واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: انقلاب در درمان اعتياد با ادغام خدمات اعتياد در برنامه پزشك خانواده
وزير بهداشت گفت: با گسترش برنامه پزشك خانواده، برنامه ادغام خدمات درمان اعتياد در برنامه پزشك خانواده را خواهيم داشت كه قطعا انقلابي را در درمان اعتياد كشور ايجاد خواهد كرد.
به گزارش حوزه دولت باشگاه خبرنگاران به نقل از پايگاه اطلاع رساني دولت، مرضيه وحيد دستجردي در همايش «روز جهاني مبارزه با مواد مخدر» كه در سالن همايشهاي صدا و سيما برگزار شد، ضمن ارائه گزارشي از اقدامات پيشگيرانه، درمان و كاهش آسيب اعتياد در حوزه وزارت بهداشت، گفت: از آنجا كه بايد برنامههايي را براي اجراي برنامه پنجم توسعه طراحي و اهداف راهبرديمان را مشخص ميكرديم در زمينه حل معضل اعتياد برنامهريزيهاي لازم را تا سال 1394 انجام دادهايم و هدفگذاريهاي لازم صورت گرفته است از جمله اين برنامهها آن است كه شيب صعودي اعتياد تا پايان برنامه پنجم كاهش يابد.
وزير بهداشت از تدوين سند مبارزه با الكل خبر داد و گفت: اين سند مراحل پيشگيري، درمان و آموزشهاي عمومي را شامل ميشود. ارتقاي كيفيت مراقبت از بيماران معتاد و سوء مصرفكننده مواد در شهرها و روستاها از ديگر برنامههايي است كه تدوين شده و در دست اجرا است.
وي با اشاره به طراحي شعار «نسل جوان ايمن در برابر اعتياد، سرمايه ملي است»، در سطح وزارت بهداشت گفت: حدود 94.8 درصد جمعيت معتادان را مردان و حدود 5.2 درصد معتادان را زنان تشكيل ميدهند، بيشترين شيوع معتادان در گروه سني 25 تا 29 سال است. جمعيت معتادان با احتساب خانوادههاي آنها به بياني 5 ميليون و به بياني ديگر 10 ميليون نفر درگير معضل اعتياد هستند.
دستجردي با اشاره به سياستهاي كلي نظام ابلاغيه مقام معظم رهبري براي حل معضل اعتياد، گفت: وزارت بهداشت ماموريتهاي ويژهاي را در اين زمينه طراحي كرده است. بر اين اساس حمايت از تشكلهاي مردمي در زمينههاي پيشگيري، كاهش آسيب و درمان معتادان، توسعه مطالعات و پژوهشهاي بنيادي كاربردي و توسعهاي در امر مبارزه با مواد مخدر و روانگردانها و همچنين برنامههايي در جهت فراهم كردن مشاركت جدي آحاد مردم را در نظر داريم كه بر اساس آنها به عنوان اسناد بالادستي در برنامه پنجم توسعه و راهبردهاي آن برنامهريزيهاي لازم صورت گرفته است.
وزير بهداشت به برنامههاي پيشگيري از اعتياد در سطح وزارت بهداشت اشاره كرد و افزود: آموزش مهارتهاي زندگي، آموزش مهارتهاي فرزندپروري، اطلاعرساني و آگاهسازي مستقيم و غيرمستقيم و همچنين برنامههاي پيشگيري از اعتياد در گروه هدف طراحي شده است. برنامههاي پيشگيري از اعتياد وزارت بهداشت در مدارس، دانشگاهها، محيطهاي كاري، ورزشي، جانبازان و محيطهاي نظامي تدوين شدهاند.
وي به پروتكلهاي درماني و راهنماهاي باليني اعتياد اشاره كرد و گفت: پروتكلهاي درماني و راهنماهاي باليني براي گروهها و نقشهاي مختلف تدوين شده است. بر اين اساس پروتكل درمان نگهدارنده با متادون، پروتكل درمان نگهدارنده با بوپرونرفين، پرتكل درمان سمزدايي با بوپرونرفين، پرتكل درمان نگهدارنده با شربت ترياك، پرتكل درمان سوء مصرف مواد در دوران بارداري، زايمان و شيردهي و پروتكل و راهنماهاي باليني درمان سوء مصرف مواد محرك در سطح وزارت بهداشت آماده و تدوين شده است.
وزير بهداشت برنامههاي درماني اعتياد را برنامههايي كمنظير در دنيا عنوان كرد و گفت: موجب افتخار است كه توانستيم در طول يك دهه فعاليت در سطح وزارت بهداشت اين برنامهها را تدوين كنيم.
وي همچنين به برگزاري دورههاي آموزشي تربيت مربي براي پزشكان و روانپزشكان درمانگر اعتياد، اشاره كرد و گفت: به اين ترتيب دورههاي آموزشي درمان با آگونيستها مخصوص پزشكان و دورههاي آموزشي روان درماني اعتياد مخصوص روانپزشكان برگزار شده است. در مجموع از سال 84 تا سال 90، 11 هزار و 15 نفر از پزشكان اين آموزشهاي درمان اعتياد را دريافت كردهاند. وزارت بهداشت و دانشگاههاي علوم پزشكي به صورت مستمر پايش مراكز درماني و نظارت بر نحوه ارائه خدمات را انجام ميدهند.
وي افزود: برنامههاي آموزشي _ درماني اعتياد از سال 84 با تحت پوشش قرار دادن 500 نفر از پزشكان آغاز شد و در سال 90 بيش از چهار هزار و 750 پزشك تحت پوشش برنامههاي آموزشي قرار گرفتند.
دستجردي همچنين به تاسيس و صدور مجوز مراكز سرپايي درمان با داروهاي آگونيست اشاره كرد و گفت: در حال حاضر در اين زمينه 189 مركز دولتي و دو هزار و 162 مركز خصوصي تحت نظارت وزارت بهداشت در سطح كشور فعالند. همچنين 47 هزار و 233 نفر در مراكز دولتي و 385 هزار و 417 نفر در مراكز خصوصي تحت درمان قرار دارند. در مجموع بيش از 400 هزار نفر تحت درمان در اين مراكز قرار دارند.
وزير بهداشت همچنين از راهاندازي مراكز سرپايي درمان سوء مصرف مواد محرك خبر داد و گفت: با توجه به تغيير چهره اعتياد از مواد مخدر سنتي به مواد محرك و روانگردانها، اين مراكز تاسيس شدند. همچنين اورژانسها و بخشهاي بستري درمان سوء مصرف مواد نيز راهاندازي شدهاند.
دستجردي ادامه داد: برنامههاي كاهش آسيب اعتياد با هدف كاهش عوارض و خدمات جسمي، رواني، اجتماعي، خانوادگي و اقتصادي طراحي شدهاند و مهمترين هدف اين برنامهها در حوزه سلامت، جلوگيري از گسترش ايدز در سطح جامعه از طريق تزريق، تماس جنسي و هپاتيت است.
وزير بهداشت به فعاليت مراكز كاهش آسيب و مراكز گذري (DIC) اشاره كرد و افزود: اين مراكز گذري همراه با تيمهاي سيار فعال هستند. مراكز گذري مخصوص زنان و همچنين مراكز مشاوره بيماريهاي رفتاري يا كلينيكهاي مثلثي، خدمات لازم را ارائه ميكنند. در مراكز گذري و كلينيكهاي مثلثي، معتادان پرخطر شناسايي ميشوند و ارتباط لازم براي كاهش آسيب آنها ايجاد ميشود. در اين مراكز وسايل تزريق استريل، وسايل محافظ جنسي، آموزش معتادان براي تزريق استريل و روابط قانوني ارائه ميشود. همچنين در اين مراكز غذا و لباس مناسب و همچنين استحمام براي معتادان در نظر گرفته ميشود و معتادان براي كنار گذاشتن تزريق و دريافت داروهاي ترك اعتياد تشويق ميشوند.
به گفته دستجردي در حال حاضر 89 مركز گذري در سطح كشور فعالند كه هر مركز داراي دو تيم سيار است و 82 هزار و 600 نفر را تحت پوشش قرار ميدهد. همچنين 103 مركز مشاوره بيماريهاي رفتاري يا كلينيكهاي رفتاري در سطح كشور فعالند.
وزير بهداشت با اشاره به نتايج برنامههاي كاهش آسيب اعتياد، افزود: به دنبال اين برنامهها شيوع بيماري ايدز از طريق تزريق كه در سال 80 بيش از 90 درصد بود، امروز به 62.5 درصد كاهش يافته است. همچنين كنترل شيوع ايدز از طريق تماس جنسي ميان معتادان را داشتهايم. كاهش شيوع بيماريهاي مقاربتي در معتادان و كاهش شيوع ديگر عوارض جسمي ناشي از تزريق مانند آبسههاي عفوني و مرگهاي ناگهاني و همچنين كاهش جرم و جنايت در بين معتادان را به دنبال اجراي برنامههاي كاهش آسيب اعتياد شاهد هستيم.
وي به ادغام خدمات پيشگيري از اعتياد در نظام مراقبتهاي اوليه (THC) اشاره كرد و گفت: بر اين اساس آموزش و مشاوره چهره به چهره، آموزش خانوادهها، بيماريابي فعال، ارجاع بيماران جهت درمان و... انجام ميشود.
وزير بهداشت ضمن توضيح برنامههاي آموزشي وزارت بهداشت در زمينه اعتياد ادامه داد: بر اين اساس در دوره تحصيلات تكميلي (MPH) بيش از 150 پزشك دوره مديريت اعتياد را گذراندهاند و در شبكه مبارزه با اعتياد يا به كار گرفته شده و يا به كار گرفته ميشوند. همچنين سه مرحله است كه دوره تحصيلي PHD راهاندازي شده است و اكنون 15 نفر مشغول تحصيل هستند. برقراري دوره آموزشي پيشگيري و درمان اعتياد در دوره تخصصي روانپزشكي نيز جزو اين برنامههاست. دستياران تخصصي روانپزشكي موظف هستند دورهاي را براي اعتياد طي كنند تا توانمنديها براي درمان و پيشگيري اعتياد افزايش يابد.
وي درعين حال به برنامههاي آموزشي براي مردم، خانوادهها، دانشآموزان و دانشجويان اشاره كرد و گفت: طي حدود دو سال اخير تمام خوابگاههاي دانشجويي وزارت بهداشت به مراكز مشاوره دانشجويي مجهز شدهاند. بر اين اساس 157 اتاق مشاوره در داخل خوابگاههاي دانشجويي وزارت بهداشت فعال هستند. در 35 دانشگاه نيز خط تلفني به صورت 24 ساعته براي مشاوره در اختيار دانشجويان قرار دارد.
وزير بهداشت همچنين به برنامههاي متنوع وزارت بهداشت در حوزه فرهنگي، دانشجويي و پژوهشي و همچنين تاسيس مراكز تحقيقاتي اعتياد در دانشگاههاي علوم پزشكي اشاره كرد و گفت: تخمين شيوع سوء مصرف الكل با استفاده از روشهاي غيرمستقيم در مراحل پاياني است. همچنين تاسيس سامانه ثبت اطلاعات مربوط به شيوع اعتياد نيز در مراحل مطالعه و طراحي قرار دارد. تاسيس سامانه هشدار سريع مواد مخدر براي شناسايي موارد جديد نيز در مراحل انتهايي است.
دستجردي با اشاره به اقدامات دارويي وزارت بهداشت در حوزه اعتياد، گفت: قرص و شربت متادون و شربت ترياك به صورت انبوه در حوزه دارويي وزارت بهداشت توليد ميشود و نظارت مستمر در چرخه توليد و توزيع داروها وجود دارد. همچنين درصدد ايجاد داروهاي جديد براي جلوگيري از ورود داروهاي مخدر و پيشسازههاي مواد محرك به ايران هستيم./س3
سه|ا|شنبه|ا|6|ا|تير|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]