واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: کی به من آمپول زد؟
کلمه دوپینگ از واژه Dope (به معنای یک داروی انرژی زا) گرفته شده است که هم به عنوان فعل و هم به عنوان اسم به کار می رود. فرهنگ آکسفورد این کلمه را به واژه هلندی Dope نسبت می دهد که به معنی «آیین غسل» است. شباهت این 2 واژه به علت آن است که کسانی دوپینگ می کنند که با این کار می خواهند کاستی ها و عیوب خود را بپوشانند. بعضی معتقدند که مصرف مواد ویژه برای کسب برتری در یک مسابقه ورزشی به سال 2000 قبل از میلاد مسیح برمی گردد، یعنی زمانی که ورزشکارهای یونانی دسته ای از قارچ ها را به عنوان منبعی غنی از پروتئین مصرف می کرده اند. عده ای دیگر برآنند که این واژه از آفریقای جنوب شرقی منشأ گرفته است، جایی که فرقه ای در آن جا نوعی نوشیدنی محلی را که به اصطلاح دوپ نامیده می شد، در آیین های مذهبی خود به عنوان محرک استفاده می کردند. بعدها این کلمه تحت عنوان dope به نوشابه الکلی Brandy اطلاق شد که از پوست نوعی انگور در افریقای جنوبی تهیه می شد. در نوشته های دانشمندان یونانی نظیر جالینوس و فیلوستراتوس نظریه هایی درخصوص رعایت اصول اخلاقی توسط رقابت کننده های بازی های المپیک باستانی به چشم می خورد. در همان زمان گلادیاتورهای رومی را مجبور به خوردن داروهای خاصی می کرده اند، تا این که نبرد بین آنان سنگین تر و خونین تر ادامه یابد و تماشاگرها را بیشتر هیجان زده کند.در قرن 19، ورزشکارهای فرانسوی مخلوطی از برگ های کوکا و شراب را به نام وین ماریام می خوردند که معتقد بودند احساس خستگی و گرسنگی حاصل از تمرین های دراز مدت را کاهش می دهد. در ادبیات نوین اما دوپینگ به اتفاقی غیرقابل قبول برای آنهایی به شمار می رود که با علم به مضرات آن، جهت جلوه دادن بیشتر توانایی های خود از مواد غیرقانونی استفاده می کنند. به گزارش تماشاگر، براساس تعریف جدید این اقدام، دوپینگ عبارت است از تجویز یا استفاده از هر ماده خارجی و یا هر ماده فیزیولوژیک خود بدن، با مقادیر غیرعادی یا راه های استعمال غیرطبیعی، توسط ورزشکار مسابقه دهنده با هدف انحصاری افزایش کارآیی در مسابقه به طور مصنوعی، از بحث اصلی، نگذریم، نتیجه این اتفاق ناخوشایند در ایران بارها و بارها به جز تلفات و مشکلات جسمی و روحی برای ورزشکاران، اعتبار و آبرویی بوده است که به راحتی از میان رفته و البته کمتر مدیر تمایلی به بررسی و ارایه راه حل برای آن داشته است. مجموعه گزارش های این پرونده نگاهی دیگر است به پدیده دوپینگ در ورزش ایران و گوشه ای از اتفاقاتی که این روزها کمتر مورد توجه قرار می گیرد.
خداداد عزیزی می گوید: «هیچ وقت نمی توانید ریشه دوپینگ را با سند و مدرک افشا کنید. زیرا قابل شناسایی نیست؛ آمپول زده می شود و بعد از مدتی هم اثرش از بین می رود». شنیده ها در مورد ترویج دوپینگ طی یک دهه اخیر شاید بتواند گوشه ای از عوامل پشت پرده عوامل تاثیرگذار در دوپینگ فوتبال را برملا کند. یک منبع موثق در مورد یکی از تیم های نوظهور فوتبال ایران با مدیریت آقای «ب» می گوید: «در آن سالی که این تیم درصدر مدعیان لیگ آزادگان قرار داشت. یک ایرانی مقیم آلمان به ایران آمده و به مدیرعامل تیم گفت: الان در اروپا بازیکنان از یک سری مواد نیروزا استفاده می کنند که شما هم می توانید از این روش بهره ببرید. بعد از این صحبت ها با موافقت مالک باشگاه این فرد مبلغ 3 میلیون تومان داروهای تقویتی و مکمل وارد کرد و بازیکنان از این داروها مرتب استفاده می کردند که آن داروها اکثرا جزو داروهای ممنوعه بود». از دیگر سو بنا به گفته دکتر شریف، رییس سابقه کمیته ضد دوپینگ، قبل از تشکیل این کمیته در فدراسیون فوتبال در سال 2002 هیچ مبارزه ای در این خصوص آغاز نشده بود و دوپینگ به صورت رایج در فوتبال انجام می شد.تست دوپینگ به او الهام می شودطی سال های اخیر روند استفاده از مواد نیروزا از حالت علنی خارج شده و بیشتر به صورت خفا و بدون اطلاع بازیکنان اعمال می شود. یکی از مربیان مشهدی بدون آن که اسم تیمی را بیاورد، پشت پرده استفاده از مواد نیروزا را در یکی از تیم ها عنوان می کند: «در آن سالی که من در آن تیم کمک مربی بودم، سرمربی تیم بدون اطلاع بازیکنان به آن ها مواد نیروزا ترزیق می کرد. او این کار را بدون اطلاع مدیرعامل غیربومی باشگاه انجام می داد».در آن زمان این بحث را جدا از این مربی، برخی از رسانه ها و مطبوعات مشهد به طور نامحسوس عنوان می کردند. این در حالی است که این مربی در طول سال ها مربیگری در شهر خود و حتی خارج از آن با مشورت با پزشک معتمدش هنوز این عمل را انجام می دهد. گویا پزشک معروف این تیم با توجه به ارتباطی که با کمیته ضددوپینگ فدراسیون فوتبال دارد به خوبی از اطلاعات محرمانه و تست های سرزده و رندوم با خبر است. این پزشک با آگاهی از زمان تست گیری، تزریق های غیرمجازش را روی بازیکنان انجام می دهد.
توپ در زمین پزشک هادوپینگ در لیگ آزادگان اکنون به صورت گسترده و نهادینه شده صورت می پذیرد و هیچ نظارتی بر اعمال خلافکارانه برخی باشگاه ها در فوتبال دسته اول ایران وجود ندارد. هادی برگی زر، سرمربی اتکا از تجربیات حضور دو ساله اش در لیگ آزادگان این گونه پرده برداری می کند: «متاسفانه برخی از پزشکان تیم ها چه در لیگ برتر و لیگ آزادگان با توجه به ارتباطی که با فدراسیون پزشکی – ورزشی دارند به خوبی از رندوم تست گیری از باشگاه ها آگاه می شوند و با توجه به این ارتباط می دانند چگونه دوپینگ را مدیریت کنند. فوتبالیست های ایرانی به دلیل پایین بودن سطح سواد و آگاهی علمی حتی نمی توانند اسم داروها را بخوانند و با اعتماد به پزشک تیم که می گوید مجاز است، اجازه تزریق می دهند، مثل سعید بیات در ابومسلم، برگی زر با اشاره به صعود یکی از تیم های دسته اولی به لیگ برتر را مشکوک عنوان می کند: «چون قابل اثبات نیست، نمی شود اسم این تیم و مربی آن را برد؛ چرا که قابل اثبات نیست». سرمربی اتکا گلستان می گوید: «چه طور می شود بازیکنی که در تست تیم ما بعد از 20 دقیقه نفس کم می آورد، به فاصله چند روز با تیم دیگری قرارداد می بندد و 90 دقیقه مثل اسب می دود»؟!پای شیشه هم در میان استطی سال های اخیر شایعه شده بود، یکی از بازیکنان مطرح لیگ برتر با استفاده از هورمون اسب پا به میدان می گذارد. این شایعه در کنار شایعه استفاده بازیکنان یک تیم مطرح تهرانی از مواد مخدر شیشه برای رسیدن به قهرمانی هرگز ثابت شد و هیچ ارگانی هم پیگیر اثبات این شایعه نبود. طی این سال ها برخی از مربیان همواره در مظان اتهام قرار داشتند و به قولی در استفاده از مواد نیروزا برای تقویت بازیکنان شان شهره خاص و عام بودند. گفته می شود یکی از این مربیان در همان سال های حضور در فوتبال ایران با خود دوپینگ را وارد تیمش کرد. او در ابتدای کارش در تیم (...) یک مربی بدنساز را به نام «ر.س» از قهرمانان بدنسازی با خود به فوتبال آورد و همواره به بازیکنان توصیه می کرد از داروهای این بدن ساز استفاده کنند.گفته می شود این مربی منشوری حتی در ورزشگاه مرغوبکار دکه ای را برای این بدن ساز در همان سال ها اجاره کرد تا همه فوتبالیست ها مشتری اش بشوند. اما نکته جالب در مورد این مربی به خاطره یکی از بازیکنانش باز می گردد. این بازیکن هیجانی در مورد او می گوید: «آقای (...) همیشه می گفت، سرم بزنید و اگر داروی مکمل نیاز دارید، پیش «ر.س» بروید. یادم می آید فینال جام حذفی برابر یک تیم تهرانی، بین دو نیمه اتفاق جالبی افتاد. او به همه بازیکنان گفت بخوابید و به هر 11 بازیکن آمپول زدند. آن سال، این تیم قهرمان شد».
چه کسی به مولایی آمپول زد؟در فوتبال ایران رسم بر این است که پس از مثبت اعلام شدن تست دوپینگ، بازیکن مزبور به مدت 6 ماه تا دو سال محروم می شود و هیچ برخوردی هم با عوامل آن صورت نمی گیرد. یکی از این پرونده ها مربوط به علی مولایی بود. مولایی در مس کرمان تست دوپینگش مثبت درآمد و به مدت دو سال محروم شد. مولایی در اعترافاتش در کمیته انضباطی گفته بود: «مرا مجبور کردن دوپینگ کنم و به من گفتند اگر تست تو مثبت شد، خودمان درستش می کنیم». اما هیچکس نتوانست درستش کند و حتی مولایی این صحبت ها را تکذیب کرد، حالا با گذشت یک سال و چندماه از آن ماجرا، مولایی در وبلاگ شخصی اش به نام «یاری من» مجدداً آن حرف ها را تکرار کرده و برای اثبات بی گناهی اش نظرسنجی گذاشته است. یکی از هم بازی های آن زمان مولایی در مس کرمان با رد شایعه دست داشتن فرهاد کاظمی در دوپینگ مولایی می گوید: «اول بگویم که کاظمی با من در مس کرمان مشکل داشت. خودش نیست اما خدایش که هست، کاظمی هیچ وقت بحث دوپینگ را در مس مطرح نکرد. خود علی هم می داند که دوپینگ او، تقصیر خودش است. در زمان نادر دست نشان به مولایی بازی نمی رسید. او در کرمان بدن سازی کار می کرد و یکی از دوستان کرمانی علی که باشگاه بدن سازی داشت، به او آمپول تزریق می کرد. مقصر اصلی خودش بود. من به علی هم گفتم این کارت درست نیست که همه تقصیرات را متوجه فرهاد کاظمی کنی.»تنظیم برای تبیان: رضا سیگاری
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 6105]