واضح آرشیو وب فارسی:فارس: بقعه بي بي شهربانو، سهم ايران از كربلاي حسينيخبرگزاري فارس: بقعه شريفه بي بي شهربانو، همسر امام حسين (ع) در جنوب شرقي تهران كه قدمت آن به قرن چهارم هجري بازمي گردد، مامني است براي آنان كه در دل و سر هواي كربلا دارند.
خبرگزاري فارس: بقعه شريفه بي بي شهربانو، همسر امام حسين (ع) در جنوب شرقي تهران كه قدمت آن به قرن چهارم هجري بازمي گردد، مامني است براي آنان كه در دل و سر هواي كربلا دارند.
به گزارش گروه فضاي مجازي خبرگزاري فارس به نقل از شبستان، شايد يكي از دلايلي كه باعث مي شود تهران در ايام نوروز در مقايسه با ديگر استان هاي كشور خلوت شود بحث كمبود اماكن سياحتي و به عبارت ديگر مراكز گردشگري است. در حالي كه بقاع متبركه اين استان كه شمار فراواني دارد با تميهدات و امكانات فراهم ديده شده، بهترين محل براي سپري كردن تعطيلات نوروزي در سايه معنويت است. از اين رو برخي از اين اماكن مقدسه كه بنابر تاكيد رهبر معظم انقلاب بايد به قطب فرهنگي كشور تبديل شوند در گزارش ذيل معرفي مي شوند.
بقعه متبركه بي بي شهربانو (س)
بقعه شريفه بي بي شهربانو در جنوب شرقي تهران، نزديك به شمال امين آباد شهرري بر فراز دامنه جنوبي كوه بي بي شهربانو قرار دارد. از مهمترين بقاع تاريخي شهرري به شمار مي رود كه نه تنها مورد علاقه و احترام اهالي اين منطقه بلكه جهانگردان است. صاحب مقبره معروف به بي بي شهربانو، همسر امام حسين (ع) است. اين بقعه به طول 32 متر و عرض 22 متر با ديوار سنگي است كه از طرف شمال به كوه متصل مي شود. در دو ضلع شرقي و غربي آن در قديم تنها ديواري از سنگ و گچ بوده است. در ضلع جنوبي محوطه بناي محكم سنگي با پوشش هاي گنبدي از سنگ و قسمتي از آجر قرار دارد. محوطه اصلي به دو صحن تقسيم شده و اتاق هاي مسكوني و محل توقف و استراحت زوار به نحو شايسته اي در اين بناي قديمي فراهم شده است. وضع ساختمان گچي و سنگي است و شيوه احداث طاق گنبدي شكل اتاق بزرگ تر نشانگر آن است كه اين ساختمان تاريخي مربوط به قرن چهارم هجري و به احتمال نزديك به يقين از آثار دوره آل بويه است. حرم بي بي در وسط بنا و متصل به اتاق باريك و طويل قرار دارد كه نماي ديوارهاي آن به صورت قديم حفظ شده و اكنون داراي دو نمازخانه است. بر فراز حرم گنبدي، مربوط به اوايل قاجاريه همچون شاخص و نگيني در كوهستان خودنمايي مي كند. در قسمت شرقي مجموعه تراس وجود داشته كه ساخت آن به دهه هاي قبل بازمي گردد و هم اكنون بازسازي و احياء شده است. روي آب انبار موجود كه به صورت طبيعي و در دل كوه قرار دارد، اتاقي قرار گرفته كه به قدمگاه معروف است و داراي يك پنجره و يك مدخل ورودي است و اعتقاد بر اين است كه حضرت ابتدا در اين قسمت داخل شده اند. صندوق منبت كاري عقيقه اي روي قبر وجود دارد كه در گوشه جنوب غربي حرم قرار گرفته و در سال 888 هجري شاخته شده و كتيبه قائم سمت چپ ضلع شمالي آن شامل نام صاحب مرقد بدين عبارت است:
"هذه مرقد ام المومنين و خيرالخواتين ستي شهربانو قدس الله سره". اخيرا ضريح مشبكي به سبك گوي و ماسوره روي صندوق ساخته شده كه يك ضلع آن به كوه چسبيده است. محوطه خارجي بقعه به طرز زيبايي گلكاري شده و فضاي سبز مناسبي را به وجود آورده است. سمت راست محوطه زيركوه، آب انباري قديمي وجود دارد كه از آن براي آبياري استفاده مي شود. تعداد دو باب مغازه نيز در پاي بقعه احداث و به اجاره واگذار شده است. بقعه داراي هيئت امناء، مدير داخلي و پنج خادم است كه زيرنظر اداره اوقاف و امور خيريه محل به امور آن رسيدگي مي كنند. اين بقعه با شماره 256 به ثبت ملي رسيده است.
بقعه متبركه امامزادگان سيدابراهيم و سيداسماعيل (ع)
اين بقعه مطهر كه به امامزاده "قلعه شيخ" معروف است در قسمت شرقي بخش كهريزك در محله قلعه شيخ و در امتداد خياباني كه به طرف آسايشگاه معلولين كهريزك مي رود، واقع است و اطراف آن قبرستان عمومي محل قرار دارد. امامزادگان واجب التعظيم سيدابراهيم و سيداسماعيل (ع) از نوادگان امام موسي كاظم (ع) هستند. بناي اين بقعه قديمي و داراي رواق ورودي آجري با طاق هاي ضربي بوده كه در سال 1375 مرمت و نوسازي شده است. طرح جامع بقعه اخيرا به تصويب سازمان اوقاف و امور خيريه رسيده و براي اجرا آماده است. همچنين ضريح جديدي با روكش طلا روي مرقد مطهر نصب شده است. اين بقعه جزء آثار ملي به ثبت رسيده است. محوطه بقعه مزبور بسيار وسيع و بيش از 9 هكتار وسعت دارد و با توجه به قرار گرفتن در منطقه كهريزك از موقعيت مناسبي برخوردار است. امكانات كافي براي استفاده زائران نيز در اين بقعه وجود دارد. طرح نوسازي و توسعه اين بقعه تهيه شده و ساختمان اداري و حسينيه آن در دست انجام است و طرح هايي نيز براي آينده پيش بيني شده است.
بقعه متبركه امامزاده ابراهيم (ع)
آن حضرت از نوادگان امام حسن مجتبي (ع) است. بقعه ايشان در دهستان (ده عباس) در فاصله 800 متري شمال روستاي نظام آباد اسلامشهر واقع شده است. بناي بقعه مشتمل بر فضاي گنبدخانه، شبستاني با طاق هاي جناغي و ستون دار، گنبد خشتي و ايوان ورودي است كه قدمت اوليه آن به دوره صفويه باز مي گردد و در دوره هاي جديدتر برخي قسمت ها به آن اضافه شده است. بناي مزبور در مساحتي حدود 20 هزار مترمربع قرار دارد و در حال حاضر در دست مرمت و بازسازي است. اين بقعه در فهرست آثار تاريخي ميراث فرهنگي استان تهران ثبت شده است.
بقعه متبركه امامزاده عقيل (ع)
حضرت امامزاده عقيل (ع) از نوادگان حضرت عباس ابن علي ابن ابي طالب (ع) است. بقعه او در خيابان شهيد مدني اسلامشهر واقع شده است. بناي بقعه در مساحتي حدود 37 هزار مترمربع قرار دارد. پلان بنا مستطيل شكل و داراي گنبدي خشتي است. نماي بيروني بقعه با كاشي هاي معرق آبي، زرد و فيروزه اي رنگ پوشيده شده و روي كاشي ها كتيبه هاي زيادي به خظ كوفي و نستعليق وجود دارد. ضريح مشبك روي مرقد در سال 1372 در اصفهان ساخته و در حرم مطهر نصب شده است.
اصالت بناي بقعه به دوره صفويه باز مي گردد و در دوره هاي قاجاريه و معاصر نيز مورد مرمت قرار گرفته و قسمت هايي به آن افزوده شده است. بقعه مزبور قبل از سال 1360 توسط اداره اوقاف و امور خيريه شهرري بازسازي شده است. نام اين بقعه در فهرست آثار تاريخي ميراث فلرهنگي استان تهران به ثبت رسيده است.
انتهاي پيام/
سه|ا|شنبه|ا|8|ا|فروردين|ا|1391
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 127]