واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: شهاب اسدي و آرزو!
(28 آبان امسال بارش شهابي در صورت فلکي اسد (شير) ظاهر مي شود و علاقه مندان به آسمان شب دوباره مي توانند شاهد اين پديده زيبا باشند. اتفاقا اين روز 5شنبه است و شما مي توانيد با خيالي آسوده شب دير به رختخواب برويد و جمعه هم دير از خواب بلند شويد. اگر به خرافات هم عقيده داشته باشيد، بهترين زمان براي آرزو کردن همين وقت است و شما مي توانيد با ديدن هر شهاب يک آرزو براي خود بکنيد! و اميدوار باشيد که آرزويتان برآورده شود. پس لذت ديدن اين پديده سماوي را از دست ندهيد و مطلب زير را بخوانيد تا بيشتر با اين بارش، آشنايي پيدا کنيد.) وقتي ذرات گرد و غباري كه در فضاي بين سيارات قرار دارند وارد جو زمين مي شوند در اثر سرعت بالا و اصطكاك شديد به وجود آمده، مي سوزند و به صورت شهاب ديده مي شوند. در آسماني صاف و تاريك ممكن است در هر ساعت چند شهاب مشاهده كنيد كه در نقاط مختلف آسمان ظاهر و به سرعت محو مي شوند. اما در شب هاي خاصي از سال تعداد شهاب ها به يكباره زياد مي شود كه به اين پديده «بارش شهابي» گفته مي شود. بارش هاي شهابي در اثر ورود توده اي از ذرات به جو زمين به وجود مي آيند. اين ذرات با سرعت هاي زياد (چند ده كيلومتر در ثانيه) و تقريبا به طور موازي وارد جو مي شوند. در نتيجه از ديد ناظر زميني به نظر مي آيد كه همه شهاب ها از يك نقطه آسمان خارج مي شوند كه به اين نقطه كانون بارش گفته مي شود.
كانون بارش در هر صورت فلكي باشد، بارش شهابي به نام آن صورت خوانده مي شود. منشاء بسياري از بارش هاي شهابي، دنباله دارها هستند. اين صخره هاي يخي، با حركت خود ذرات ريزي به جا مي گذارند. با نزديك شدن دنباله دار به خورشيد تعداد ذرات به جا مانده افزايش مي يابد. بنابراين مدار دنباله دار مملو از ذراتي مي شود كه با همان سرعت دنباله دار و تقريبا در همان مدار به دور خورشيد گردش مي كنند. به دليل حركت متناوب زمين به دور خورشيد، سياره ما در زمان مشخصي از سال به نزديكي مدار دنباله دار مي رسد و با برخورد به اين ذرات بارش شهابي رخ مي دهد. Jeremie Vaubaillon (محقق فرانسوي از موسسه فن آوري كاليفرنيا) براي بارش اسدي امسال دو اوج پيش بيني كرده است. اوج اول را با برخورد زمين به توده 1466در ساعت 1:13 و اوج دوم مربوط به توده ذرات 1533 را در ساعت 1:20بامداد 27 آبان به دست آورده است.نزديكي اين دو اوج، از لحاظ رصدي تفكيك آنها را مشكل مي سازد. William Cooke و همكارانش در ناسا نيز اوج اين بارش را بين 1:03 تا 1:14 بامداد 27 آبان پيش بيني كرده اند. در سال هاي گذشته كه بارش اسدي به صورت رگبار شهابي (بيش از 1000 شهاب در ساعت) ظاهر مي شد ديگر فرصتي براي ثبت تمام مشخصات شهاب ها نبود. در چنين شرايطي رصدگران مهمترين مشخصه ها، مثل تعداد شهاب هاي بارش در بازه هاي زماني مختلف و وضعيت رصدي آسمان (مثل حد قدر و درصد ابري بودن آسمان ) را ثبت مي كردند. اما وقتي تعداد شهاب ها خيلي زياد نباشد ثبت مشخصات شهاب ها امكان پذير است. بهترين مكان براي مشاهده اوج بارش شهابي اسدي امسال، آسياي شرقي و خاورميانه است.
رصدگران اين مناطق اوج بارش را در ساعاتي خواهند ديد كه صورت فلكي اسد ارتفاع قابل توجهاي دارد. در زمان اوج امسال ماه به حالت نو قرار دارد و به هيچ وجه مزاحم رصد نخواهد بود. علاوه بر اوج پيش بيني شده، بارش شهابي اسدي از چند روز قبل تا چند روز بعد فعاليت معمولي خود را دارد و شهاب هاي آن قابل مشاهده خواهند بود. به اين نكته توجه داشته باشيد که هر چه رصدگاه انتخابي شما تاريكتر باشد امكان مشاهده و عکاسي بهتري خواهيد داشت. رصد و ثبت دقيق شهاب هاي اسدي كمك قابل توجهاي در بررسي مدل ها و پيش بيني ها مي تواند داشته باشد. منبع:انجمن علمي پژوهشي نجم شمال تنظيم و تصحيح براي تبيان:ا.م.گميني
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 379]