واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: كم تحركي زنان خانه دار، عامل افزايش آمار ابتلا به ديابت و بيماري هاي قلبيافزايش آگاهي و مهارت هاي زندگي راهكاري براي مقابله با بيماري هاي زنان
زنان همواره نقش چشمگيري در اداره خانواده به عهده دارند و به عنوان محور اصلي سلامت خانواده فعال هستند. آنان چه در منزل و چه خارج از منزل سعي مي كنند كه نقش خود به عنوان نظم دهنده به امور منزل و برآورده كردن نيازهاي اعضاي خانواده را به خوبي ايفا كنند. آنچه مغفول مي ماند سلامت خود آنان است كه فقط با از دست رفتن آن به چشم مي آيد. توجه ويژه به موضوع سلامت زنان يكي از اصلي ترين دلايل برگزاري همايش بين المللي سلامت زنان بود كه هفته گذشته در شيراز برگزار شد. در اين همايش تلاش شده است به سلامت زنان در حوزه هايي كه كمتر به آن توجه شده است مانند ارتقاي سلامت زنان، سلامت باروري، سلامت روان زنان، تغذيه در دوران آسيب پذير، سالمندي و بيماري هاي واگير و غيرواگير پرداخته شود. باقري لنكراني وزير سابق بهداشت با تاكيد بر لزوم مشاركت بيشتر زنان در بحث هاي ارتقاي سلامت و پيش گيري تصريح مي كند: متاسفانه مشكل اين جاست كه بسياري از زنان از روش هاي زندگي سالم و نحوه برخورد با مخاطرات آگاهي كافي ندارند و اطلاعات آن ها درباره پديده اي مانند اضافه وزن و چاقي كم است. مهم ترين راه كنترل اين پديده، افزايش آگاهي زنان درباره روش هاي حفاظت از سلامتشان است، بي گمان افزايش آگاهي زنان با توجه به محوريت آن ها در خانواده به ارتقاي سطح سلامت خانواده مي انجامد.
سرطان در زنان
همچنين طبق تحقيقات، آمار سرطان ميان زنان ايراني افزايش يافته است و سرطان پروستات در مردان و سرطان سينه در زنان بالاترين آمار را به خود اختصاص داده است. دكترمحمد ايمانيه، قائم مقام وزير بهداشت با بيان اين نكته به خبرگزاري مهر مي گويد: نتايج بررسي ها نشان مي دهد كه دود ناشي از آشپزي در خانه هاي محصور يكي از علل شايع ابتلا به سرطان است و متاسفانه هم اكنون عفونت هاي ريه و سرطان ريه در حال شايع شدن در زنان است. اين در حالي است كه زنان قشر تاثيرگذار در سلامت خانواده هستند و نبايد از اهميت سلامت زنان غافل شد.
شيوع اختلالات رواني
همچنين درباره شيوع اختلالات رواني بايد گفت كه ميزان شيوع بيماري هاي شديد رواني در كشور مطابق كشورهاي ديگر است و اين ميزان كمتر از ۵ درصد مي باشد.
دكترباقري لنكراني درباره اختلالات رواني خفيف تر مي گويد: اضطراب، افسردگي ملايم و تغييرات خلقي شايع تر است و در اين موارد مداخلات پزشكي و طبي نيست بلكه از طريق مشاوره، راهنمايي و افزايش مهارت هاي زندگي بايد به بيمار كمك كرد.نكته اين جاست كه بسنده كردن به آمار و دانستن ميزان شيوع اختلالات رواني به تنهايي كافي نيست؛ بايد تلاش كنيم مهارت هاي زندگي را در زنان افزايش دهيم تا قدرت رويارويي با مشكلات را داشته باشند. دكترلنكراني تصريح مي كند: نبايد به دنبال متولي بهبود مهارت زندگي زنان بگرديم بلكه بايد تلاش كنيم اين مقوله اجتماعي، اقتصادي و سلامت را از زاويه هاي متعدد نگاه كنيم و نهادها و سازمان هاي مختلف هر يك بخشي از آن را به عهده بگيرند. با اين تفسيرها به نظر مي رسد براي هماهنگي و ورود موثر سازمان هاي مداخله گر در امر سلامت روان زنان به مداخله شوراي عالي انقلاب فرهنگي نياز داشته باشيم. رئيس مركز تحقيقات سياست گذاري سلامت كشور در تبيين علل جدي شدن اين موضوع در كشور مي گويد: ما در جامعه اي زندگي مي كنيم كه از طرفي ساخت هاي سنتي و بومي داريم كه در آن هنوز خانواده گسترده وجود دارد. اما با وجود گسست شيوه زندگي سنتي، تغيير شيوه زندگي، كوچك شدن و سلولي شدن خانواده هاي جديد كه ديگر تحت حمايت خانواده بزرگ نيستند، افراد از جمله زنان آسيب پذيرتر شده اند.
ديابت در زنان
جديدترين آمارها مي گويد كه امروزه ديابت نه تنها در كشور ما بلكه در تمام جهان رو به افزايش است و با توجه به افزايش آمار چاقي و اضافه وزن در زنان مي توان پيش بيني كرد كه ديابت در زنان افزايش بيشتري هم پيدا كند. دكتراسدا... رجب، رئيس انجمن ديابت ايران با بيان اين مطلب به خراسان مي گويد: سن ابتلا به ديابت در ايران حدود ۱۰ تا ۱۵ سال كاهش يافته است. سن شيوع ديابت در كشور ما ۴۵ تا ۵۵ سالگي است در حالي كه در كشورهاي اروپايي بالاي ۶۵ سالگي است. طبق آمارها حدود ۹ درصد جمعيت كشور ما مبتلا به ديابت هستند البته در برخي شهرها مانند يزد ۱۶ درصد به ديابت مبتلا هستند و در بوشهر ۱۴ درصد و در تهران ۱۲ درصد درگير اين بيماري هستند. همين آمارها نشان مي دهد، در كشور ما ۶ ميليون نفر مبتلا به ديابت هستند و با توجه به تغيير شيوه زندگي به ويژه در زنان، پيش بيني مي شود اين آمار افزايش بيشتري پيدا كند. يكي از مهم ترين علل افزايش ديابت در زنان، كاهش فعاليت جسمي و تغيير رژيم غذايي است. زنان خانه دار ايراني در گذشته بيشتر فعاليت جسمي داشتند و كالري مي سوزاندند اما هم اكنون بيشتر كارها با فشار يك دكمه انجام مي شود و آمار نگران كننده اضافه وزن و چاقي در زنان، زنگ خطر را در زمينه ابتلاي زنان نه فقط به ديابت بلكه فشارخون و عوارض قلبي به صدا در آورده است.
آموزش، گام اول
اين نكته بديهي كه چاقي يا اضافه وزن خطرناك است، از فرط تكرار بي اثر شده است و به نظر مي رسد گوش شنوايي براي آن پيدا نمي شود. دكتررجب با اشاره به اين مطلب مي گويد: در مسائل آموزشي فقط دانستن كافي نيست، بلكه بايد افراد را براي تغيير رفتار آموزش داد و اين مسئله نيازمند زمان است. وقتي از آموزش صحبت مي كنيم، برخي تصور مي كنند فقط ويژه بيماران است، در حالي كه اين آموزش ها بايد تمام مردم جامعه رادربرگيرد تا دريابند با بي توجهي نسبت به موضوع اضافه وزن و چاقي، سلامتشان به خطر مي افتد. از سوي ديگر اين آموزش ها را بايد متخصص تغذيه، روان شناس، متخصص طب ورزشي ارائه دهد، نه هر فردي كه اطلاعاتي درباره ديابت دارد. دكتررجب با بيان اين كه اطلاع رساني و آموزش درباره ديابت و شيوع آن اصلي اساسي است كه نبايد فراموش شود، ادامه مي دهد: نبايد توقع داشت كه بدون هزينه و پشتوانه، آمار ديابت كاهش يابد.
ضرورت جدي گرفتن پيش گيري براي كاهش هزينه سنگين نظام سلامت
مروي-متاسفانه پيش گيري در كشور ما جدي گرفته نمي شود و در زمينه بيماري هايي مانند ديابت يا امراض قلبي اين بي توجهي و غفلت هزينه بسيار سنگيني به نظام سلامت وارد مي كند. دكتراسدا... رجب، رئيس انجمن ديابت ايران با بيان اين مطلب به خراسان مي گويد: هم اكنون در بسياري از كشورها بيمه ها هزينه برگزاري كلاس هاي آموزش ديابت را مي پردازند چون اين كار را به لحاظ اقتصادي به صرفه مي دانند. در صورتي كه در كشور ما بيمه ها فقط هزينه داروها را تقبل مي كنند و پزشك فقط نقش درمانگر را ايفا مي كند. اين در حالي است كه ديابت، يك بيماري مادام العمر است و درمان آن منحصر به دارو نيست بلكه مستلزم تغيير شيوه زندگي و اصلاح آن است. حتي در كشور ما از كمبود تخت هاي بيمارستاني صحبت مي شود، در صورتي كه در بسياري از كشورها فرد ديابتي در بيمارستان بستري نمي شود و به ازاي آن درمانگاه هاي ديابت تاسيس شده است.
شنبه|ا|27|ا|خرداد|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 125]