واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران جوان: از بازار وكيل شيراز چه مي دانيد؟
تمام كارهاي بازرگاني، خريد و فروش كالاهاي داخلي و خارجي و مبادلات پاياپاي، صدور يا دريافت حوالجات و صرافيها همگي در حجرههاي اين بازار انجام ميگرفته و در واقع بازار وكيل مانند قلب واقعي شيراز بوده و تمام امور بازرگاني در آنجا به جريان ميافتادهاست
به گزارش خبرنگار بازار باشگاه خبرنگاران،بازار وكيل شيراز،به فرمان كريم خان زند ملقب به وكيل الرعايا در سالهاي (1172-1193هـ.ق) ساخته شد.
بازار وكيل در مركز شهر شيراز (شرق ميدان شهدا) قرار گرفته است و مسجد و حمام تاريخي وكيل نيز در كنار اين بازار قرار دارند. معماري اين بنا برگرفته از بازار قيصريه لار و بازارچه بلند اصفهان است اما عرض بازار وكيل بيش از ساير بازارهاست.
تمام كارهاي بازرگاني، خريد و فروش كالاهاي داخلي و خارجي و مبادلات پاياپاي، صدور يا دريافت حوالجات و صرافيها همگي در حجرههاي اين بازار انجام ميگرفته و در واقع بازار وكيل مانند قلب واقعي شيراز بوده و تمام امور بازرگاني در آنجا به جريان ميافتادهاست.
همچنين 74 دهانه طاق ضربي بازار با ارتفاع بيش از 11 متر ، بلندتر از طاق ساير بازارهاست.
سازمان ميراث فرهنگي ، بازار وكيل را در تيرماه 1315 با شماره 924 به ثبت رسانده است.
اين بازار كه از نظر معماري سه فضاي عبور و مرور (فضايي براي گذر مشتريان)، حريم مغازه (به ارتفاع تقريبي 2 پله بالاتر از سطح زمين) و فضاي مغازه (محل فروش) است، 5 در بزرگ دارد كه در چهار سوي آن قرار گرفته است.
همچنين بازار وكيل شامل دو رشته شمالي - جنوبي و شرقي - غربي است كه يكديگر را قطع مي كنند.
ضلع شمالي – جنوبي بازار از دروازه اصفهان شروع ميشود و تا كوچه جنوبي سراي مشير ادامه مييابد.در دو طرف اين راسته هر قسمت 41 جفت (82 باب) مغازه وجود دارد كه در جلوي هر يك سكويي از قطعات سنگي بزرگ قرار گرفته و بر روي آنها ، ترنجهايي برجسته حجاري شده است. در اين بازار براي مصونيت از رطوبت، مغازهها را حدود يك متر بالاتر از سطح زمين ساختهاند.
در شمال شرقي بازار وكيل چند كاروانسراي قديمي به نامهاي روغني، گمرك و احمدي ساخته شده كه در ورودي آنها درون بازار است.هر يك از اين كاروانسراها چندين حجره دارد.
بازار وكيل تشكيلاتي داشته كه بازرگانان ميتوانستند با اطمينان كامل كالاهاي خود را در آن به امانت بسپارند و در موقع لازم از آن استفاده نمايند.
مصالح ساختماني اين بازارها گچ و آجر وآهك بوده كه روي پايههائي از تخته سنگهاي تراشيده قرار گرفتهاست.
سقف چهار سوق كه از چهار طرف آن چهار بازار منشعب ميشود بسيار بلند و با سبك ساختماني دلپسندي بنا شدهاست.
قسمتهاي مختلف اين بازارها، بنا بر اساس كارهاي صنعتي كه در آن انجام ميگرفته بنامهاي مخصوص خوانده ميشود مانند: بازار بزرگ كه انواع كالاها در آن يافت ميشد. بازار بزازان، بازار بلور فروشان، بازار خياطها، بازار كلاهدوزها، بازار سراجها و بازار شمشيرگرها./ف
دوشنبه|ا|1|ا|اسفند|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران جوان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 950]