واضح آرشیو وب فارسی:تبیان: نوروز را به درونتان بیاورید..
نوروز ، روز امیدآغاز نوروز ، مصادف است با اول ماه و اول سال که این دو ، نوید دهنده شادی و نور و نشاط اند ، و چه زیبا که این آغاز، مصادف با رویش نیز باشد. اول هر ماه و هر سال، برای آنانکه اعتقاد دینی داشتهاند ، همواره مقدّس و مورد احترام بوده و چه جالب که اسلام نیز این دو را گرامی داشته است. نوروز هنگامی است که روزگار کهن، زندگی را از سر میگیرد و زمانه و آنچه در اوست، نو میشود. حیاتی نو در جسم خاک دمیده میشود و درخت، از این حیات بیبهره نمیماند و سال، راهی نو میپیماید.دلْمشغولی مردم در ماه اسفند ، سوای دغدغههای روزمرگی، معطوف قدوم بهار نیز میشود. درست مثل بارانی که بر سر هرچیز و هر کس میبارد و از کوی و برزن، تا دشت را شامل میشود!1. خانهتکانیزدودن گرد و غباری که از گذر یکسال حکایت دارد و تعمیر خرابیهای جزئی ساختمانها و نظافت خانه بدان امید که سال نو ، سالی باشد خالی از گرد و غبار. سالی که در آن، دلِ صاحبخانه نیز بیزنگار کینه و بغض باشد و خلاصه اگر غم و کدورتی وجود دارد در کیسه سال کهنه وانهاده شود. شاید بیارتباط نباشد اگر بگوییم مراد از خانه تکانی، زدودن کینه از زوایای دل است و نیاکانمان امیدها بدین رشته بسته بودند و با آمدن بهار، کدورتهای دیرینه به دیار فراموشی سپرده میشد و اگر کدورتی نبود ، با خانه تکانی، صاحبخانه به اندیشه فرومیرفت که چگونه جان را دریابم؟ و چگونه هوای دل را داشته باشم؟ مبادا خانه جسم، پاکیزه کنیم و از روح، غافل بمانیم؟!سالی که در آن، دلِ صاحبخانه نیز بیزنگار کینه و بغض باشد و خلاصه اگر غم و کدورتی وجود دارد در کیسه سال کهنه وانهاده شود. 2. تهیه پوشاکخرید لباس و کفش از مقدمات نوروزی است و والدین معمولاً خرید را از فرزندان خود شروع میکنند. حتی اگر نتوانند لباسهای نو تهیه کنند ، جامههای کهنه را سخت تمیز میکنند و بعد مورد استفاده قرار میدهند و با پاکیزگی جامه به استقبال سال نو میروند ، بدان امید که سال جدید نیز با تنپوشی پنهانی که شادی و خوشی در آن به ودیعه نهاده شده با آن روبهرو شود. جامه نو را در حالی برتن میکنند که طبیعت نیز تنپوشی نو به تن کرده و این بدان معناست اگر طبیعت، بار دیگر، زایش و رویش از سر میگیرد ، ما نیز کمتر از او نیستیم. پس ما هم چونان طبیعت و در دل طبیعت، تنپوش خویش را وامینهیم و دیگر تنپوشی بر تن میکنیم و در پس این حرکت نمادین، امید آن داریم که رگِ به خواب رفته و فرسودهمان برانگیخته شود و ما نیز سرشار از عاطفه و احساس شویم و راه به تعالی بگشاییم. 3. پهن کردن سفره هفت سیندر واپسین روزهای نوروزی، خانوادهها دست به خرید مقدمات و وسایل سفره هفت سین میزنند. مهمترین آنها سبز کردن سبزه سفره هفت سین است. کدبانوی خانه با توجه به سلیقه خود، یک یا چند دانه از دوازده دانه خوراکی را سبز میکند. این سبزه حکایت دیگری دارد. به قولی، ما نیز مانند دانه، سبزشونده باشیم. یعنی قابلیت زایش و پویایی را در روح خود نیز بپرورانیم. و به علاوه، سبزی همیشه نشانه خیر و برکت و امید بوده است. دانه سبز میکردند به امید آنکه دانههای آرزو نیز به ثمر نشینند ، کشاورزی پر خیر و برکتی داشته باشند و محصول خوبی برداشت کنند. و این همگامی با طبیعت، بیشک، نمادی بسیار زیبا و پرمعناست.
نماد های سفره ی هفت سینکتاب آسمانی ، در زمره چیزهایی است که بر سفره مینهند. این کتاب آسمانی، برکت سفره به شمار میرفت و بدان معنا بود که امیدواریم خداوندگار امسال را نیکو گرداند ، ایمان ما را حفظ کند و سال را به بهترین وجه ممکن رقم زند. نان ، نشانه برکت بوده و هنوز نیز چنین است. وجود نان در سفره بدان معنا بود که امید آن داریم که سفره تهی از روزی و برکت نباشد. امید آن داریم که خیر و روزی اهل خانواده افزون گردد.تخم مرغ رنگ شده ، از دیگر ملزومات سفره به شمار میرفت و چون حکایت از تولد و نژاد میکند ، به این امید هستیم که در سال نو افزایش زایش داشته باشیم.آیینه ، بر سر سفره و انعکاس نور شمع یا چراغ و سبزه در آن، حاکی از این است که امیدواریم که روحمان چونان آیینه صاف و صیقلی باشد تا هر تصویری را وانمایاند.چراغ یا شمع افروخته سر سفره، بدان امید که سلامتی افراد خانواده در سال جدید حفظ شود.امید و باورشان این بود که چراغ نشانه سلامتی و روشنایی و طول عمر است.ماهی نشانه ی زندگی و تحرک و حیات است.
و اما هفت سین...سمنو و سنجد: که نشانه عشق، زایش و تولّد است، بدان امید که در سال جدید، عشق فزونی یابد و تولّد و زایش افزون گردد.سکّه: خصوصاً ترجیح میدادند که سکّه ضرب سال را بر سر سفره نهند چرا که سکههای تازه، نشان برکت و دارندگی و ثروت است. بدان امید که جیبشان خالی نشود و برکت از زندگی آنها بیرون نرود.سیب: که راز و رمز آن عشق است و زایش و نمودی از هدیه الهی به بنده. سیب بر سر هفت سین مینهند تا مورد لطف خدا قرار گیرند و از رزق و روزی بهشتی نصیبشان شود و دوستی خدا شامل حالشان.سبزه: یکی از هفت سین به شمار میرود که نشانه ی برکت ونو شودن وامکان رویش برای انسان است.سیر: که جزء سبزیجات است و حکایت از تندرستی و سلامت دارد. خود سیر نیز دارای خواص درمانی بیشماری است، بدان امید که بلا و بیماری از خانه و کاشانهشان دور شود. و امیدوار بودند که با تحویل سال، بلا نیز از منزلشان رخت بربندد و در سال جدید، همراه با صحت و سلامت باشند.سنبل: گلی است زیبا که با بهار و آمدن بهار میروید و آنرا به عنوان نماد آمدن بهار بر سر سفره هفت سین میگذارند. بدان معنا که بهار آمده و ما امید آن داریم که ما نیز بهاری شویم.و خلاصه این هفت سینی بود که هفتادهزار امید ، در دل آن جای داشت. اما بیشک، زیباترین تجلی امید در آداب و سنن ایرانی اسلامی ما، دعای تحویل سال نو است:یا مُقّلِبَ القُلُوبِ والأبصاریا مُدَبِّرَ اللَّیلِ وَالنَّهاریا مُحَوِّلَ الحَوْلِ وَالأحوالحَوِّل حالَنا إلی أحْسَن الحالای گرداننده دلها و دیدگان!ای پدیدآورنده روزها و شبها!ای تغییر دهنده سالها و حالات بندگان!حال ما را به بهترین حالات تغییر ده!یعنی امید آن داریم که ما را دریابی! امید آن داریم که حال ما را تغییر دهی؛ نهتنها به صورت نیکو که به بهترین وجه ممکن! و این یعنی امیدی که بیشک، بیپاسخ نخواهد ماند.پس سخن به گزافه نگفتهایم اگر که بپنداریم هفت سین، هفتادهزار امید دلْشده دارد. منبع :مجله حدیث زندگی - با تغییر و تلخیص:کهتری :سلامت" مهم ترین"سین" هفتسین نگاهی به آئین های نوروزی در گذر تاریخ هفت « سین » مقدس در هفت سین ایرانى
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تبیان]
[مشاهده در: www.tebyan.net]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 286]