واضح آرشیو وب فارسی:جمهوري اسلامي: وخامت غير قابل پيشبيني فشارهاي اقتصادي باعث شد عقب نشيني آشكار اروپا و آمريكا از تحريمها عليه ايران
كارشناسان اقتصادي، علت تشديد بحران اقتصادي جهاني را تشديد تحريمها عليه ايران عنوان كردهاند از اين رو به نظر ميرسد عقب نشينيهاي اخير اروپا و امريكا از تحريمهاي ايران كه در دو حوزه حساس بيمه محمولههاي نفتي و استثناء كردن 11 كشور از تحريم ايران نمايان شد، در پي همين مشكلات اقتصادي است.
به گزارش خبرآنلاين، تشديد تحريمها عليه ايران، به طرز بيسابقهاي قيمت نفت را به خصوص در اروپا بالا برده و بسياري از كارشناسان بر اين اعتقادند كه اين افزايش قيمت ميتواند سير صعودي داشته باشد. افزايش قيمت نفت بيش از همه بر اقتصاد اروپا تأثير نهاده و حتي باراك اوباما در نطق خود نيز به اين مسئله اذعان كرد. او گفت: مسئله ايران سبب افزايش 20 تا 30 دلاري در قيمت نفت شده است" كه اين ميزان در واقع در مقايسه با دسامبر گذشته، افزايشي 20 درصدي است.
اين در حالي است كه كريستين لاگارد، رئيس صندوق بينالمللي پول نيز پيشتر با هشدار به نوسانات قيمت نفت، نسبت به تشديد بحران اقتصاد جهاني هشدار داده بود. لاگارد پيشتر گفته بود: افزايش ناگهاني قيمت نفت خام درياي شمال و رسيدن به مرز 125 دلار تأثيرات جدي بر اقتصاد جهاني خواهد داشت.
ماري ديرون، كارشناس اقتصادي در موسسه اروپايي ارنستاند يانگ ميگويد: افزايش قيمت نفت ميتواند ضرب? بزرگي به وضعيت اقتصادي شكنندهاي باشد كه اروپا در آن به سر ميبرد. اين كارشناس اقتصادي ميگويد: با تشديد تدابير اقتصادي و افزايش برنامههاي رياضتي و افزايش بيكاري در بسياري از كشورهاي اروپايي اين مسئله ميتواند سبب كاهش توليد و توان خريد شود. اين احتمال وجود دارد كه با تشديد نوسانات قيمت نفت، توليد در بسياري از كشورها كاهش يافته و حتي 500 هزار شغل ديگر از بين برود.
گروه صنعتي IATA نيزاعلام كرده است كه افزايش قيمت نفت حتي بر خطوط هواپيمايي نيز تأثير نهاده و بسياري از شركتها را در مرز ورشكستگي قرار داده است. از سويي فعاليتهاي بخش خصوصي اروپا نيز در ماه مارس خسارات بيسابقهاي را تجربه كرده است. چين، دومين قدرت اقتصادي جهان بعد از ايالات متحد? آمريكا نيز متأثر از نوسانات قيمت نفت خسارات زيادي را متحمل شده است. توليد بخش صنعتي چين براي چهارمين ماه متوالي در ماه مارس به 48.1 تنزل يافت. قيمت نفت خام درياي شمال در اول مارس به 128 دلار رسيد كه بالاترين قيمت از جولاي سال 2008 بوده است. با توجه به بحران بدهي اروپا، افزايش قيمت نفت ميتواند سبب افزايش تورم نيز بشود.
آمريكا 11 كشور را از تحريم نفتي ايران مستثني كرد
وزير امور خارجه آمريكا در اظهاراتي كه نشان دهنده شكست تلاشهاي ضد ايراني است، اذعان كرد كه واشنگتن يازده كشور را از اعمال تحريمها عليه ايران مستثني كرده است.
به گزارش مهر به نقل از خبرگزاري فرانسه، هيلاري كلينتون گفت: چون كشورها هم اكنون واردات نفت خود از ايران را كاهش داده اند، 10 كشور اتحاديه اروپا به علاوه ژاپن از اعمال تحريمهاي سخت جديد عليه ايران مستثني شدهاند.
وي اين 10 كشور عضو اتحاديه اروپا را بلژيك، انگليس، جمهوري چك، فرانسه، آلمان، يونان، ايتاليا، هلند، لهستان و اسپانيا اعلام كرد.
كلينتون افزود: اقداماتي كه از سوي اين كشورها اتخاذ شده، ساده نبود، آنها بايد نيازهاي خود به انرژي را در يك برهه زماني حساس براي اقتصاد جهاني مورد بررسي مجدد قرار داده و شروع به يافتن جايگزينهايي براي نفت ايران ميكردند.
همچنين وزير خارجه آمريكا در اظهارات خود در خصوص اين كشورها به ژاپن اشاره كرد و مدعي شد: اين كشور موفق شده واردات نفت خود از ايران را به مقدار قابل ملاحظهاي كاهش دهد و ديگر كشورها هم بايد از الگوي ژاپن پيروي كنند.
وي افزود: ديپلماسي به همراه فشارهاي زياد ميتواند به راه حل بلند مدت در خصوص تنشهاي غرب با ايران منتهي شود و ما به همراه همپيمانان بينالمللي خود به تلاشهايمان براي افزايش فشار بر ايران ادامه ميدهيم تا اين كشور به تعهدات بينالمللي خود عمل كند.
تاكيد بر مستثني شدن 10 كشور اروپايي و ژاپن از تحريمهاي ايران به نوعي شكستي براي آمريكا به شمار ميرود كه فشارهاي فراواني بر آنها براي پيوستن به تحريمهاي مورد نظر كاخ سفيد عليه كشورمان وارد كرده بود.
عقب نشيني اروپا از تحريم شركتهاي بيمه طرف قرارداد با ايران
اتحاديه اروپا اعلام كرد به تعدادي از شركتهاي بيمه اجازه خواهد داد تا محمولههاي نفت خام ايران را تا زمان اجرايي شدن تحريمهاي نفتي اين اتحاديه عليه ايران بيمه كنند.
به گزارش فارس به نقل از رويترز موافقت اتحاديه اروپا با تداوم بيمه محمولههاي نفتي ايران به دنبال ابراز نگراني وارد كنندگان آسيايي نفت ايران انجام شده است. اتحاديه اروپا بيستم ژانويه گذشته اعلام كرد خريد نفت خام ايران را از ابتداي ماه جولاي متوقف ميكند. براساس تحريمهاي مصوب اين اتحاديه، شركتهاي اروپايي از هر گونه انتقال، بارگيري يا بيمه محمولههاي نفت خام و سوخت براي ايران در هر جاي دنيا منع شدهاند. بيشتر نفت خام صادراتي ايران در بازار شرق آسيا عرضه ميشود و اغلب خريداران آسيايي اين كشور نيز محمولههاي نفت وارداتي خود را توسط شركتهاي اروپايي بيمه ميكنند. پيش از اين، گزارش شده بود كره جنوبي و ژاپن كه از مهمترين خريداران نفت ايران هستند، نمايندگاني را براي رايزني با اتحاديه اروپا فرستادهاند تا اين كشورها را از تحريمهاي ايران معاف كنند. امتناع احتمالي بيمه گران اروپايي از وارد شدن به قراردادهاي خريد نفت خام ايران، ريسك خريد نفت از اين كشور را افزايش ميدهد و ميتواند بر بازار نفت آسيا تاثير بگذارد. به دنبال تصويب تحريمهاي اتحاديه اروپا، ايران اعلام كرد اين اتحاديه تنها خريدار 18 درصد نفت خام اين كشور بوده است و با حذف خريداران اروپايي، بازار جديدي براي نفت خام ايران پيدا ميشود. اما با اجرايي شدن محدوديت شركتهاي بيمه گر براي بيمه محمولههاي نفت خام ايران، خريداران آسيايي نيز در واردات نفت از اين كشور با مشكل روبرو ميشوند. يك ديپلمات اتحاديه اروپا در توضيح جزئيات تصميم جديد اين اتحاديه، به رويترز گفت: قراردادهاي كنوني براي واردات نفت از ايران ميتواند تا ابتداي جولاي ادامه پيدا كنند و بيمه محمولههاي مربوط به چنين قراردادهايي نيز اجازه داده شده است، ولي امضاي قراردادهاي جديد همچنان ممنوع است و شامل تحريمها ميشود.
شركت اني ايتاليا به واردات نفت از ايران ادامه ميدهد
رئيس شركت اني ايتاليا هم تاكيد كرد اين شركت براي تسويه طلب مالي خود از ايران بايد به واردات نفت از اين كشور ادامه دهد.
به گزارش رويترز، پائولو اسكاروني تصريح كرد شركت اني هنوز بيش از يك ميليارد دلار طلب از ايران دارد و قصد دارد عليرغم تحريمهاي اتحاديه اروپا بر ضد ايران به واردات نفت از اين كشور ادامه دهد. بر اساس اين گزارش اتحاديه اروپا قصد دارد از ابتداي جولاي تحريمهاي نفتي بر ضد ايران را اعمال كند. بر اساس آمارهاي اداره اطلاعات انرژي آمريكا كشورهاي اروپايي سال گذشته 18 درصد نفت صادراتي ايران را خريداري كردهاند. بر اين اساس اسكاروني افزود شركت اني بيش از يك تا 1.4 ميليارد دلار از ايران طلب دارد. ايران طي سالهاي گذشته طلب شركت اني بابت اجراي پروژههاي انرژي را با صادرات نفت پرداخت كرده است. سه سال پيش ميزان طلب شركت اني از ايران سه ميليارد دلار بوده است. رئيس شركت اني افزود، اين شركت با مقامهاي اروپايي براي معاف شدن از تحريمها بر ضد ايران به توافق رسيده است. بر اساس اين توافق شركت اني فعاليت خود مربوط به توليد ده هزار بشكه نفت در ايران را متوقف ميكند. وي گفت البته شركت اني طي ماههاي اخير ميزان واردات نفت از ايران را كاهش داده است و به دنبال جايگزيني نفت ايران با نفت عربستان است. وي در خصوص وضعيت توليد نفت اني در ليبي گفت ميزان توليد نفت شركت اني در ليبي هم اكنون به 80 درصد وضعيت عادي و طبيعي خود رسيده است. اين شركت قصد دارد سرمايهگذاري خود در پروژههاي انرژي آفريقا را گسترش دهد و شركت اني بزرگترين شركت خارجي فعال در پروژههاي انرژي آفريقا به شمار ميرود. بر اساس اين گزارش ايتاليا 13.7 درصد نفت مورد نياز خود را از ايران تامين ميكند. ايران چهارمين صادركننده بزرگ نفت به ايتاليا به شمار ميرود.
هند برنده لغو تحريمهاي ايران است
مدير اجرايي آژانس بينالمللي انرژي (IEA) نيز با اشاره به احتمال لغو تحريمهاي نفتي ايران، هند را برنده لغو اين تحريمها دانست.
به گزارش رويترز، "ماريا وان در هوون" با بيان اين مطلب در جمع خبرنگاران گفت: هند در حال مذاكره با آمريكا براي مستثني شدن از تحريمهاي نفتي ايران است و در صورت تحقق اين امر دهلي ميتواند بدون دغدغه به مبادله با ايران ادامه داده و از اين كشور نفت خام وارد كند.
رويترز در ادامه مينويسد: هر چند هند از ابتدا با تحريمهاي نفتي ايران مخالفت كرده و همچنان به خريد نفت از تهران ادامه ميدهد اما با فشارهاي آمريكا بر دهلي نو، مبادلات هند با ايران كه دور جديد آن از آوريل آغاز ميشود 20 درصد كاهش مييابد.
مقامات دولت آمريكا ميگويند اقدام هند در خريد نفت ايران و بيتوجهي به قانون محدودكننده آمريكا در انجام معاملات نفتي با ايران، واشنگتن را نگران كرده است.
بر اين اساس تشديد تحريمهاي يكجانبه آمريكا عليه ايران در سال جاري نيز تغييري در رويكرد دولت هند در خريد نفت ايران نداده و اين موضوع سبب حساسيت واشنگتن نسبت به بيتوجهي يكي از اصليترين همپيمانان آسيايياش شده است.
به گفته يك مقام آمريكايي در صورتي كه هند به واردات نفت ايران پايان ندهد، دولت اوباما قصد دارد از طريق سيستم بانكي آمريكا، آن دسته از بانكهاي اين كشور را كه در انتقال وجوه با بانك مركزي ايران همكاري ميكنند تحت فشار قرار دهد.
يکشنبه|ا|13|ا|فروردين|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جمهوري اسلامي]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 191]