واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: کوه جادويي سيستان!دنبال سفرهاي تاريخي و فرهنگي هستيد؟ چه جايي بهتر از سيستان و بلوچستان! سرزمين رستم با قدمت طولاني اش شگفت انگيزترين گوشه اين خاک است که عمر کاوش هاي باستان شناسي هنوز هم به شناخت کامل آن قد نداده است. با اين حال، براي ديدن همين جاذبه هاي تاريخي و طبيعي هم يکي دو سفر قطعا کفاف نخواهد داد!
اگر گذارتان به سيستان افتاد، تماشاي کوه خواجه و مجموعه اطراف آن را از دست ندهيد. کوهي که تنها عارضه طبيعي دشت سيستان به شمار مي رود که با ارتفاع تقريبي 609 متر از سطح دريا (يعني حدود 100 متر از سطح زمين) در استان سيستان و بلوچستان قرار گرفته است. اگر در فصل پرآبي سري به اين استان بزنيد خواهيد ديد که کوه خواجه تا کمر در آب فرو رفته و تبديل به جزيره کوچکي در ميان هامون هيرمند شده است. اين کوه و درياچه اطرافش در باورهاي سه مذهب زرتشت، مسيحيت و مسلمانان مقدس است. مثلا زرتشتيان ايران باستان معتقد بودند که درياچه هامون مقدس است و ظهور منجي (سوشيانت) از اين درياچه اتفاق مي افتد. به همين دليل کوه خواجه تقدس و رازالودگي خاصي در نگاه آنان داشت.از شگفتي هاي اين کوه، قدمگاه حضرت علي (ع) و دره سوخته اي است که به اعتقاد مردم محلي بر اثر پرتاب ذوالفقار امام به سوي کفار در کنار کوه خواجه به وجود آمده است. گرچه سنديت اين مطلب در حاله اي از ابهام است پژوهشگران زيادي تا به حال درباره اين کوه تحقيق کرده اند و البته همه آنها معتقد بوده اند که اين کوه از دوره اشکاني و ساساني با اهداف زيستي، دفاعي و عبادي مورد توجه قرار داشته است.مهمترين و بزرگترين بخش اين اثر باستاني را بايد در شيب جنوب شرقي کوه ببينيد. جايي که سه ديواره دفاعي، دروازه اصلي، راهروهاي جانبي، حياط مرکزي، آتشکده و... گرد هم آمده اند و قلعه اي به نام قلعه کافرون را تشکيل داده اند. اما دومين مجموعه هم در بلندترين نقطه و مشرف بر قلعه کافرون ساخته شده است که کک کهزاد نام دارد. در باورهاي اسطوره اي، کهزاد فرمانرواي ديوسان منطقه بوده که به دست رستم به قتل مي رسد. اين مکان احتمالا گزينه اي براي محل شاه نشين ارگ بوده است.
اگر سري به کک کهزاد بزنيد، بازمانده هايي از راه پله هاي سنگي منظمي را مي بينيد که ارتباط قلعه کافرون را با کک کهزاد برقرار مي کرده است. کمي آن سوتر، بناي ديگري قرار دارد که به گويش محلي، کوچک چل کنجه (کوشک چهل دخترون) ناميده مي شود. بقيه آثار پراکنده سطح کوه را آثار قبور اسلامي و بناي مقبره اي مقدس خواجه مهدي تشکيل داده است. در باورهاي اهالي، نسب خواجه را به شهيدي از خاندان آل علي (ع) مي رسانند که توسط کفار به شهادت رسيده است.براي ديدن کوه خواجه و مجموعه باستاني اش بايد راهي زاهدان شويد و در جاده زاهدان- زابل، در فاصله حدود 30 کيلومتري زابل اين کوه ببينيد که در يک مسير انحرافي قرار گرفته است. در اين مسير تنها چند روستاي کوچک وجود دارد و به همين دليل اتومبيل هاي زيادي از اين مسير تردد نمي کنند. در قسمت سر قبر، سوراخي وجود دارد که اهالي منطقه معتقدند در صورتي که با نيت خاصي دست را در اين سوراخ فرو ببريد، مطابق با نيت شما چيزي به همراه دست شما خارج مي شود!فراموش نکنيد که در بازديد اين کوه، تنها به قلعه اکتفا نکنيد و حتما سري هم به مقبره جالب خواجه و قبور متعدد بالاي کوه بزنيد. سطح روي کوه به صورت فضايي مسطح و بزرگ -بيش از چند ده هکتار- است که قسمت اعظم آن به وسيله قبور سنگي جالبي پوشيده شده است که گاهي مسطح و گاهي منحني شکل هستند. در قسمت سر قبر هم سوراخي وجود دارد که اهالي نظر جالبي در مورد آن دارند. آنها معتقدند در صورتي که با نيت خاصي دست را در اين سوراخ فرو ببريد، مطابق با نيت شما چيزي به همراه دست شما خارج مي شود. البته ظاهرا چيزي جز پَر و کرک از اين حفره بيرون نمي آيد اما با اين حال، باور بوميان منطقه هنوز هم بر شگفت آور بودن اين سوراخ است.
يکي ديگر از شگفتي هاي اين کوه، قدمگاه حضرت علي (ع) و دره سوخته اي است که به اعتقاد مردم محلي بر اثر پرتاب ذوالفقار امام به سوي کفار در کنار کوه خواجه به وجود آمده است. گرچه سنديت اين مطالب در حاله اي از ابهام است و بيشتر به داستان هاي اسطوره اي مي ماند اما در ميان مردم محلي اين اعتقاد به دليل محکمي براي مقدس دانستن منطقه تبديل شده است. اگر قصد بازديد از اين مجموعه را داشتيد ترجيحا صبح راهي محل شويد. چون اولا به دليل موقعيت قرار گيري اين مجموعه بهترين وقت براي عکاسي از آن صبح ها است و علاوه بر آن، شگفتي هاي اين کوه آنقدر زياد است که ممکن است گذر زمان را احساس نکنيد و با کمبود وقت مواجه شويد! ضمنا يادتان باشد که براي ديدن کوه خواجه بهتر است با يک راهنما راهي محل شويد. وسعت آثار بر روي اين کوه به قدري زياد است که حتي با وجود يک راهنما چند ساعت وقت براي ديدن همه آنها نياز است!گروه گردشگري تبيان- آرزو رستم زاد
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 580]