» را پشتوانه ملت ايران براي عبور از گردنههاي باقيمانده از گذشته و موانع ايجاد شده در سالهاي اخير بداند.
تاريخ درج: 19 ارديبهشت 1387 ساعت 12:39 تاريخ تاييد: 19 ارديبهشت 1387 ساعت 18:23 تاريخ به روز رساني: 19 ارديبهشت 1387 ساعت 18:22
چهارشنبه 25 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 330]