واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: فراز و فرود مرد اول
![](http://www.hamshahrionline.ir/images/upload/news/posc/8702/Putin3667945723%5B100%5D.jpg)
روسيهو قفقاز- ابوالفضل عموئي:
ولاديمير پوتين اين روزها به كرسياي تكيه زده كه ۹ سال پيش هم به آن تكيه داشتهاست.
او از ماه آگوست تا دسامبر سال ۱۹۹۹ هم نخستوزير فدراسيون روسيه بوده، جايگاهي كه ۹ سال بعد دوباره به آن بازگشته است و البته خود او در دوران رياستجمهورياش بسياري از اختيارات نخستوزيران سالهاي اواخر قرن بيستم را كاسته است و اختيار روساي جمهوري قرن بيست و يكم روسيه را افزايش داده است.
زندگي پوتين پر از اين فراز و فرودهاست. او در ۲۳ سالگي به عنوان يك كارمند ساده وارد تشكيلات كاگب شد و در عرض ۱۰ سال به موقعيت رئيس تشكيلات كاگب در آلمان شرقي دست پيدا كرد.
۵ سال بعد با فروپاشي بلوك شرق او اولين فرود بزرگ زندگياش را تجربه كرد و با از دست دادن شغلش در كاگب به عنوان يك مشاور در بخش كوچكي از شهرداري سنت پترزبورگ مشغول به كار شد.
پس از آن در سال ۱۹۹۶ پوتين كه مسئوليت كميته امور بينالملل شهرداري را برعهده گرفته بود، مجبور شد پساز شكست «آناتولي سابچاك» در انتخابات شهرداري سنت پترزبورگ دوباره به دنبال شغل جديد بگردد.
از سال ۱۹۹۶ پوتين بازهم به عنوان يك كارمند نهچندان بالارتبه وارد نهاد رياستجمهوري فدراسيون روسيه شد؛ ولي ۳ سال بعد به جايگاه نخستوزيري رسيد و ۶ ماه بعد هم به عنوان كفيل رئيسجمهوري بوريس يلتسين معرفي شد.
پوتين از آن زمان تا يك ماه پيش، مرد اول روسيه بوده و در اين سالها نه تنها در لايههاي قدرت نفوذ بينظيري يافته، كه به محبوبترين رهبر يك كشور در اروپا و آمريكا تبديل شده است.پوتين در تمام مسئوليتهاي گذشتهاش مديريتي مقتدر داشت و تمام امور زيرمجموعهاش با هدايت او انجام ميشد.
شناخت پوتين از روحيات برتري طلبانه و ضدآمريكايي مردم روسيه در دوران رياست جمهورياش باعث شد كه روز به روز همزمان با تقابل بيشتر سياست خارجي دولت او با غرب، محبوبيت او هم در ميان مردمش بيشتر شود.
او بافت قدرت در روسيه را هم تغيير داد. پوتين در اين مدت گروه «خانواده» را كه بازماندگان حكومت دوران بوريس يلتسين بودند به آرامي از قدرت دور كرد و دوستان و نزديكانش كه در مجموعه همكاران سابقش در كاگب و دوستانش در دوران شهرداري سنت پترزبورگ بودهاند را در نهادهاي قدرت قرار داده است.
با انتخاب مدودف به عنوان رئيسجمهوري روسيه- كه از دوستان دوران حضور پوتين در شهرداري سنت پترزبورگ بوده است- پوتين دوباره به سمت نخستوزيري بازگشت. اما با وجود اين تعداد از نزديكان پوتين در قدرت، شايد نتوان اينتنزل جايگاه را يك فرود واقعي پوتين دانست زيرا او همچنان مرد اول روسيه است.
رابطه پرفراز و نشيب
آمريكا و روسيه در دوران پوتين و بوش، يكي از عجيبترين دوران روابط خود را تجربه كردند. نكته جالب در اين رابطه اين بود كه رهبران دو كشور تقريبا با هم و البته پوتين 3 سال زودتر دوران رياستجمهوري خود را آغاز كردند و با هم اين دوران را به پايان رساندند. جورج بوش در اولين ديدار خود با پوتين توصيفي احساسي از او كرد و گفت كه از چشمانش حس نزديكي را خوانده است.
اما اين رابطه بر سر چند موضوع در سالهاي اخير تيره شد كه اصليترين آن تصميم آمريكا براي استقرار چند پايگاه سپر دفاع موشكي خود در شرق اروپا بود. موضوعات ديگري مانند گسترش ناتو به شرق و حمايت از استقلال كوزوو ،روسيه و آمريكا را رو در روي هم قرار داد. با اين حال در اوج اختلافات و كشمكشها، رهبران دو كشور در آبهاي اقيانوس اطلس به ماهيگيري و در جنگل به دوچرخه سواري ميپرداختند.
پشت صحنه يا خارج از گود
ماه هاست كه نوع رابطه و چگونگي كار ديميتري مدودف رئيسجمهوري جديد روسيه با ولاديمير پوتين رئيسجمهوري قبلي، موضوع بحث و گمانهزني تحليلگران و ناظران جهاني در رسانهها قرار دارد.
آيا پوتين قرار است مانند رهبران چيني در پوليت بوروي حزب كمونيست، از پشت پرده، سكان هدايت امور را در دست داشتهباشد و مدودف تنها يك مجري باشد؟ يا مدودف به طور موقت در برابر پوتين كرنش ميكند و تا يك سال ديگر اوست كه حرف آخر را در كرملين ميزند؟ تعداد كساني كه به پرسش نخست پاسخ مثبت ميدهند بسيار بيشتر هستند.
دوست يا دشمن
روسيه در دوران پوتين، در قبال ايران، سياستهاي عجيبي را درپيش گرفت كه چندان روند مشخصي در آن ديده نميشود. رفتار اين كشور در قبال تحريمهاي ايران در سازمان ملل و اختلاف برسر رژيم حقوقي درياي مازندران درحالي صورت ميگيردكه اينكشور، مهمترين شريك تجاري ما در برنامههاي هستهاي است و ساخت نيروگاه بوشهر را در دست دارد.
پوتين و دوستان زبل
رسانههاي غربي به ويژه در سال هاي اخير همواره پوتين را يك اقتدارگرا ميخواندند و موارد نقض حقوق بشر و سركوب و اختناق در دوران حكومت او را به تفصيل گزارش ميكردند. با اين حال پوتين در سال هاي اخير در چند نوبت مصاحبههاي خبري گسترده اي با نمايندگان رسانههاي غربي در داخل و خارج روسيه برگزار ميكرد.
از سوي ديگر او همواره آماده ديدار با رهبران جهان بود و در بعضي موارد فاصله بين اين ديدارها بسيار كوتاه ميشد و مثلا به دو بار در سال ميرسيد. رابطه او به ويژه با جورج بوش، توني بلر، گرهارد شرودر، ژاك شيراك و سيلويو برلوسكني بسيار دوستانه بود.
رابطه پوتين با آنجلا مركل صدراعظم آلمان البته سردتر از رابطه با شرودر بود. پوتين در اين ديدارها با رهبران جهان لباس غيررسمي ميپوشيد و دهانش به خنده باز ميشد. در غير از اين موارد كمتر پيش ميآمد كه پوتين اينچنين بخندد.
پوتين و خاورميانه
خاورميانه همواره و از ديرباز براي روسيه منطقهاي پراهميت بودهاست. اما پوتين در يك دهه گذشته بسيار هوشمندانه از حضور و نفوذ خود در خاورميانه به عنوان كارتي در بازيهاي داخلي و بينالمللي استفاده كرده است. خاورميانه براي پوتين از دو جهت عمده اهميت داشت و دارد.
اصليترين دليل، موضوع انرژي و مسير انتقال آن است و دليل ديگر مقابله با آمريكا. پوتين در اين راستا در سالهاي آخر دوران رياستجمهورياش، به حياط خلوت آمريكا در خاورميانه يعني كشورهاي عرب توليدكننده نفت مانند عربستان هم نزديك شد و ماه گذشته به عنوان آخرين مرحله از اين سياست، به ليبي رفت و درخيمه معروف معمر قذافي با او ملاقات كرد.
روياهاي كودكي
پوتين در ۷ اكتبر ۱۹۵۲ در لنينگراد به دنيا آمد. او در كودكي همواره در بازي با همسالانش، نقش يك مامور اطلاعاتي شوروي را بازي ميكرد. مادر او كارگر كارخانه و پدرش افسر نيروي دريايي بود. پدربزرگ پدري پوتين آشپز لنين و استالين بود. او در رشته حقوق بينالملل در دانشگاه لنينگراد درس خواند و بعد از دانشگاه وارد كاگب شد و به اين ترتيب بازي و روياي كودكياش به حقيقت پيوست.
مرد خانواده
قضيه جنجال ارتباط پوتين با خانم كابايوا زماني شروع شد كه روزنامه Moskovsky Korrespondent خبري را منتشر كرد كه آقاي پوتين چند ماه قبل همسرش را طلاق داده است و حالا در تدارك مراسم ازدواج با آلينا كابايوا ژيمناستيككار 24 ساله و قهرمان المپيك است.
انتشار اين خبر در رسانه هاي جهان باعث شد مرد قدرتمند روسيه حسابي شاكي شود. او در اولين واكنش خود در كنفرانس خبري مشترك با سيلويو برلوسكني، نخست وزير ايتاليا گفت: حتي يك كلمه از اين گزارش هم حقيقت ندارد.
هميشه به شدت با افرادي كه به زندگي ديگران سركشي ميكنند برخورد كردهام.اين فقط يك تهديد نبود.پايگاه اينترنتي اين روزنامه در عرض چند ساعت بسته شد. خود روزنامه هم خيلي سريع تعطيل شد. حتي گريگوري نخوروشف، مدير مسئول اين روزنامه ديگر جرات اظهار نظر در اين مورد را هم نداشت.
او در مصاحبه با خبرنگاران شايعه توقيف روزنامه را رد كرد و گفت: اين روزنامه به دلايل مالي به طور موقت منتشر نميشود اما هيچكس به ما دستور توقيف آن را نداده و ما را مجبور به تعطيلي نكرده است.
كمربند مشكي دان ۶
شايد توجه مردم جهان به جودوكار بودن ولاديمير پوتين زماني جلب شد كه خبر انتشار كتاب آموزشي او منتشر شد. او از ۱۴ سالگي ورزش را در محل زندگيش و در رشته رزمي سامبا شروع كرد. او بعدها رشته اصلي ورزشي خود را به جودو تغيير داد و اكنون كمربند مشكي دان 6 دارد.
البته او به غير از جودو در رشته هاي اسكي و كوهنوردي هم حسابي حرفهاي است ولي براي جودو ارزش متفاوتي قائل است و آن را يكي از ستون هاي اصلي زندگي و كارش مي داند.
او اعلام كرده است كه اين ورزش باعث ايجاد نظم و انضباط در تمام زندگيش شده است. وي عقيده دارد مهمترين درس اين ورزش احترام متقابل به ويژه به حريف و رقيب است.
وي در اين باره مي گويد: ورزشهايي مثل جودو به من احترام متقابل را ياد ميدهند. احترام به رقيب البته با علم به اينكه رقيبي كه به نظر ضعيف ميرسد، ميتواند در برابرت مقاومت كند و حتي تو را شكست دهد، در صورتي كه تو تمركزت را از دست بدهي و مغرور شوي.
كتاب او به همراه ياسوهيرو ياماشيتا، قهرمان ژاپني جهان و المپيك اكنون منتشر شده است و حسابي طرفدار دارد. اين كتاب در روسيه به نام «جودو با ولاديمير پوتين» و به زبان انگليسي به نام «جودو: تاريخچه،تئوري و تمرينات» منتشر شده است.
تاريخ درج: 24 ارديبهشت 1387 ساعت 20:28 تاريخ تاييد: 24 ارديبهشت 1387 ساعت 22:14 تاريخ به روز رساني: 24 ارديبهشت 1387 ساعت 21:59
چهارشنبه 25 ارديبهشت 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 142]