واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: نقش تغذيه در كنترل ميگرن چيست؟
زندگي در جامعه مدرن در كنار تمام مزيتها، فشارها و دغدغههاي زيادي را نيز به ارمغان آورده است. از جمله اين پيامدهاي زندگي در جوامع امروز، افزايش احتمال بروز سردردهاي متناوب و شديد در برخي افراد است.
به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اراك؛ميگرن دردي است كه اغلب به صورت درد شديد نبضدار در يك ناحيه سر توصيف ميشود و معمولا با حساسيت به نور و صدا، تهوع و استفراغ و در ۱۰ درصد موارد با گيجي، اختلالات چشمي و ضعف بعد از حمله همراه است. شدت اين سردردها ممكن است به حدي زياد شود كه ظرفيت كاري فرد را تحت تاثير قرار دهد. ميگرن در زنان سه برابر مردان شيوع دارد. بر اساس گزارش انستيتو ملي اختلالات نورولوژيك، ميگرنها با انقباض و انبساط عروق خوني همراه هستند. برخي افراد ممكن است گاهي دچار اين سردردها شوند، اما در برخي نيز تناوب سردرد، بخصوص در خانمها بيشتر است. متاسفانه درمان خاصي براي اين مشكل وجود ندارد. داروها نيز تنها ميتوانند علائم را تا حدودي تسكين دهند، بنابراين پيشگيري از بروز سردردهاي ميگرني ميتواند بهترين راهكار باشد. در اين بين رژيم غذايي تاثير مهمي دارد.
رژيم غذايي مناسب براي ميگرن:
همانگونه كه براي تمام افراد توصيه ميشود، بهترين رژيم غذايي رژيمي متعادل از همه گروههاي غذايي با ميوه و سبزي فراوان است. افرادي كه مبتلا به سردردهاي ميگرني هستند بايد تاحد امكان از مصرف غذاهاي فراوري شده و آماده خودداري كنند. ماهي و سبزيجات غني از كلسيم و منيزيم (مانند كلم، براكلي و اسفناج) براي اين افراد مفيد هستند. وعدههاي غذايي به هيچ وجه نبايد حذف شوند، زيرا نوسان قندخون، گرسنگي و كم آبي ممكن است سردرد را تشديد كند. فعاليت فيزيكي روزانه دست كم ۳۰ دقيقه در هر روز در بيشتر روزهاي هفته ميتواند احساس بهتري به افراد دهد.
توصيههاي كلي:
در حد امكان غذاها، بويژه غذاهاي پروتئيني را هنگام نياز آماده و بلافاصله استفاده كنيد. باقيمانده غذا را حتي اگر در يخچال نگهداري شده استفاده نكنيد. اگر ميخواهيد باقيمانده غذا را براي بيشتر از ۲ تا ۳ روز نگهداري كنيد، آن را فريز نماييد.
سه وعده غذايي اصلي در روز به همراه يك ميان وعده در زمان خواب و يا ۶ وعده غذايي كوچك در طول روز استفاده شود.
از مصرف غذاهايي كه حاوي قندبالايي هستند بويژه در زماني كه معده شما خالي است و گرسنه هستيد اجتناب كنيد،سيگار حاوي مواد شيميايي است كه ميتواند سردرد شما را تشديد كند. اگر سيگار ميكشيد ترك آن را در اولويت خود قرار دهيد.
از كم آبي بدن خود جلوگيري كنيد. آب فراوان بنوشيد،دست كم هفته اي سه بار ماهي (كبابي، بخارپز يا آبپز) را در رژيم خود قرار دهيد. اسيدهاي چرب امگا-۳ به كاهش تكرر سردردها كمك ميكنند.
در حد امكان از شرايط استرس زا دوري كنيد و از تكنيكهاي آرامش بهره بگيريد. حمام، استراحت كردن، ماساژ صورت و گردن و شانه ميتواند مفيد باشد.
حساسيتهاي افراد به سطوح مختلف تيرامين يا تركيبات محرك ديگر متناوب است. يادداشتي از زمان بروز سردرد و غذاهايي كه دريافت كردهايد تهيه كنيد و مواردي مانند زمان شروع سردرد، طول مدت آن و هر غذا يا نوشيدني كه در ۲۴ ساعت قبل از شروع سردرد استفاده كردهايد را يادداشت كنيد. اين امر به شما كمك ميكند تا مواد غذايي كه به آن حساس هستيد را شناسايي كنيد.
رژيم سالم و كنترل مناسب وزن، بدن و ذهن شما را قويتر خواهد كرد و ذهن و بدن سالم و قوي قدرت بيشتري براي مقابله با بيماريهايي مانند ميگرن را ايجاد خواهد نمود.
آيا رژيم غذايي در كنترل ميگرن موثر است؟
برخي غذاها، نوشيدنيها و افزودنيهاي غذايي ميتوانند باعث تشديد علائم ميگرن شوند و لذا بايد از مصرف آنها خودداري كرد.
برخي از اين دسته موادغذايي عبارتند از:
پنير، شكلات، مركبات، هات داگ، غذاهاي چرب، بستني، قهوه (بويژه با افزايش يا كاهش ناگهاني مصرف آن)، برخي مغز دانهها از جمله بادام زميني، نوشيدنيهاي الكلي بويژه شراب قرمز و آبجو و انواع افزودنيها در محصولات غذايي مانند مونوسديم گلوتامات، سديم نيترات و آسپارتام.
مطالعات نشان دادهاند كه رژيم غذايي براي بيماران مبتلا به ميگرن بايد حاوي تيرامين كمي باشد. تيرامين در غذاها از تجزيه طبيعي اسيدآمينه تيروزين توليد ميشود و يك افزودني غذايي نيست.
زماني كه غذا ميماند، تخمير ميشود يا براي مدت طولاني ذخيره ميگردد ميزان تيرامين آن افزايش مييابد. به عنوان مثال ميتوان به پنيرهاي كهنه (كه حدود ۲ ماه درآب نمك و ظروف دربسته نگهداري ميشوند)، اشاره كرد. برخي افراد نيز به مصرف غذاهاي سرد حساس هستند بويژه اگر دماي هوا بالا بوده و يا به علت ورزش دماي بدنشان افزايش يافته باشد بيش از ۹۰ درصد بيماران حساسيت نسبت به مواد غذايي سرد را گزارش ميكنند. عمدتا ۵۰ درصد بيماران دچار كمبود منيزيم هستند. دريافت كلسيم و پتاسيم كافي نيز ميتواند از تناوب سردردها بكاهد. معمولا در صورت نياز از مكمل استفاده ميشود. كمبود آهن و اسيدفوليك نيز موجب بروز سردرد ميشود./س
شنبه|ا|27|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 194]