واضح آرشیو وب فارسی:ايران: ريشههاي علمي همسرآزاري چيست
يك روانپزشك گفت: افرادي كه به همسرآزاري روي ميآورند، معمولاً با مهارتهاي ارتباطي آشنايي ندارند و نميتوانند با همسر خود صحبت كنند.
دكتر قاسم دستجردي گفت: همسر آزاري رواني يكي از انواع همسر آزاري است كه در اين نوع همسر آزاري هرچند ضرب و شتم و آزار فيزيكي اتفاق نميافتد ولي يكي از زوجين كه معمولاً مرد است همسرش را به روشهايي نظير ممانعت از رفت و آمد با خانوادهاش، دور كردن از خانه پدري و ممانعت از مهماني دادن يا مهماني رفتن، تخريب شخصيت همسر، انتقاد از ظاهر و زيبايي همسر، او را متحمل سختي و اذيت ميكند.
وي افزود: در اين نوع همسرآزاري، فرد رفتارهايي انجام ميدهد كه همسرش را بيارزش جلوه دهد يا در بعضي موارد، لوازم مورد علاقه همسرش را تخريب ميكند هرچند كه به همسرش آسيب مستقيم نميزند ولي به طور غيرمستقيم از لحاظ رواني همسرش را مورد آزار قرار ميدهد.
وي يكي ديگر از همسر آزاريها را از طريق كلامي مانند توهين، فحاشي، مسخره كردن كلامي، نسبت دادن صفات ناپسند، دوركردن از خانه پدري و ممانعت از مهماني دادن يا مهماني رفتن دانست.
وي افزود: موارد ديگر همسرآزاري، از نوع مادي است. در اكثر موارد همسرآزار، مرد است به طوري كه همسر خود را از لحاظ مادي مورد تنگنا قرار ميدهد و حتي هزينههاي عادي زندگي را نميدهد، از كار كردن همسر ممانعت ميكند يا در حالت بدتر درآمد همسر را تصاحب ميكند.
وي درخصوص علل همسر آزاري گفت: معمولاً اين افراد انسانهايي حقير و با اعتماد به نفس پائين هستند كه براي جبران اعتماد به نفس و يا كسب اعتماد به نفس كاذب اقدام به اين رفتارها ميكنند.
اين روانپزشك افزود: اين افراد معمولاً با مهارتهاي ارتباطي آشنايي ندارند و نميتوانند با همسر خود صحبت كنند بنابراين متوسل به زور ميشوند كه در اين افراد وابستگي به انواع مواد نيز ديده ميشود.
دكتر دستجردي تصريح كرد: در بسياري از مواقع مشكلات رواني، اختلال شخصيت، افسردگي، اختلال كنترل تكانه، اعتياد به موادمخدر و در بعضي موارد اضطرابها فرد را پرخاشگرتر ميكند. موقعيت همسرآزار نيز داراي اهميت است به عبارت ديگر زماني كه يكي از زوجين تحت استرس باشد و يا مشكلات اقتصادي مزيد بر علت ميشود، در اين شرايط همسرآزاري بيشتر ميشود.
وي نكته قابل ذكر در اين مسئله را عدم واكنش فرد مورد آزار و انفعالي برخورد كردن او در ادامه رفتار فرد فاعل مؤثر دانست.
وي درخصوص مواردي كه شوهر مورد همسرآزاري قرار ميگيرد، خاطرنشان كرد: در مواردي كه مرد مسنتر از همسر خود باشد و اختلاف سني بين آنها زياد باشد يا مرد شغلي نداشته باشد و معاش خانواده توسط زن تأمين شود ممكن است شوهر مورد همسرآزاري قرار گيرد.
دكتر دستجردي درباره دلايلي كه زن، مرد همسر آزار را ترك نميكند، گفت: خجالت در برابر خانواده و جامعه، ترس از خطراتي كه ممكن است از طرف مرد متوجه او باشد، وجود نداشتن منبع حمايتي، وجود نداشتن منبع اقتصادي و مالي، نداشتن سرپناه، وجود فرزندان، گاه مسائل فرهنگي و برداشتهاي غلط مذهبي و احساس گناه از عواملي هستند كه باعث ميشود زن همسر خود را ترك نكند و با شرايط سخت كنار بيايد.
وي در مورد عواقب همسرآزاري گفت: همسرآزاري، انزوا، گوشهگيري، افسردگي، اضطراب، اعتياد، اختلالات عديده روانپزشكي و پرخاشگري و خشم در فرد آسيب ديده ايجاد ميكند.
شنبه|ا|6|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 283]