واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: چطور برنامهی کودک ساخته میشود؟
حتماً شما تلویزیون نگاه میکنید. حتماً سراغ برنامهی کودک هم میروید. سالها پیش تلویزیون برنامههای کودک کمی برای بچهها داشت؛ اما الان اینطوری نیست. هر شبکهای تلاش میکند برای خودش برنامهای برای کودکان و نوجوانان داشته باشد: مثلاً شبکهی یک برنامهی کودک معروف عموپورنگ یا عموجون سلیمون؛ شبکهی 2 باغ شادونه، برنامهی فیتیله جمعه تعطیطه؛ شبکهی 5 برنامهی خاله نرگس از برنامههای معروف کودک و نوجوان هستند. فکر میکنی چند نفر برای ساختن یک برنامه کار میکنند. یک نفر؟ دو نفر؟ ده نفر؟...برای اینکه بدانم برنامهی کودک چطور ساخته میشود، به صدای و سیمای مرکز قم رفتم و با کسانی که برای بچهها کار میکنند حرف زدم. فهمیدم که آنجا دوتا اتاق است؛ یک اتاق پخش و یک اتاق فرمان.در اتاق پخش برنامهی کودک پخش میشود، مجری حرف میزند، بازیگران بازی میکنند، مهمانان مینشینند؛ اما در اتاق فرمان چند تلویزیون کوچک و بزرگ است. کسانی که آنجا هستند، از تلویزیون، اتاق پخش را میبینند و دستور میدهند که الان باید چه کار کرد؛ مجری حرف بزند یا کارتون پخش شود.اسم برنامهای که از تلویزیون قم یا شبکهی نور برای بچهها پخش میشود، مدادرنگی است. حالا میرویم سراغ اتاقها و کسانی که آنجا کار میکنند. اتاق فرمانهمانطور که گفتم ده – دوازده نفر در اتاق فرمان هستند و هر کس کاری میکند.1- تهیه کننده: کار تهیه کننده از اسمش پیداست. او همه چیز را از مجری، فیلمبردار، نویسنده و هر چه را که فکرش بکنی برای ساختن برنامه آماده میکند. او نفر اول گروه برنامهسازی است. تهیه کنندهی برنامهی مداد رنگی آقای سعادتمند بود، که همیشه سرپا میایستد و به کار دوستان دیگرش نگاه میکند.
2- نویسنده: نویسنده کسی است که برنامهی کودک را مینویسد. مثلاً مینویسد که مجری باید چه چیزی بگوید، مینویسد امروز چه روزی است و یا برنامه دربارهی چه موضوعی باشد؛ حتی بعضی وقتها هم شعر و قصهی دیگران را انتخاب میکند و به مجری میدهد تا بخواند.3- ارزیاب: کار این آقا این است که همه چیز برنامه را زیر نظر داشته باشد؛ یعنی دقت کند و ببیند که متن نویسنده چطوری است، یا کار کارگردان یا مجری چهجوری است. ارزیاب مثل معلم است که ورقهی امتحانی بچهها را صحیح میکند.4- کارگردان هنری: کارگردان هنری با بازیگران و مجریها کار دارد. او تلاش میکند تا به بازیگر بگوید چطوری بازی کند و یا به مجری بگوید چطوری حرف بزند. او هماهنگ کنندهی بازی مجری و بازیگران است. 5- صدابردار: صدابردار، صداها را تنظیم میکند. اگر صدای مجری کم بود، زیاد میکند و یا برعکس.6- منشی صحنه: منشی صحنهی برنامهی مداد رنگی، خانم موسوی است. بیشتر در اتاق فرمان صدای او به گوش میرسد. او میگوید که الان باید چه کار کرد. او دستور تهیه کننده را اجرا میکند. به همه آمادهباش میگوید تا کار را شروع کنند.7- کارگردان تلویزیونی: کارگردان تلویزیونی تصویرها را انتخاب میکند. او مشخص میکند که الان چه چیزی پخش شود؛ تصویرها را انتخاب میکند. او مشخص میکند که الآن چه چیزی پخش شود؛ تصویر مجری، بچهها و بازیگر چه طوری و کی پخش شود.8- ضبط مغناطیسی: نام دیگر این کار «امپکس» است. او چیزهایی را که پخش میشود، ضبط میکند. سرود، کارتون، گزارش، حرفهای مجری، کارهای بازیگران و... همهی اینها را آقای مجتبی مصدق پخش میکند.9- اپراتور کامپیوتر: حالا بیشتر برنامههای کودک، مسابقه و یا گفت وگوی تلفنی دارد. خب باید کسی باشد که این مسابقهها را طراحی و در تلویزیون اجرا کند. به کسی که پشت کامپیوتر نشسته است و کارش تنظیم مسابقه، تنظیم بازی و صدای تلفن است، اپراتور کامپیوتر میگویند. کارهای دیگری هم میکند؛ مثلاً روی برنامههای تلویزیون اسم تلفن کننده را مینویسد. کارهای کارتونی مسابقه را هم او انجام میدهد.
10- دستیار تهیه: آفیش کردن مهمانان کار اوست؛ یعنی اینکه مهمانان را به موقع دعوت میکند، با کارکنان و عوامل برنامه هماهنگی ایجاد میکند و میگوید که چه موقع سر برنامه حاضر باشند. اصلاً کار او هماهنگی است.11- دستیار صدا: او هم به صدا بردار کمک میکند تا کارش را به خوبی انجام دهد. میکروفن بازیگر و مجری را وصل میکند. دقت میکند ببیند صدا عیبی نداشته باشد، و اگر عیبی داشت به صدابردار بگوید.12- مجری: شما از این برنامه فقط مجری را میبینید. او باید صحبت کند، با بچهها حرف بزند، از مهمانها دعوت کند، به ببیندگان بگوید الان وقت چه برنامهای است. حتماً شما مجریهای معروف برنامهی کودک را میشناسید. مجریهایی که باید شاد باشند و دیگران را شاد کنند.13- بازیگر: «همه او را از تلویزیون میبینند. او به مجری کمک میکند تا برنامه خوب پیش برود. بازیگر برنامهی مداد رنگی مهدی مقیم است که در برنامه اسمش را شنبلیله گذاشتهاند. او نقشهای خندهدار زیادی بازی کرده است.14- نورپرداز: نورپرداز نور اتاق پخش را تنظیم میکند، دقت میکند نور اتاق زیاد و یا کم نباشد. چهقدر اتاق پخش با این همه نور گرم میشود. گرمای اتاق پخش همه را کلافه میکند.برنامه که تمام میشود همه با هم خسته نباشید میگویند. بچهها با مجری و بازیگران عکس میگیرند. پدر و مادرها به دیدن عوامل برنامه میآیند و از آنها تشکر میکنند. اینها را که گفتم تازه چند تایی بود که توانستم در بارهیشان بنویسم. افراد دیگری هم هستند که کارهای بزرگی انجام میدهند، اما نامی از آنها برده نمیشود؛ مثل: نگهبان، مسوول اتاق فرمان، نظافتچی، مسوول تلفن، گزارشگر، راننده و... از این به بعد هر وقت برنامهای را میبینید به این فکر کنید افراد زیادی هستند که تلاش میکنند، اما صدا و تصویرشان نیست. به همهی آنها خسته نباشید بگویید.علی باباجانی پوپکتنظیم:بخش کودک و نوجوان
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 673]