واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: با قرآن آشنا شويم
ثواب خواندن پيامبر اسلام (صليالله عليه واله وسلم) فرمودهاند: «هر کس اين سوره را بخواند خداوند از او راضي ميشود، شايسته خواهد بود که پيامبر (صليالله عليه واله وسلم) او را شفاعت کند و به عدد هر يتيم و نيازمندي که به آنها کمک کرده خداوند ده پاداش به او ميدهد.»نکتهي جالب در اين سوره اين است که دانشمندان گفتهاند، اين سوره و سورهي انشراح يک سوره حساب ميشوند و در نماز بايد هر دو را با هم خواند.
سورهي «انشراح» نود وچهارمين سورهي قرآن، سورهي «انشراح» است. اين سوره 8 آيه و 27 کلمه دارد و دوازدهمين سورهي قرآن است که در شهر مکّه بر پيامبر (صليالله عليه واله وسلم) نازل شده است. اين سوره به نام «شرح» و «آلم نشرح» نيز ناميده شده است. همهي اين نامها از اولين آيهي آن گرفته شده است. در اولين آيه چنين ميخوانيم: «الم نشرح لک صدرک» , «اي پيامبر (صليالله عليه واله وسلم)، آيا سينهات را برايت گشاده نکرديم؟» محتواي سورهدانشمندان گفتهاند: اين سوره بعد از سورهي «ضحي» نازل شده است و همانطور که در توضيح سورهي «ضحي» گفتيم اين دو سوره مانند يک سورهاند و در نماز بايد هر دو را با هم خواند.اين سوره مانند سوره ضحي دربارهي بخششهاي بزرگ خداوند به پيامبر (صليالله عليه واله وسلم) است. در سورهي ضحي سه نعمت بزرگ، و در اين سوره نيز سه نعمت بزرگ ديگر شمرده شده که خداوند به پيامبر (صليالله عليه واله وسلم) بخشيده است. بنابراين ميتوانيم محتواي اين سوره را در سه بخش خلاصه کنيم: 1- توضيح نعمتهاي سه گانه؛ يعني گشادگي سينه، صبر و حوصله، برداشتن بار سنگين از دوش پيامبر (صليالله عليه واله وسلم) و بلندآوازه کردن نام پيامبر(صليالله عليه واله وسلم).2- به پيامبر (صليالله عليه واله وسلم) بشارت ميدهد که به زودي مشکلهاي او از بين ميرود، بهتر ميتواند مردم را به دين اسلام دعوت کند و به ياد ميآورد که با هر سختي، آساني است.3- به پيامبر (صليالله عليه واله وسلم) دستور ميدهد که به خداوند يگانه توجه کند و بيشتر به عبادت او بپردازد.ثواب خواندنپيامبر اسلام (صليالله عليه واله وسلم) فرمودهاند: «هر کس اين سوره را بخواند پاداش کسي را دارد که اندوه پيامبر (صليالله عليه واله وسلم) را برطرف کرده است.»
سورهي تين (انجير)نود و پنجمين سورهي قرآن مجيد، سورهي «تين» است. اين سوره 8 آيه و 34 کلمه دارد و بيست و هشتمين سوره قرآن است که در شهر مکه بر پيامبر اسلام (صليالله عليه واله وسلم) نازل شده است. خداوند در اولين آيهي اين سوره به «تين» و «زيتون» سوگند ياد کرده و نام اين سوره نيز از همين آيه گرفته شده است.دانشمندان در معناي اين دو کلمه چند احتمال دادهاند:1- تين به معناي انجير خوراکي است؛ 2- مسجد شهر دمشق؛ 3- کوهي مقدس در کشور «شام»که به زبان سرياني به آن «طور تينا» ميگويند و در دامنهي آن درختهاي انجير و زيتون ميرويد.در معناي زيتون نيز سه احتمال داده شده است:1- زيتون خوراکي؛ 2- مسجد بيتالمقدس؛ 3- «طور زيتا» که کوهي مقدس است، در شام قرار دارد و در دامنهي آن زيتون ميرويد. محتواي سورهاين سوره با سه سوگند در سه آيهي ابتداي آن آغاز ميشود، آنگاه به مومنان يادآوري ميکند که انسان با بهترين شکل و نظام آفريده شده است؛ اما همين انسان با اين همه استعدادهاي بزرگ، اگر در راه خداوند قدم نگذارد، به صورت وحشتناکي به پايينترين درجهها سقوط ميکند. اين سوره پس از شمردن کارهايي که انسان را خوشبخت ميکند، معاد روز قيامت را به ياد ميآورد و تمام ميشود. ثواب خواندنپيامبر اسلام (صليالله عليه واله وسلم) فرمودهاند: «هر کس اين سوره را بخواند خداوند تا زماني که در ديناست دو نعمت سلامت و يقين را به او ميدهد، و هنگامي که از دنيا برود به تعدادي کساني که اين سوره را خواندهاند ثواب يک روز روزه به او ميبخشد.» محمدحسين فکورپوپکتنظيم: بخش کودک و نوجوان*************************************مطالب مرتبطاينجا بهشت،آنجا بهشت، همه جا بهشت! بخشش بزرگ خدا به پيامبر عروس قرآن سوره فاتحه و بهشت سورهي غاشيه (قيامت)
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 156]