واضح آرشیو وب فارسی:تکناز:
اوباما در سودان مرتکب قتل عمد می شود بین الملل > آمریکا - اوباما صلحی شکننده را به ارث برده است که می تواند به جنگی فراموش ناشدنی تبدیل شود
نیکولاس کریستف
زمانی که رئیس جمهوری ایالات متحده باراک اوباما بر مسند قدرت در کاخ سفید تکیه زد، از جمهوری خواهان به واسطه سهل انگاری در حوزه سودان و جنایت هایی که در دارفور رخ داده بود انتقاد کرده و تاکید کرد که سودان اولویت اصلی دولت او خواهد بود .زمانی که در سال 2006 میلادی مهمان برنامه چارلی روز بودم، اوباما خطاب به من گفت: آنچه ما در دارفور انجام داده ایم کافی نیست. ما به ابزار دیپلماتیکی نیاز داریم که به شکل مداوم و مستمر بر دولت سودان فشار وارد کند .
این روزها باراک اوباما استراتژی نامنظم و متناقضی را در مقابل سودان اتخاذ کرده که بی شک محکوم به شکست است . پیش بینی های گسترده ای وجود دارد دال بر اینکه سودان در سال 2011 میلادی به حمامی از خون مبدل می شود . در اینچنین شرایطی باید خود را برای نسل کشی جدیدی هم مهیا کنیم. این نبرد بی شک تقصیر ایالات متحده نخواهد بود اما آیا واشنگتن از تمامی ابزارهای لازم برای مهار آن استفاده کرد ؟ باراک اوباما در حال حاضر اولویت های دیگری دارد . سودان در حقیقت انباری از مشکلات است که هیچ راهکاری هم برای مهار آن وجود ندارد . هیچ کس از باراک اوباما انتظار ندارد که تمام وقت خود را صرف سودان کند. اما مشکل این نیست که اوباما برای تعریف سیاستی خاص برای سودان بسیار گرفتار است بلکه مشکل این است که دستگاه دیپلماسی ایالات متحده هزاران برنامه برای سودان در سر دارد و البته بسیاری از این برنامه ها هم اهداف متناقضی را دنبال می کنند.
نشریه معتبر فارن پالیسی در یکی از گزارش ها خود به قرار گرفتن پرونده سودان روی میز باراک اوباما اشاره می کند و می نویسد که اوباما از همراهان خود در کابینه می خواهد که برای برون رفت سودان از بحران چاره ای بیندیشند . هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه ایالات متحده و نماینده ویژه اوباما در امور سودان پیشنهادی را مطرح می کنند که بر اساس آن اوباما همچنان به سیاست هویج و تعامل در برابر سودان ادامه دهد . سوزان رایس سفیر ایالات متحده در سازمان ملل که بیشترین میزان تجربه در امور سودان را دارد ، خواهان موضع گیری سخت تر آمریکا در قبال این کشور شد . همزمان 68 نهاد در نامه ای مشترک به اوباما از وی خواستند که با اتخاذ تدابیر ویژه مانع از تکرار نبردی دیگر در سودان شود . با این همه اوباما خود را درگیر سودان نکرد . دولت او حتی در قیاس با دولت جورج بوش هم در حوزه سودان کمتر فعالیتی از خود نشان داد .
جنگ داخلی در شمال و جنوب سودان در آستانه آغازی نو قرار دارد . این نبرد داخلی تا چه اندازه می تواند گسترش یابد؟آخرین دور از این جنگ ها 20 سال طول کشید و در جریان آن بیش از دو میلیون نفر کشته شدند . دنیس بلر که سابق بر این ریاست سازمان اطلاعات ملی ایالات متحده را عهده دار بود بارها هشدار داده است که سودان می تواند شاهد نسل کشی دیگر باشد و جنوب این کشور هم می تواند کشتار دسته جمعی جدیدی را تجربه کند . من از طرفداران جورج بوش نیستم اما یکی از بزرگترین دستاوردهای دولت او توافقنامه صلحی بود که در سال 2005 امضا شد و به آخرین دور از نبردهای داخلی در سودان پایان داد. این توافقنامه در ماه ژانویه به رفراندوم گذاشته می شود و ساکنان جنوب سودان می توانند استقلال را مطالبه کنند. جنوبی ها بی شک متفق القول خواهان استقلال و جدایی از شمال هستند اما مشکل اینجاست که این منطقه بیشترین ذخیره نفتی سودان را در آغوش گرفته است و شمالی ها نمی خواهند از این ثروت طبیعی محروم بمانند. دولت اوباما تا کنون همواره در برابر سودان از سیاست هویج و نه چماق استفاده کرده است .
تعامل با خارطوم شاید بهترین گزینه بوده باشد . این سیاست در نخستین روزهای خود موفقیت هایی را هم به دست آورد . به عنوان مثال گروه های امدادی که از دارفور اخراج شده بودند به این کشور بازگردانده شدند. دارفور برای مدتی حتی ارامش را هم تجربه کرد . در چند ماه اخیر اما سودان باز شاهد تحولات نه چندان خوشایندی بوده است . دلیل آن هم این است که جامعه جهانی در برابر رفتارهای زشت سودان هیچ گونه سیاست تنبیهی اتخاذ نکرده است . دولت در سودان در جریان انتخابات عرصه را بر روزنامه نگاران و تبعیدی ها تنگ کرد . در چند هفته گذشته محدودیت هایی بر سر کاروان های کمک به کمپ های موقتی در دارفور هم اعمال شده است . کارمندان سازمان ملل و صلح بان های این نهاد اخیرا برای رفت و آمد هم با محدودیت هایی روبه رو شده اند.همزمان با نزدیک شدن به زمان انتخابات در جنوب سودان چندان بعید نیست که دولتمردان برای کمک به عدم برگزاری انتخابات و به استقلال رسیدن جنوب، قاچاق اسلحه را هم در این منطقه باب کنند. هیچ کس نمی تواند عکس العمل آتی عمر البشیر رئیس جمهوری سودان را پیش بینی کند . مهار مردی که در برابر حکم دیوان عالی لاهه هم ایستاده است کار چندان آسانی نیست.
جورج بوش گناهان بسیاری بر گردن دارد اما او سودان را در قامت نبردی وحشیانه به ارث برد و در واپسین سالهای حضور در قدرت صلحی هر چند شکننده را به باراک اوباما واگذار کرد . اوباما صلحی را به ارث برده است که می تواند به جنگی فراموش ناشدنی تبدیل شود . دولت اوباما سفیر سابق و کهنه کار سودان را در قالب هیاتی راهی سودان کرده است . حرکتی که خوب است اما کافی نیست. اوباما باید دست به ترفندهایی زیرکانه تر بزند. باید از فعالیت صلح بانان در دارفور حمایت کند. باید دست در دست چین، بریتانیا و مصر مانع از جنگی جدید در منطقه شود . بهترین کار این است که دست راست اوباما جو بایدن حداقل برای شش ماه آینده مسئولیت ماموریت در سودان را عهده دار شود . در مجمع عمومی سازمان ملل در ماه اتی هم بحث سودان باید محور سخنرانی ها و نشست های بین المللی باشد .بازی اوباما در دستگاه دیپلماسی تا کنون باخت های بسیاری را به نام خود سند زده است اما اشتباه اوباما در سودان می تواند صدها هزار نفر را قربانی کند.
نیویورک تایمز بیست و هشتم آگوست / ترجمه : سارا معصومی
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تکناز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 189]