واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نيم نگاهي به تاريخچه فوتبال و انتخابات رياست فدراسيون فوتبال تركيه
آنكارا - نخستين مسابقه هاي فوتبال در ميان اقوام تركيه در سال 1875 ميلادي در شهر "سالونيك" يونان كه در آن دوران در قلمرو امپراتوري عثماني بود، برگزار شد و سپس در سال 1923 در دوران جمهوري تركيه در شهرهاي ازمير و استانبول باشگاههايي تاسيس شد و فدراسيون فوتبال تركيه آغاز به كار كرد.
به گزارش روز چهارشنبه ايرنا، نگاهي به تاريخچه فوتبال تركيه نشان مي دهد كه نخستين مسابقه هاي فوتبال در ميان تركيه اي ها، در سال 1875 ميلادي در شهر سالونيك واقع در قلمرو امپراتوري عثماني اتفاق افتاده است.
سپس با تشكيل جمهوري نوين تركيه در سال 1923 ميلادي در شهرهاي ازمير و استانبول باشگاه هايي تاسيس شد و فوتبال رواج يافت.
سه باشگاه بزرگ تركيه، باشگاه ژيمناستيك بشيكتاش در سال 1903، باشگاه ورزشي گالاتاسراي در سال 1905 و باشگاه ورزشي فنرباغچه در سال 1907 يعني در دوران امپراتوري عثماني تاسيس شدند و فدراسيون فوتبال تركيه نيز در سال 1923 تاسيس شده است.
هم اكنون فدراسيون فوتبال تركيه در پي استعفاي ""محمد آدينلار"" از رياست فدراسيون فوتبال تركيه به همراه دو تن از معاونانش در هفته هاي گذشته، براي انتخاب چهلمين رييس خود در صدد برگزاري نشست فوق العاده اي براي انتخاب رييس جديد اين فدراسيون در روز 27 ماه فوريه (8 اسفند ماه) است.
مهلت قانوني براي اعلام نامزدي تصدي پست رياست فدراسيون فوتبال تركيه بعدازظهر روز دوشنبه گذشته به پايان رسيد و بنا به اعلام اين فدراسيون، مجموعا 20 نفر نامزدي خود را براي تصدي اين پست اعلام كردند.
""محمدعلي آيدينلار"" رييس سابق فدراسيون فوتبال تركيه به همراه دو تن از معاونان خود، اوايل ماه جاري ميلادي به دليل رسوايي در رقابت هاي فوتبال اين كشور، مجبور به كناره گيري از سمت خود شدند.
فدراسيون فوتبال تركيه در ماه هاي اخير به دليل ادعاهاي تباني و فساد مالي در رقابت هاي فوتبال باشگاه هاي اين كشور در تنگناي شديد از سوي اتحاديه فوتبال اروپا (يوفا) و فدراسيون بين المللي فوتبال (فيفا) قرار گرفته است.
محاكمه متهمان به تباني و ارتشا در فوتبال تركيه در حال حاضر در دادگاهي در شهر استانبول جريان دارد.
""شنس ارزيك"" معاون تركيه اي اتحاديه فوتبال اروپا (يوفا)، پيش از اين حاضر به پذيرش نامزدي رياست فدراسيون فوتبال اين كشور نشده بود.
""شنس ارزيك"" كه يكي از معاونان ""ميشل پلاتيني"" رييس فرانسوي اتحاديه فوتبال اروپا (يوفا) است، گفت: او قصد نامزدي رياست فدراسيون فوتبال تركيه را ندارد چرا كه قادر به حل مشكلات فوتبال اين كشور پس از رسوايي هاي سال گذشته نيست.
پيش از اين رسانه هاي خبري تركيه عنوان كرده بودند ""مصطفي دنيزلي"" سرمربي تيم فوتبال پرسپوليس ايران نيز يكي از نامزدهاي تصدي پست رياست فدراسيون فوتبال تركيه است كه اين خبر تكذيب شد.
طبق عرف در سال هاي گذشته معمولا در آستانه انتخابات رياست فدراسيون فوتبال تركيه، شماري از نامزدها پيش از آغاز انتخابات از نامزدي منصرف شده و يك و يا دو تن از نامزدها با كسب رضايت ديگر اعضاي مجمع عمومي فدراسيون فوتبال وارد انتخابات مي شوند.
به نظر مي رسد تا روز 8 اسفند ماه شمار زيادي از نامزدها نيز كنار خواهند كشيد.
** انتخابات فدراسيون فوتبال تركيه
مجمع عمومي فدراسيون فوتبال تركيه از مجموع حدود 240 عضو از نمايندگان ليگ برتر، ليگ هاي دسته يك، دو و سه، شماري از ملي پوشان فوتبال، نمايندگان انجمن هاي ورزشي و جوانان و كميته ملي المپيك تشكيل شده و با آراي آنان رييس فدراسيون انتخاب مي شود.
كسب موافقت يك پنجم اعضاي مجمع عمومي براي نامزد شدن رياست فدراسيون فوتبال ضروري است.
مسوولان مديريت امور ورزش و جوانان وابسته به وزارت ورزش و جوانان تركيه به شرط آنكه حداقل يك ماه پيش از برگزاري انتخابات از سمت خود استعفا داده باشند، حق نامزدي دارند.
نامزدهاي رياست فدراسيون فوتبال فهرستي از هيات مديره خود را كه شامل 14 نفر است، پيش از انتخابات معرفي مي كنند و در صورتي كه نامزدي به پيروزي رسيد، دو تن از اعضاي هيات ياد شده به عنوان معاونان اول و دوم رياست فدراسيون فوتبال انتخاب مي شود.
** ورزش در قوانين تركيه
در اصل 59 قانون اساسي تركيه، حكم "دولت هر گونه تدابيري را براي حفظ و رشد سلامتي جسمي و روحي شهروندان اين كشور از هر سن و سال اتخاذ مي كند و از ترويج ورزش در ميان توده ها حمايت و از ورزشكاران موفق پشتيباني مي كند" جاي گرفته است.
ورزش در قوانين تركيه به عنوان يك خدمت دولتي ذكر شده و تاسيس ها و سرمايه گذاري هاي بزرگ ورزشي در تركيه، اغلب توسط دولت انجام مي گيرد.
در سال هاي اخير با شروع گسترش نگرش حمايت مالي بخش خصوصي و بازاريابي در زمينه ورزش، تعداد موسسات خصوصي دخيل در امور ورزشي نيز افزايش يافته است.
بر حسب آمار اواخر سال 2010 ميلادي، 2643 مجموعه ورزشي متعلق به وزارت ورزش و جوانان در تركيه فعال است.
** برگ هايي از تاريخ تيم ملي فوتبال تركيه
تيم ملي فوتبال تركيه در طول تاريخ 3 بار به دور نهايي جام جهاني و 3 بار به مرحله نهايي مسابقات فوتبال جام ملت هاي اروپا راه يافته است.
اين تيم در سال 2002 عنوان سومي جهان را كسب كرد و در رقابت هاي جام ملت هاي اروپا در سال 2008 نيز به مرحله نيمه نهايي راه يافت و به بزرگترين افتخار خود در طول تاريخ دست يافت.
** حضور در جام هاي جهاني
تيم ملي فوتبال تركيه با غلبه بر سوريه توانسته بود به مرحله نهايي رقابت هاي فوتبال جام جهاني 1950 برزيل راه يابد اما به دليل مشكلات مالي نتوانست در آن رقابت ها حضور يابد.
تيم ملي فوتبال تركيه براي نخستين بار توانست جواز حضور در مرحله نهايي مسابقات فوتبال جام جهاني 1954 سوييس را بدست آورد.
تركيه براي حضور در آن رقابت ها ابتدا 4 بر يك مغلوب اسپانيا شده و در بازي دوم يك بر صفر بر اين رقيب چيره شد.
بنابر قوانين آن زمان فوتبال، به دليل تساوي در مجموع دو بازي، بازي سوم در زمين بي طرف بايد انجام مي شد.
بازي سوم دو تيم در شهر رم پايتخت ايتاليا نيز با نتيجه 2 بر 2 به تساوي رسيد و بين دو تيم قرعه كشي انجام شد.
تركيه در قرعه اي كه از سوي يك كودك ايتاليايي به نام "فرانكو" صورت گرفت توانست مجوز حضور در مرحله نهايي جام جهاني آن سال را كسب كند.
تيم ملي فوتبال تركيه در جام جهاني سوييس، ابتدا 4 بر يك مغلوب آلمان غربي شد اما در بازي دوم توانست كره جنوبي را 7 به صفر مغلوب كند.
بر اساس قوانين آن زمان فوتبال، تيم تركيه دوباره در برابر تيم آلمان قرار گرفت و با نتيجه 7 بر 2 مغلوب شد و با جام جهاني وداع كرد.
** تركيه تيم سوم جام جهاني
تيم ملي فوتبال تركيه در رقابت هاي انتخابي جام جهاني 2002 ژاپن و كره جنوبي، در گروه خود بعد از سوئد به مقام دوم رسيد و به مرحله "پلي آف" گام نهاد.
در اين مرحله تركيه توانست دو بار و با نتايج يك بر صفر و 5 بر يك تيم اتريش را از پيش رو بردارد و به مرحله نهايي جام جهاني راه يابد.
در اين دوره كه هفدهمين دوره جام جهاني فوتبال محسوب مي شد، تيم ملي تركيه نمايش هاي خيره كننده و درخشاني داشت.
تيم ملي فوتبال كه بعد از 48 سال دوباره به جام جهاني برگشته بود با تيم هاي ملي برزيل، كاستاريكا و چين در يك گروه جاي گرفت.
تيم ملي فوتبال تركيه كه در بازي اول خود 2 بر يك مغلوب تيم ملي فوتبال برزيل شده بود، در بازي با كاستاريكا به نتيجه تساوي يك بر يك دست يافت و در بازي سوم تيم چين را با نتيجه 3 بر صفر از پيش رو برداشت.
با اين نتايج، تركيه با تفاضل گل بهتر نسبت به رقيبان، به دور بعدي جام راه يافت.
در دور دوم اين بازي ها، تيم ملي فوتبال تركيه برابر يكي از ميزبانان جام جهاني يعني ژاپن قرار گرفت و يك بر صفر ژاپن را مغلوب كرد.
در مرحله يك چهارم نهايي تيم تركيه برابر تيم سنگال قرار گرفت، تيمي كه توانسته بود با غلبه بر فرانسه و سوئد پديده آن جام لقب گيرد.
تركيه در اين ديدار و در وقت اضافه با گل طلايي "ايلهان مانسيز" توانست سنگال را نيز از پيش رو بردارد و به مرحله نيمه نهايي آن جام راه يابد.
تيم تركيه در مرحله نيمه نهايي دوباره در برابر تيم قدرتمند برزيل قرار گرفت و يك بر صفر مغلوب شد و شانس خود را براي صعود به فينال جام از دست داد.
تركيه در مسابقه رده بندي در برابر ديگر ميزبان جام جهاني يعني كره جنوبي قرار گرفت و ضمن غلبه 3 بر 2 بر اين تيم، به يك نتيجه درخشان در تاريخ فوتبال تركيه يعني مقام سومي جام جهاني دست يافت.
در آن دوره سرمربيگري تيم ملي فوتبال تركيه را "شنول گونش" برعهده داشت.
** مرحله نهايي رقابت هاي فوتبال جام ملت هاي اروپا
تيم ملي فوتبال تركيه تا كنون سه بار در دور نهايي رقابت هاي قهرماني اروپا (يوفا) حضور داشت. بهترين نتايج تركيه در اين رقابت ها در سال 2008 رقم خورد.
تيم تركيه در ژوئن 2008 در سيزدهمين دوره اين رقابت ها كه به ميزباني مشترك اتريش و سوييس برگزار شد با وجود آنكه در مرحله نيمه نهايي 3 بر 2 مغلوب آلمان شد ولي درخشان ترين نتايج حضورش در اين رقابت ها را رقم زد.
بازيكنان تيم ملي فوتبال تركيه در اين دوره ابتدا با نتيجه 2 بر صفر مغلوب تيم پرتغال شدند.
در بازي بعدي اين تيم در حالي كه يك بر صفر از ميزبان رقابت ها يعني سوييس عقب افتاده بود، توانست در پايان با نتيجه 2 بر يك
بر اين تيم غلبه كند.
در بازي سوم بازيكنان ملي پوش تركيه در حالي كه 2 بر صفر از تيم ملي جمهوري چك عقب بودند، توانستند در 15 دقيقه پاياني نتيجه بازي را عوض كنند.
تركيه اين ديدار را 3 بر 2 به سود خود پايان داد و به مرحله يك چهارم نهايي مسابقه هاي فوتبال قهرماني اروپا راه يافت.
در مرحله يك چهارم نهايي، تيم تركيه در برابر تيم هماهنگ كرواسي قرار گرفت و اين بازي در 90 دقيقه بدون گل خاتمه يافت.
در دقيقه 118 بازي كرواسي توانست يك گل به تركيه بزند و در حالي كه اميدهاي تيم ملي فوتبال تركيه به ياس تبديل شده بود، گل دقيقه 122 "سميح شن ترك" بازي را به تساوي و به ضربات پنالتي كشاند.
تركيه در ضربات پنالتي با درخشش بازيكنان و دروازه بانش توانست كرواسي را مغلوب كند و براي نخستين بار در طول تاريخ قدم به مرحله نيمه نهايي مسابقات فوتبال قهرماني اروپا راه بگذارد.
اين تيم در مرحله نيمه نهايي در حالي به مصاف تيم ملي آلمان رفت كه لشكري از بازيكنان مصدوم و محروم را به همراه داشت و به همين دليل نيز 3 بر 2 مغلوب تيم آلمان شد، در آن بازي "فاتح تريم" سرمربي تيم تركيه بود.
خاورم ** 2010 ** 230
1589
انتهاي خبر / خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) / كد خبر 80001116
چهارشنبه|ا|3|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]