واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: الگوریتم دانش فضایى
تسخیر فضا ریشه در آرزوها، تصورات، تلاش و ابتكار انسان های فراوانی دارد. خیالپردازی درباره ی فضانوردی و سفر به سیارات دیگر، همواره برای همه ی انسان ها از كودكان تا بزرگسالان، شگفت ا نگیز بوده است. در طول تاریخ، نگاه به آسمان حس كنجكاوی نوع بشر را به شدت تحریك می كرده ا ست. اشتیاق فراوان انسان برای دانستن از یك طرف و عظمت خلقت شگفت ا نگیز آسمان ها از طرف دیگر، موجب شده است كه در همه ی تمدن های بشری، داستان های افسانه ا ی بی شماری درباره سپهر گردون بر سر زبان ها باشد. این همه اشتیاق انسان برای پرواز به آسمان ها هنگامی كه در كنار فناوری پیشرفته قرن بیستم قرار گرفت، دستاورد عظیمی را باعث شد كه مرزهای فضا را به روی بشر گشود ودنیای جدیدی برای وی به ارمغان آورد.امروزه، كه 50 سال از پرواز مداری نخستین ساخته ی دست بشر می گذرد، در جایگاهی ایستادها یم كه ساخته های ما مرزهای منظومه شمسی را درنوردیدها ند و انسان به فكر كشف سیاراتی در فراسوی منظومه خود است. از سال 1961 ، زمانی كه یوری گاگارین، اولین فضانورد روسی سوار بر كپسول فضایی كوچك خود به فضا رفت و دنیای جدیدی را برای نوع بشر به ارمغان آورد تا به امروز بیش از 500 مرد و زن توانسته اند به فضا سفر كنند، مدت های مدیدی در آن جا اقامتگزینند، قدم بر سطح جرم سماوی دیگری غیر از زمین گذارند و هزاران فعالیت علمی، آزمایشگاهی، عملیاتی و ساختمانی را به سرانجام رسانندو به زبانی ساده تر اثبات نمایند كه میتوان در فضا زندگی و كار كرد.با آغاز عصر فضا، دانش بشر نسبت به سیارها ی كه در آن زندگی می كند، به گونها ی اعجابآ ور دگرگون شد. نظاره ی از بالا و احاطه بر پدیده های بزرگ مقیاس از یك سو و مشاهده ی به دور از عوامل اغتشاشی و مزاحم محیط پیرامونی سطح زمین از سوی دیگر، باعث شد تا ماهواره های سنجش از دور و هواشناسی جایگاه والایی در توسعه علمی و كاهش اثرات مخرب حوادث طبیعی و غیر طبیعی مانند جنگل ها به دست آورند. امروزه، پس از فرستادن ماهواره های سنجش از دور به مدارهای كم ارتفاع اطراف زمین، پیشبینی وضعیت آب و هوا و هم چنین زیر نظر قرار دادن نقاط دورافتاده و خارج از دسترس مقدور شده است.این روزها، بشر به فكر ایجاد كلونی جدیدی در مریخ، سیاره ی همسایه زمین است و دیگر صحبت از مهاجرت به منظومه ی دیگریغیر از منظومه ی خورشیدی، اتهام به بی عقلی و خیالپردازی را با خود به همراه ندارد.تعریف فضادراین جا بهتر است ابتدا تعریفی از فضا داشته باشیم تا شاخهب ندیدانش فضایى ملموس تر باشد. منظور از فضا، فضای خارج از جو زمین است. جو زمین محیطی پیوسته نیست و نمیت وان مرز دقیقی برای پایان آن درنظر گرفت. بنا به قراردادهای علمی، فضای دورتر از 100 كیلومتر از سطح دریاهایآ زاد را فضا مینامند. در فضا بى وزنى، درجه حرارت فوق العاده متغیر و تشعشعات فراوانی وجود دارد كه چهره فضا را بسیار خشن نموده است.الگوریتم دانش فضایى به طوركلی دانش فضایی را به چهار شاخه ی فناوری فضایى، دانش پایه، حقوق فضا و داستان های علمى تخیلی تقسیم بندی می نمایند كه هركدام از این بخش ها دارای زیربخش های متعددی است. در بیشتر كشورهای صاحب فناوری فضایى، از الگوریتم ارائه شده استفاده مینمایند.كه با آن مسیر فعالیت های خود را تفكیك و تعیین مینمایند.
دانش پایهدانش پایه زیرشاخها ى از دانش فضایى است كه به طور معمول آن رابه نام نجوم می شناسند. در تمام طول تاریخ، بشر به دنبال كشف حقایق و واقعیت ها بوده و تلاش نموده تا پرسش های بسیاری را پاسخگو باشد.دامنه ی كنجكاوی بشر نامحدود بوده و از فلسفه ی چیستی و چرایی دنیا تا كشف روابط و پدیده ها در زندگی روزمره سؤالات بی شماری نموده است. از این میان آسمان و فضا بیشترین توجه بشر را به خود جلب كرده است. نجوم یكی از قدیمیترین دانش های بشری است، به طوری كه آسمان به عنوان نماد معنویت و محل استقرار خدایان بوده است. به طوركلى، در تقسیم بندى دانش پایه با بخش هاى كیهان شناسى، اخترشناسى، محیط و فیزیك فضا مواجه خواهیم شد.الگوریتم دانش فضایىبه طوركلی دانش فضایی را به چهار شاخه ی فناوری فضایى، دانش پایه، حقوق فضا و داستان های علمى تخیلی تقسیم بندی مینمایند كه هركدام از این بخش ها دارای زیربخش های متعددی است. در بیشتر كشورهای صاحب فناوری فضایى، از الگوریتم ارائه شده استفاده مى نمایند كه با آن مسیر فعالیت های خود را تفكیك و تعیین مینمایند.
كیهان شناسىیكی از بخش های مهم در دانش پایه، كیهان شناسی است. در كیهان شناسی به مطالعه عالم پرداخته می شود و موضوعات مربوط به مبدا آفرینش و سیر تكاملی جهان پاسخ داده می شود. بی شك در چنین شاخه ی جذابی، نیاز به دانستن شاخه اخترشناسی و فلسفه به صورت كامل داریم. از زیرمجموعه های این علم میت وان كیهان شناسی فیزیكی، متافیزیك و ماورائی را نام برد. در كیهان شناسى فیزیكى با استفاده از قوانین فیزیك و نظریه هاى ریاضی دانان و فیزیك دانان، الگوى مناسب از جهان بهت صویركشیده مى شود و دانش مندان آن را با مشاهدات و رصدهاى خود تطبیق مى دهند تا در تجسم جهان تواناتر باشند. اخترشناسىاخترشناسان با رصد و جستجو در سرزمین ستارگان، پرده از اسرار بسیارى از ناشناخته ها در گوشه و كنار عالم برمى دارند. براى مشاهده ی زیبایى جهان، دانشمندان هیچ زمان بىت حرک نبودند و به فكر ساخت مكانى به نام آسمان نما افتادند، تا از آن دریچه دنیا را بهتر بنگرند.سابقه ى طراحى و ساخت آسمان نما به قرن هجدهم باز مى گردد. در اواسط قرن هفدهم چند گوى توخالى به قطر 4 تا 5 متر ساختهشد، به طوری كه در داخل آن تعداد محدودى بازدیدكننده مى توانستند ستارگان را به صورت سوراخ هاى كوچك در گوى مشاهده نمایند.
محیط و فیزیك فضا یكی از شاخه های جالب و پركاربرد در دانش پایه، تقسیم بندی محیط و فیزیك فضا است. فیزیك فضا كه خود شاخه ای از علم فیزیك است، پاسخگوی سؤالات انسان در مورد فضا و بررسی فیزیك فضا با دانش مكانیك سماوی است. می دانیم كه در محیط فضا انواع مختلفی از نیروها وجود دارد. نیروهایی چون گرانش، مگنتواستاتیك، الكترواستاتیك و الكترومغناطیس كه شناخت و بررسی این نیروها یكی از عواملی است كه كمك كننده به ساخت فناوری های فضایی می گردد. هزاران سال است كه اسرار و رموز موجود در منظومه شمسی برای بشر جالب بوده و به دنبال كشف حقایق موجود در آن بسیار تلاش كرده است.منظومه شمسی كه حدود پنج میلیارد سال پیش از ابرهای متراكم و غبارهای بین سیارها ی تشكیل شد، توسط جاذبه ابرها متراكم شده و فعالیت هستها ى بر اثر تراكم و گرماى موجود در این ابر و گاز متراكم رخ داد. تا این كه خورشید، سیارات، بیش از یكصد ماه و هزاران شهاب و دنباله دار موجود در منظومه حاصل شد.در بخش مكانیك فضا شاخها ى از آن با نام مكانیك سماوى مورد مطالعه قرار مى گیرد كه در مورد حركت اجرام سماوى در مدار سیارات و چگونگى قرارگیرى فضاپیما در مدار زمین صحبت مینماید. بشر در نخستین گام خود براى شناخت آسمان، اجرام آسمانى را مورد مطالعه قرارداد. بنابراین بعد از تقسیم بندى آسمان به گروه خورشید، سیاره ها و ستارگان، توجه ویژها ى بر روى مسیر حركت اجرام سماوى نمود و دریافت كه تمامى آ ن ها در مسیرهاى منحنى شكل در حركت هستند.این مسیر منحنى شكل را مدار نامیدند. تعریف مدار در تئورى گرانش نیوتن به این صورت است كه مدار اجسام با توجه به نیروى گرانش میتواند یكى از مقاطع مخروطى شامل بیضى (مدار سیارات)، سهمى ( مدار ستاره هاى دنباله دار ) و یا هذلولى باشد. بنابراین هرگاه دو جرم در میدان گرانشى یكدیگر قرارگیرند، هر دو در مدار خاصى حركت مى كنند كه اندازه هر مدار نسبت معكوس با مقدار جرم دارد.حقوق فضا بخش مهم و اساسى در دانش فضایى، حوزه حقوقى فضا است. آینده، خبر از حضور همه جانبه ی كشورها در عرصه ی فضا مى دهد كه در واقع توسعه ی اصول حقوقى فضا نسبت به آن عقب مانده است.بنابراین، اگر این عقب ماندگى جبران نشود بعید نیست روزى شاهد بروز مشكلات و مسائل فراوان به علت بى قانونى و یا اعمال قانون نادرست باشیم. برخى از اصول حاكم در حقوق فضا شامل معاهده ی اصول حاكم بر اكتشاف در فضاى ماوراء و كرات است، به گونه اى كه هیچ كشورى حق ادعاى حاكمیت در ماه و دیگر كرات را نداشته و استفاده از فضا باید به نفع تمام كشورها انجام گیرد، بدون این كه به رتبه اقتصادى و یا توسعه علمى كشورها توجه شود.در اصل توافق ثبت اشیاء پرتاب شده، كشورهاى فرستنده وسایل فضایى میبایست وسایل را به ثبت دبیركل سازمان ملل برسانند. نام كشور پرتاب كننده، شماره ثبت شیء، تاریخ و محل پرتاب و مختصاتمدارى از جمله مواردى است كه باید در سازمان ملل ثبت شود.نتیجه گیرىتسخیر فضا ریشه در آرزوها، تصورات، تلاش و ابتكار انسان های فراوانی دارد. خیالپ ردازی درباره فضانوردی و سفر به سیارات دیگر، همواره برای همه انسان ها از كودكان تا بزرگسالان، شگفت انگیز بوده است. در طول تاریخ، نگاه به آسمان حس كنجكاوی نوع بشر را به شدت تحریك می كرده است. این همه اشتیاق برای پرواز به آسمان ها هنگامی كه در كنار فناوری پیشرفته قرن بیستم قرار گرفت، دستاورد عظیمی را باعث شد كه مرزهای فضا را به روی بشر گشود و دنیایجدیدی برای وی به ارمغان آورد. برگرفته از مجله هوافضاتهیه کننده: محسن مرادی
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 472]