واضح آرشیو وب فارسی:مهر: غريبپور مطرح كرد:بازي فرمي طراحها به شخصيت كتاب ضربه ميزند
بازي فرمي طراحها به شخصيت كتاب ضربه ميزند
يك گرافيست گفت: در مسير طراحي يك جلد بايد دقت كنيم كه گرفتار بازي فرمي نشويم چون افراط در بازي فرمي به شخصيت يك كتاب ضربه ميزند.
به گزارش خبرنگار مهر، نشست ارتباط محتوا با طرح جلد كتاب عصر امروز يكشنبه 30 بهمن در نگارخانه ابوالفضل عالي حوزه هنري با حضور صاحب نظران عرصه گرافيك برگزار شد.
در اين نشست كيانوش غريبپور گرافيست گفت: ما براي گزارههاي كلامي و متني به سختي ميتوانيم ما بهازاي تصويري توليد كنيم. يعني متن تا كمي متنوع ميشود تصويرگري براي آن مشكل ميشود.
وي ادامه داد: علاوه بر اين يك توقعي هميشه هم از طرف ناشر و هم از طرف مخاطبان درباره طراحي جلد از گرافيست وجود دارد و آن اين است كه جلد بايد خيلي صريح باشد. البته براي اين كه جلد خوبي براي كتابها طراحي كنيم بايد به توانايي نويسنده و طيف محتوايي كتاب مورد نظر هم توجه داشته باشيم.
اين گرافيست در ادامه بيان كرد: به نظر من بيشتر از محتوا بايد به شخصيت اثر دقت كنيم. از نظر من كتاب يك موجود زنده است و خيلي از موارد مثل وزن كتاب، كاغذ آن و... بايد در خدمت اين باشد كه اين موجود زنده را شكل بدهد. به همين طريق جلد و طراحي هم بايد در خدمت شكلگيري اين شخصيت قرار بگيرد.
غريبپور با بيان اين كه وقتي ميخواهيم اثري را طراحي كنيم بايد به تجربههاي خودمان رجوع كنيم ادامه داد: البته بايد دقت كنيم كه در اين مسير اسير فرم نشويم، چون فرم براي يك گرافيست و طراح يك فاجعه است. يعني طراح مي خواهد با اين كار خودش را اثبات كند و اين فرم گرايي به شخصيت اثر ضربه ميزند.
وي در پايان گفت: در اين مورد بعضي وقت ها طراح مي خواهد با جلد، كتاب را به مخاطبان تحميل كند و اين تحميل باعث ميشود كه ديگر بسياري از مخاطبان به سراغ خود كتاب نروند و فقط آن را بخرند و نخوانند. الان به نوعي ناشران هم همين نگاه را پيدا كردهاند يعني معتقدند كه مخاطبان الان فقط كتاب را ميخرند ولي آن را نميخوانند پس بايد كتاب زيبا باشد و طراحي چشمنوازي داشته باشد.
در ادامه اين نشست كوروش پارسانژاد، گرافيست و طراح با بيان اينكه سير فكري طراح است كه به طرح شكل ميدهد، گفت: نوع نگاه و سير فكري طراح بسيار مهم است و گرافيست بايد بر اساس محتوايي كه پيش رو دارد جلد كتاب را طراحي كند.
وي ادامه داد: طراحان بايد راههاي مختلفي را طي كنند تا به جلد موفقي برسند؛ گاهي ممكن است كه عنوان يك كتاب باعث خلق جلدي موفق شود و گاهي هم ممكن است كه متن اثر در خلق جلدي موفق تاثيرگذار باشد.
اين گرافيست در ادامه با بيان اين كه بايد در طراحي به تمام وجوه كتاب توجه كنيم بيان كرد: آقاي مميز در مقدمه كتاب «طراحي جلد» طراحي كتاب را به طراحي بسته بندي تشبيه كردهاند و به نوعي براي جلد و طراحي آن سه وجه قائل شده بودند. در واقع علاوه بر جلد، هم عطف و هم پشت جلد كه مثل تيتراژ پاياني فيلم است از عناصر جدي يك طراحي جلد موفق است كه متاسفانه خيلي از گرافيستهاي ما به آن توجهي ندارند.
پارسانژاد با اشاره به شباهت ظاهري بين جلد كتابها با پوستر اظهار كرد: طراحي و اجراي پوستر براي گرافيستها بسيار لذتبخش است چون كادر بزرگ و واحدي دارند كه قطعش بزرگ است ولي چون متاسفانه در كشور ما پوستر خيلي كم سفارش داده ميشود طراحان ما هم براي رفع اين مشكل طراحي پوستر را روي جلد كتابها پياده مي كنند و به همين خاطر است كه طرح جلد بسياري از كتابهاي ما الان شبيه پوستر شده است.
وي در پايان با بيان اينكه طراحان ما خيلي روي طراحي جلد كتاب انرژي ميگذارند و خيلي وقتها هم اين موضوع افراطگرايانه ميشود گفت: بعضي وقتها طراحان دست به افراط در طراحي ميزنند و كار را خراب ميكنند. بايد توجه داشت كه طراح و جلد كتاب وظيفه ندارد كه مردم را كتابخوان كند. بلكه جلد خوب بايد كمك كند به افزايش ميل مخاطب براي خواندن آن كتاب.
© 2003 Mehr News Agency .
يکشنبه|ا|30|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 102]