واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: در آينده اي نزديك بومي شدن ساخت پالايشگاه هاي كشور/ سال 91 نهضت راه اندازي پروژه هاي جديد
كشور ما با داشتن دانش فني، نيروي متخصص و توانمند مي تواند به با توليد تمام قطعات ساخت و تجهيز پالايشگاه ها را در كشور بومي سازي و راهبري كند.
به گزارش خبرنگار اقتصادي باشگاه خبرنگاران، محمدجواد اوجي مدير عامل شركت ملي گاز در گفتگوي خبري شبكه دو سيما با بيان اين مطلب گفت: امسال صنعت نفت و گاز كشور توفيق اين را پيدا كرد در سال جهاد اقتصادي دو مرتبه ميزبان رهبر معظم انقلاب اسلامي باشد بازديد مقام معظم رهبري در سال جهاد اقتصادي بيانگر نقش بسزا و پراهميت صنعت نفت و گاز كشور در اقتصاد است.
***صنعت نفت و گاز در حقيقت خط مقدم جهاد اقتصادي
وي تصريح كرد: همچنين در سال جها اقتصادي صنعت نفت و گاز در حقيقت خط مقدم جهاد اقتصادي است تا جاييكه اين صنعت نيروي محرك توسعه و رشد اقتصادي كشور را به عنوان يكي از مولفه هاي امنيت انژري را دارد و به لحاظ اينكه نفت و گاز خط مقدم جهاد اقتصادي است رهبر معظم انقلاب اين صنعت را مهم و با اهميت شمردند.
اوجي با اشاره به اينكه كشور ما دومين ذخاير گازي جهان را دارا است افزود: كشور ما با حجم گاز قابل استحصال 35 هزار ميليارد متر مكعب و 35 تريليون متر مكعب حجم قابل استحصال ميادين گازي و نفتي را دارد و چهارمين توليدكننده گاز از نظر حجم در جهان را دارد.
***ايران دومين كشور ذخاير گاز در دنيا
مدير عامل شركت ملي گاز تصريح كرد: كشور ما بعد از روسيه دومين ذخاير گازي جهان را دارد به طوري كه روزانه توان توليد 650 ميليون متر مكعب گاز شيرين و ترش را به خو اختصاص داده و نيز توان فراورشي 540 ميليون متر مكعب گاز با توجه به 13 پالايشگاه در مرحله بهره برداري است را داريم. همچنين با داشتن 34 هزار كيلومتر خطوط انتقال و خطوط فشار قوي در سراسر كشور 750 ميليون متر مكعب توانايي انتقال گاز از ميادين توليدي تا مصرف را دارد.
وي اظهار داشت: مصارف گاز بيشتر در بخش خانگي، تجاري، صنايع، نيروگاه ها، صادرات و واردات و نيز تبديل گاز شيرين در ميادين نفتي را شامل مي شود.
****خودكفايي توليد قطعات پالايشگاهي در كشور
اوجي با تاكيد براينكه در آينده نزديك ساخت پالايشگاه هاي كشور بومي مي شود افزود: تمامي مجموعه در حوزه پالايشگاه هاي كشور نيروي متخصص و توانمند داخلي و بومي كشور را راهبري مي شود و تعميرات اساسي پالايشگاه ها توسط نيروي داخلي انجام مي شوددر حاليكه در گذشته در طول 33 روز تعميرات اساسي انجام مي شد و عمده تجهيزات و قطعات توسط سازندگان داخلي در خود كارگاه هاي مركزي تهيه و تامين مي شود.
****بهره مندي 14.5 ميليون مشتركي از نعمت گاز
مدير عامل شركت ملي گاز اضافه كرد: در حال حاضر 14.5 ميليون مشترك از نعمت گاز در كشور بهره مند هستند كه از اين ميزان 96 درصد خانوار شهري و بيش از 54 درصد ضريب خانوار روستايي و نيز 40 درصد بخش صنايع ( براي تهيه خوراك و سوخت) را تشكيل مي دهد.
وي يادآور شد: با بدانيم قبل از انقلاب اسلامي تنها يك پالايشگاه در كشور وجود داشت و ظرفيت روزانه آن 25 ميليون متر مكعب بود كه از اين ظرفيت يك روستا و 5 شهر استفاده مي كردند در حاليكه امروز با تلاش متخصصصين بيش از 920 شهر و 12 هزارو 250 روستا از نعمت گاز برخوردار شدند.
**** 13 پالايشگاه در مرحله بهره برداري
مدير عامل شركت ملي گاز به اقدامات انجام شده اشاره كرد و افزود: 13 پالايشگاه در مرحله بهره برداري قرار دارد كه وظيفه فراورشي 540 ميليون متر مكعب را دارد تا جاييكه هم گاز شيرين و هم مشتقات آن شامل معيانات گازي و مايعات نم زدايي و گوگردزدايي كه خود گوگردزدايي شامل آجري و فله اي است را انجام مي دهد مجموعه واحدهاي شيرين سازي و نم زدايي اين واحدها تشكيل يك پالايشگاه گاز را نمي دهد و توسط شركت هاي خارجي صورت مي گرفت در اين صنعت كالاهايي و قطعاتي كه نصب ميشد بخشي از داخل و بخشي نيز از خارج تامين مي شد.
****بومي سازي پالايشگاه ملي با برند و نشان ايراني
وي اضافه كرد: در چند سال اخير تلاش كرديم در راستاي بومي سازي پالايشگاه ملي با برند و نشان ايراني در كشور طراحي و راه اندازي كنيم تا بتوانيم در اين صنعت خودكفا شويم، پيش بيني مي شود ظرف 5 سال آينده يعني در يكي دو سال كار طراحي و ساخت تجهيزات انجام شود و بعد مراحل نصب و راه اندازي اين پالايشگاه آغاز شود.
مدير عامل شركت ملي گاز تصريح كرد: اهداف ساخت پالايشگاه بيشتر طراحي و ساخت كامل قطعات به صورت بومي باشد تا بتوانيم با برند ملي اين پالايشگاه را به بهره برداري برسانيم.
****توسعه ميادين مشترك در اولويت وزارتخانه نفت
وي ادامه داد: در حال حاضر كشور ما توان توليد 640 ميليون متر مكعب گاز شيرين و ترش همچنين ظرفيت 4 ميليون و 300 هزار ليتر نفت در كشور را دارد بنابراين با توجه به سياست برنامه پنجم بنا داريم توسعه ميادين مشترك كه در اولويت نخست وزارتخانه قرار گرفته در اين زمينه قراردادهايي را منعقد كنيم.
اوجي با تاكيد بر اينكه در ميدان پارس جنوبي ابتكار خوبي صورت گرفته است، افزود: در بخش قراردادهاي پارس جنوبي كه شركت هاي خارجي وقفه ايجاد كردند با تلاش همكاران شركت ملي نفت پارس جنوبي توسط پيمكاران داخلي قرارداد بسته شد و اكنون از روند رشد خوبي برخوردار است.
**با بهره برداري از 6 فاز ظرفيت توليد به 200 ميليون متر مكعب افزايش مي يابد
مدير عامل شركت ملي گاز تاكيد كرد: در سال 91 با بهره برداري از 6 فاز پارس جنوبي نزديك 200 ميليون متر مكعب گاز به حجم توليد گاز كشور اضافه مي شود، بنابراين اين فازها ظرف 35 ماه توسط بخش خصوصي و پيمانكاران داخلي به بهره برداري كامل مي رسد.
وي اضافه كرد: در سال 91 كه با بهره برداري از 6 فاز پارس جنوبي كه ميادين مشترك بين كشور قطر است 290 ميليون متر مكعب به ظرفيت توليد اضافه خواهد شد. همچنين با تمامي فازهاي پارس جنوبي ظرفيت توليد تا پايان برنامه به 1400 ميليون متر مكعب در روز مي رسد.
وي تصريح كرد: در سال جاري طبق آمار ارائه شده بوسيله امور برنامه ريزي و نظارت منابع هيدروكربني 100 ميليون مترمكعب تزريق گاز شيرين و ترش به ميادين گازي صورت گرفته و بايد با روند افزايشي، به توليد 250 ميليون متر مكعب تزريق در ميادين برسيم و با اين تزريق صيانت از سقف توليد و كاهش هزينه مي توانيم هر وقت اراده كرديم از ميادين گازي برداشت كنيم.
****واردات 73 ميليون ليتر روزانه بنزين
در ادامه گفتگوي ويژه خبري عليرضا ضيغمي مدير عامل شركت ملي پالايش پخش فراورده هاي نفتي گفت: در رابطه با توليد بنزين نموداري داريم كه از سال 85 به ميزان 73 ميليون ليتر روزانه بنزين وارد ميكرديم. منحني كه ديروز در حضور رهبر انقلاب ارارئه داديم اگر ما سهميه بندي و هدفمندي يارانه ها را اجرا نمي كرديم مصرف بنزين در سال 86 به 72 ميليون ليتر بود در حالي كه در پايان سالجاري 120 ميليون ليتر مصرف تقريبا 80 يا 75 ميليون ليتر بنزين در روز وارد مي كرديم.
وي تصريح كرد: شركت ملي نفت براي تامين فراورده هاي نفتي از سال 86 تا به امروز با اجراي يارانه ها حدود 39 ميليارد دلار وارد مي كرد كه سهم سال 90 ، 14.7 ميليارد دلار است از طرفي اگر وارد كننده بوديم امكان انتقال و ذخيره سازي مقدور نبود.
مدير عامل شركت ملي پالايش پخش فراورده هاي نفتي با تاكيد بر اينكه رهبر انقلاب پيامي در خصوص الگوي مصرف داشتند و ما با الگو گرفتن از اين پيام سعي در توسعه پالايشگاه ها داشتيم، افزود: اكثر پالايشگاه هاي كشور قديمي هستند بغير از پالايشگاه امام خميني شازند استان مركزي و بندرعباس ميانگين عمرشان بالاي 30 سال است و از تكنولوژي نوين استاندارد هاي جهاني برخوردار نيستند.
***15 هزار ميليارد تومان براي افزايش و ارتقاي كيفيت نفت سفيد و گاز
وي تصريح كرد: بنابراين پروژه هاي جديدي از شروع كار دولت نهم كليك خورد و 15 هزار ميليارد تومان براي افزايش و ارتقاي كيفيت نفت سفيد و گاز همچنين براي پالايشگاه شازند 4 هزار ميليارد دلار هزينه اختصاص داده شد چرا كه پالايشگاه شازند در استان مركزي با افزايش توليد 4.5 ميليون ليتر بنزين يعني 16.5 ميليون ليتر قابليت افزايش را دارد.
****سال 91 نهضت راه اندازي پروژه هاي جديد
وي با تاكيد بر اينكه به بركت سال جهاد اقتصادي كه از قبل شروع شده در سال 91 نهضت راه اندازي پروژه هاي جديد، همچنين در 7 پالايشگاه افزايش توليد بنزين و ارتقاي كيفيت و تبديل نفت و گاز به نفت سفيد و سوخت هواپيماي يورو 4و 5 توزيع و عرضه را داريم.
ضيغمي تصريح كرد: امسال معادل 10 ميليارد دلار در همين يك ماه گذشته صادرات داشتيم كه در مقايسه با سال گذشته 2 ميليارد دلار افزايش صادرات را نشان مي دهد و در حوزه نفت و گاز 700 ميليارد دلار كه نسبت به زمان مشابه 4برابر و نفت كوره معادل سال گذشته بود. همچنين براي نخستين بار حدود 80 ميليون دلار نفت سفيد به يكي از كشورهاي همسايه صادر كرديم و نفت پايه توليد بنزين 700 ميليون دلار و نيز 2 ميليارد دلار انواع فراورده هاي نفتي را صادر كرديم.
وي اظهار داشت: راندمان توليد نفت كوره به قيمت 85 درصد كه قيمت نفت خام است در پالايشگاهي كه راندمان حدود 27.5 درصد است تا پايان برنامه پنجم تبديل 15 درصد نرم بين الملل توليد نفت كوره ارزش كمتري به نفت خام دارد و بايستي 10 تا 15 درصد باشد.
****توليد بنزين از 55 ميليون ليتر به مرز 70 ميليون ليتر در روز
مدير عامل شركت ملي پالايش پخش فراورده هاي نفتي اظهار داشت: در سال 91 پيش بيني مي شود توليد بنزين از 55 ميليون ليتر به مرز 70 ميليون ليتر در روز برسد. با اين عملكرد قادر خواهيم بود از نيمه دوم سال 91 روزانه 10 ميليون ليتر بنزين و 10 ميليون ليتر نفت و گاز صادر كنيم.
***توليد روزانه 41.4 ميليون ليتر بنزين يورو 4و5
در ادامه مدير عامل شركت ملي گاز به پروژه هاي تعريف شده اشاره كرد و گفت: در سال 91 قادر خواهيم بود روزانه 41.4 ميليون ليتر بنزين يورو 4و5 توليد كنيم و فرقي كه يورو 4و5 باهم دارند اين است كه طراحي اين پالايشگاه ها با تاخير صورت گرفته و اختلاف 0 تا 59 ppm يا 50 ميلي گرم در ليتر است كه اختلاف چنداني ندارند. همچنين در سال آينده 41 ميليون ليتر بنزين يورو و 28.2 ميليون ليتر بنزين معمولي توليد كنيم و اين رقم تا پايان برنامه پنجم به 0 104 ميليون ليتر بنزين يورو و 11.6 ميليون ليتر بنزين معمولي خواهد رسيد.
***افزايش توليد روزانه 2 هزار و 500 تن
اوجي اظهار اشت: نفت و گاز كه كاربري صنعتي و حمل و نقل و كاربري حرارتي براي نيروگاه دارد و به موازي استانداردكردن نقت و گاز كه در حال حاضر 500 تن گوگرد توليد مي شود تا پايان برنامه پنجم با توليد روزانه 2 هزار و 500 تن افزايش پيدا كند.
مدير عامل شركت ملي گاز تاكيد كرد: براي كشوري كه شايد روزانه 560 ميليون متر مكعب در مبادي بخش هاي مختلف از جمله خانگي و تجاري و غيره دارد يك پشتوانه ذخيره اي داشته باشد كه در سال گذشته 110 تا 120 ميليون متر مكعب ذخيره داشتيم و فعاليت هاي خوبي در شركت گاز و نفت صورت گرفته، يكسري مخازن شناسايي شدند و مخازن هيدروكربني و گنبد نمكي جزء مخازني بودند كه گاز در آنها ذخيره شد.
وي تاكيد كرد: امروز در 4 ميدان گازي ذخيره سازي را انجام مي دهيم، ميدان سراجه قم كه مراحل پاياني را طي مي كند و تزريق را از يكي دو ماه گذشته شروع كرديم چرا كه در بخش خانگي 54 ميليون متر مكعب بالاترين مصرف را شاهد بوديم و نياز است 100 ميليون متر مكعب در روز ذخيره سازي صورت گيرد. در همين راستا نياز به 40 ميدان ذخيره سازي در كشور است و در حال حاضر در 4 ميدان كار ذخيره سازي صورت مي گيرد و مطالعاتي را شروع كرديم تا پايان برنامه پنجم 30 تا 50 ميليون متر مكعب ذخيره سازي صورت گيرد.
وي به ميادين گازي سردار جنگل اشاره كرد و گفت: ميادين گازي سردار جنگل در درياي خزر كشف شده و برآورد اوليه 50 تي سي اف ذخيره گازي است و برآوردها نشان مي دهد ميدان مشترك عمليات حفاري شروع شده و اميدواريم با حفاري چاه ها به بهره برداري برسد.
وي تصريح كرد: امسال در شش ماهه گرم سال تعميرات پالايشگاه ها و خطوط انتقال و توزيع را كامل انجام داديم و چالشي كه در سال گذشته شاهد بوديم فراورش انتقال گاز برطرف شد و خطوط شبكه گاز كشور كاملا لوپ است و با تلاش هايي كه در بخش يسپچينگ صورت گرفته به توزيع و مديريت شبكه گاز كمك مي كند.
وي با اشاره به اينكه در فصول سرماي امسال شاهد قطعي گاز نبوديم، گفت: با بررسي نقاط قوت و ضعف توانستيم جلوي قطعي گاز در كشور را بگيريم حتي در ماه سرد زمستان 9 ميليارد متر مكعب صادرات گاز را نيز داشيم كشور ما با 42 هزار كيلومتر خطوط فشار قوي بالغ بر 200 هزار كيلومتر شبكه شهري و 64 ايستگاه تقويت فشار و 13 پالايشگاه كمترين توقف را در توزيع گاز داشتيم.
*** انعقاد قرارداد با چند كشور همسايه
مدير عامل شركت ملي گاز به قرارداد منعقد شده با كشورهاي ديگر اشاره كرد و گفت: قرارداد گازي تركيه روزانه 30 ميليون متر مكعب، ارمنستان تهاتر گاز و برق، نخجوان 2.5 ميليون متر مكعب، پاكستان 2 هزار و 14 اينچ خط تكميل 21.5 ميليون متر مكعب و قرارداد عراق 25 ميليون متر مكعب به زودي منعقد مي شود. همچنين با كشورهاي اروپايي و چند كمپاني مذاكرات جدي را شروع كرديم كه اميدواريم قراردادها بسته شود.
**** 54.5 ميليون تن صادرات به ارزش 14 ميليارد دلار
اوجي به صادرات پتروشيمي اشاره كرد و افزود: 54.5 ميليون تن صادرات به ارزش 14 ميليارد دلار در سال جاري داشتيم و طبق برنامه ريزي صورت گرفته براي سه سال آينده پيش بيني مي شود به 117 ميليون تن برسد، همچنين در صنعت پتروشيمي به 25 دانش فني دست پيدا كرديم.
وي در پايان به مهمترين دستاوردهاي نمايشگاه نفت اشاره كرد و گفت: در ساخت دكل هاي حفاري، اكتشافات و حفاري، ابزار آلات نوين حفاري پشرفت هايي را كسب كرديم به طوري كه در صنايع 98 درصد، ساخت توربين 65 درصد و پتروشيمي به 25 دانش نفني موفقيت هايي نايل شديم./ق2
گزارش از حبيبه رحيميان
چهارشنبه|ا|24|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 64]