واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: غارها كهگيلويه و بويراحمد ، صحنه هاي شگفت انگيزي را در خود ضبط كرده اند
كهگيلويه و بويراحمد سرزميني است كوهستاني و بنابر اين شرايط جغرافياي آن به گونه اي است كه غارهاي بسياري در آن شكل گرفته و به گفته كارشناسان، هنوز همه آنها و تمام زواياي پنهان اين ميراث طبيعي شناسايي نشده است.
به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران از ياسوج ؛ بشر از سپيده دم تاريخ تاكنون از غارها استفاده كرده است، روزي آن را براي سرپناه انتخاب كرد، روزي براي در امان ماندن از شر دشمنان و امروز از آن براي گردشگري استفاده مي كند.
غارها، چه صحنه هايي را در خود ضبط كرده اند! اگر روزي ماشين زمان اختراع مي شد و انسان ها مي توانستند به گذشته برگردند شايد مي فهميديم نياكان ما، كه دوست داريم به آنها انسان هاي نخستين بگوييم چگونه زندگي مي كردند، چه مي خوردند و چه مي گفتند.
نبرد، ترس، پنهان كاري، شكار، و تلاش براي زنده ماندن و يا برتر شدن، شايد دلايلي بود كه انسان ترجيح داد به جاي روي زمين به دل زمين پناه برد.
بوجود آمدن اين پديده زيبا، به شرايط فيزيكو شيميايي مختلفي در هر منطقه جغرافيايي مربوط مي شود كه باعث شده اند تا غارها و پديده هاي داخلي آنها با گذشت ميليونها سال، شكل گرفته و بوجود آيند و تغييرات اندك و جزيي در اين شرايط مي تواند تنوع پديده ها را بيشتر كند.
تركيب شيميايي آب، فشار، دما، رطوبت، جريان هوا، شرايط زمين شناسي و زمين ساختي مهمترين عوامل تغيير شرايط فيزيكو شيميايي هستند.
همه مناطق كهگيلويه و بويراحمد غارهاي زيبا و شگفت انگيزي دارند.قنديلهاي غار "دنگزلو" كمتر از ديواره هاي بلاد شاپور اهميت ندارد و چه بسا اهميتي بيشتر نيز داشته باشد چرا كه اين قنديلها در طي ميليونها سال شكل گرفته و به امروز رسيد و دست مخرب بشر هنوز به بسياري از آنها نرسيده است.
كارشناسان معتقدند ميراث طبيعي كهگيلويه و بويراحمد بيش از ميراث تاريخي و فرهنگي آن نياز به بازشناسي و نگهداري دارد و توجه به آنها توجه به نسل هاي آينده نيز هست.
غار يخي، يكي از غارهاي منحصر به فرد و زيبايي است كه در ارتفاع سخت گذر ديواره شمالي منطقه حفاظت شده دنا و در جنوب روستاي خفر واقع شده كه سالانه پذيراي علاقمندان فراواني از غار نوردان و كوه نوردان داخلي است.
اين غار قنديلهاي زيبايي در تمام طول سال بويژه در فصل تابستان دارد.
غار شاه بهرام، يكي از غارهاي مشهور موجود در استان واقع در حوالي روستاي شاه بهرام در منطقه پيچاب از توابع شهرستان باشت و در منطقه گرمسيري و در فاصله 150 كيلومتري شمال شرقي شهر دوگنبدان واقع شده كه محدوده اطراف آن جنگلهاي انبوه از نوع بلوط، بنه، كلخنگ، زبان گنجشگ و انواع بادام دارد.
اين غار به طول 200 متر و بادهانهاي به اندازه يك متر در مجاورت خرابيهاي شهرباستاني شاه بهرام قرار دارد. به گفته كارشناسان ميراث فرهنگي استان، آثار و نشانههاي موجود كه در بررسيهاي اوّليه غار شاه بهرامشناسائي شدهاند، دوره استفاده از آن را به زمان اشكانيان مربوط ميسازد
غار دوفيري، يكي از غارهاي موجود در ارتفاعات غربي كوه سمسال واقع در حوالي روستاي بن زرد عليا از توابع بخش پاتاوه شهرستان دنا و در منطقه حفاظت شده دنا است.
به گفته برخي مردم محلي اين غار كه در صخره اي مرتفع از روستاي فوق قرار گرفته در گذشته بعنوان قراولگاه و حفاظت از سكنه روستا از آن استفاده مي شده است.
غار دنگزلو كه بين دو استان اصفهان و كهگيلويه و بويراحمد واقع شده است، در ضلع شمال شرقي كوه دنا و در حوالي روستاي دنگزلو از توابع بخش پادناي عليا شهرستان سميرم واقع شده است.
اين غار جاذبه هاي زيبايي از لحاظ قنديل هاي يخي دارد كه به گفته كارشناسان، هنوز بطور كامل شناسايي نشده است و چنانچه همه زواياي آن شناخته شود به عنوان يكي از زيباترين غارهاي ايران شناخته خواهد شد.
غار نيده يا نديده، نام غاري است كه در تنگه اي به همين نام در منطقه حفاظت شده خائيز سرخ و در فاصله 20 كيلومتري شمال شرقي شهرستان بهبهان قرار دارد كه عمقي در حدود 150 متر در زير زمين دارد.
غار نول در كوه گل واقع در 20 كيلومتري منطقه سي سخت مركز شهرستان دنا واقع شده است كه با طول 80 متر داراي چند تالار پلكاني و انشعاب هاي مختلف و از لحاظ بررسي هاي زمين شناسي اهميت ويژه اي دارد.
ارتفاع دهانه غار سه متر است كه در برخي نقاط درون غار تا 20 متر تغيير مي كند و سقف و بدنه آن از سنگهاي آهكي اسماري و قنديلهاي زيبايي پوشيده شده و قطعات آب از اين قنديلها و سقف غار چكه مي كند.
در عمق غار چند چشمه وجود دارد كه آب زلال و خنكي از آنها جاري است. دخالت هاي انساني پيرامون چشمه سارها و قنات هاي اطراف اين غار بيانگر استفاده از غار در دوره هاي گذشته و اخير است. به نظر مي رسد اين غار در گذشته به عنوان پناهگاه موقتي مورد استفاده قرار گرفته است.
اشكفت داودي نيز در فاصله تقريباً 9 كيلومتري شرق ديشموك و در داخل تنگ فارتق واقع شده است كه تقريباً مثلثي شكل است و با شيبي تند به جاده و تنگ فارتق منتهي مي شود.
ارتفاع اين غار از سطح جاده در حدود 25 متر است كه در بخش هاي بيروني اين غار بقاياي ابزارهاي سنگي نظير ريزتيغه و تراشه به چشم مي خورد.
بنا به گفته كارشناسان سازمان ميراث فرهنگي كهگيلويه و بويراحمد، قدمت آثار اين غار به دورة پيش از تاريخ مي رسد.
غار گبر شهرستان كهگيلويه، در محل "سرخاراب" واقع شده و در سال 1368 مورد شناسايي هيأت كوهنوردياستان قرار گرفته است كه به گفته كارشناسان ميراث فرهنگي استان، در روزگار ساسانيان به عنوان "خرفخانه" مورد استفاده قرار مي گرفت.
غار كبوتردر محلي به نام "تراب" در لنده دهدشت واقع شده و نيمي از دهانهورودي آن در داخل رودخانه "مارون" قرار دارد.
اين غار دو تالار نسبتاً بزرگ و 150 متر عمق و انشعاباتمتعددي دارد و در سال 1367 كشف شده است.
غار پيرزن و غار في در دهدشت كهگيلويه، غار مس درمحل "خونگاه" آب سياه بويراحمد، غار نينه در مرز كهگيلويه و بويراحمد - خوزستان، غار نِزل در كوه نوردهدشت، غار شاه (اشكفت شاه) در بخش باشت، اشكفت كك كوهزاد در 2 كيلومتري روستاي تراب وسطي،اشكفت هوايي در يك كيلومتري شمال شرقي روستاي تراب عليا، غارهاي تاريخي دنا، غامين و خفاش در تنگ تكاب از ديگر غارهاي ديدني استان كهگيلويه و بويراحمد است./س
يکشنبه|ا|13|ا|فروردين|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 302]