واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: طرحهاي غيركاربردي براي كاهش آلودگي
جام جم آنلاين: روزگار شهري كه تعداد روزهاي آلودهاش بيشتر از تعداد روزهاي هواي پاك و سالم است، به جايي رسيده كه رئيس ديوانعالي كشور به رييسجمهور نامهاي در همين خصوص نوشته است.
از آنجا كه صحبت از وضعيت آلودگي هواي شهر تهران هم حربهاي شده براي چالشهاي سياسي، آيتالله محسنيگركاني در ابتداي نامه خود به رييسجمهور ضمن تاكيد بر اين كه اين نامه با اخلاص و خالي از هر گونه شائبه سياسي است، انتظارات خود را در قالب پنج پيشنهاد مطرح كرده كه در راس آنها توسعه مترو قرار دارد، اما به جزئيات اين پيشنهادها اشاره نشده است.
اين اولين بار است كه مقامي عاليرتبه در نامهاي به عاليترين مقام اجرايي كشور، وضعيت آلودگي هواي تهران كه البته گريبان ساير كلانشهرهاي كشور را هم گرفته، گوشزد ميكند و راهكار ميدهد.
اما موضوع، بحث جديدي نيست چرا كه برنامه جامع كاهش آلودگي هوا سال 1379 در هيات دولت وقت به تصويب رسيد.
در اين برنامه قرار شد طي يك دوره 10 ساله ميزان آلودگي هوا به حد استانداردهاي ملي تقليل يابد كه امسال با گذشت يك دهه از اين مصوبه نه تنها هواي تهران بهتر نشده، بلكه تهران ركورد بيشترين روزهاي آلودگي را هم زده است.
گزارش وضعيت آلودگي هواي پايتخت در 10ماهه ابتدايي سال 90 از سوي شركت كنترل كيفيت هواي تهران هفته گذشته منتشر شد.
براساس اين گزارش از 306 روز ده ماهه نخست امسال تنها دو روز هواي تهران پاك بوده، 111 روز هوا در شرايط سالم قرار داشته و تعداد روزهاي ناسالم و بسيار ناسالم 193روز بوده است.
ضمن اين كه سه روز در وضعيت بسيار ناسالم قرار داشته و به عبارتي 63.4 درصد روزهاي سال هوا ناسالم و بسيار ناسالم و تنها 36.6 درصد روزهاي سال نيز هوا سالم و پاك بوده است.
بنا بر اين، گزارش تعداد روزهاي سالم و پاك هواي تهران از 269 روز در سال 88 به 224 روز در سال 89 و 113 روز در سال 90 كاهش پيدا كرده است.
در دي ماه امسال جاري نيز هواي تهران 24 روز ناسالم و تنها شش روز سالم بوده كه در مقايسه با مدت مشابه در سالهاي 88 و 89 در وضعيت نامطلوبتري قرار داشته است.
اين عدد و رقمها را كنار هم كه بگذاريم مشخص ميشود نامه رييس ديوانعالي كشور نه تنها سياسي نبوده بلكه تنها از سر دلسوزي و انجام وظيفه بوده است.
وحيد نوروزي، مشاور معاون شهردار تهران در امور محيط زيست ارسال نامه به رئيسجمهور با موضوع آلودگي هوا از طرف يك مقام عاليرتبه قضايي را به فال نيك گرفته و به ايسنا ميگويد: اين به معناي آن است كه داشتن هواي پاك در هيچ دورهاي سياست و سياستبازي نميشناسد؛ چرا كه همگان از هر جناح سياسي از يك هوا تنفس ميكنند و اين امر با هوشمندي در اين نامه مطرح شده كه آلودگي هوا موضوعي سياسي نيست و كساني كه درباره هوا صحبت ميكنند، انگ سياسي بر نميتابند.
او با اشاره به تاكيد اين نامه بر تردد فراوان خودروهاي شخصي و دولتي به عنوان عوامل آلودگي هوا، ادامه ميدهد: گر چه تعداد خودروهاي دولتي به مراتب كمتر از خودروهاي شخصي است اما متاسفانه شرايط اين خودروها كه بسيار بدتر از خودروهاي شخصي است، به آلودگي هوا دامن ميزند.
نوروزي با تاكيد بر اين كه آلايندگي خودروهاي دولتي جدي گرفته نميشود، اضافه ميكند: برخي از ارگانهاي دولتي بعضا اتوبوسهايي دارند كه به دليل فرسودگي از دايره حمل و نقل شهري كنار گذاشته شدهاند، اما با اعمال تغييرات به عنوان سرويس اين ارگانها تردد ميكنند كه اين مساله جاي نگراني دارد.
دادگاهي براي هيچ!
بحث بر سر تشكيل پرونده قضايي و محكوم كردن مسوولاني كه در امر كنترل آلودگي هوا كوتاهي ميكنند، مدتهاست كه مطرح شده و مشاور معاون شهردار تهران نيز خواستار رسيدگي قوه قضاييه به شيوه مسوولان دولتي در عدم اجراي مصوبات مجلس و حتي مصوبات خود دولت شده است.
نوروزي ميگويد: البته پيشنهادهايي در اين زمينه همچون تشكيل «كارگروه ويژه آلودگي هوا» و حتي تشكيل «دادگاه ويژه آلودگي هوا در قوه قضاييه» ارائه شده كه همچنان مورد تاكيد است.
هر چند دادگاهي شدن مسوولاني كه از توجه به سلامت مردم شانه خالي كرده اند، اتفاق مناسب و خوبي به نظر ميرسد؛ اما ظاهرا اين مسائل فقط در حد خبر باقي ميمانند، در حالي كه راههاي گريز مسوولان از قانون بسته نيست.
مديركل بهداشت محيط و كار وزارت بهداشت، سال گذشته اعلام كرد: وزارت بهداشت هر سال مطالعات دقيقي را درباره اثرات آلودگي هوا بر سلامت مردم انجام ميدهد، اين مطالعه در سال 88 نيز انجام شد و نشان داد كه بين 3500 تا 4000 نفر به علت عوارض ناشي از آلودگيها فوت كردند.
به گفته كاظم ندافي، بيشتر افرادي كه بر اثر آلودگي هوا جان خود را از دست دادند به بيماريهاي قلبي، عروقي، تنفسي مثل آسم مبتلا بودند يا افراد سالخورده بودند.
چندي پيش كه باز بحث تعداد قربانيان آلودگي هوا و نبود عدد و رقم در اين خصوص مطرح شد، رئيس مركز تحقيقات پزشكي قانوني كشور با اعلام اينكه هيچ مرجع و دستگاهي كه بتواند مرگ ناشي از تاثير مستقيم آلودگي هوا را تشخيص دهد وجود ندارد، گفت: تحقيقات نشان داده كه ريه افراد سيگاري كه در شمال كشور زندگي ميكنند به ريه افراد غيرسيگاري در تهران از نظر بيماري و مصدوميت شباهت دارد.
محمود خدادوست در مورد برخي اخبار و گزارشها مبني بر اعلام آمار فوتيهاي تهران بر اثر آلودگي هوا افزود: پزشكي قانوني كشور تنها مرجع اعلام آمار، كالبد شكافي و تشخيص فوت در كشور است و به جرات ميتوانم بگويم كه با هيچ ابزاري نميتوان عنوان كرد كه فردي تنها بر اثر آلودگي هوا فوت كرده است و اينكه رسانه و يا مرجعي اعلام كند مرگ اين تعداد شهروند تنها به دليل آلودگي هوا بوده دروغ بزرگ است.
بر اين اساس اگر دادگاهي هم تشكيل شود ظاهرا چون مشخص نميشود چه كساني بر اثر آلودگي هواي تهران فوت شدهاند، محكومي هم در كار نخواهد بود. ناگفته نماند كه همه منابع علمي و پزشكي بر آثار سوء جسمي و رواني آلودگي هوا تاكيد دارند.
راهكارهاي لوث شده
در سالهاي اخير راهكارهاي كاربردي و غيركاربردي زيادي در خصوص كاهش آلودگي هواي تهران مطرح بوده است، اما ديروز همزمان با خبر نامه رئيس ديوانعالي كشور، قائممقام سازمان حفاظت محيط زيست از توزيع دستگاههاي كاهنده آلودگي هوا در منازل از سال آينده خبر داد و به ايسنا گفت: دستگاههاي تصفيه هواي محيطهاي بسته با قيمت 100 هزار تومان از سال 91 عرضه ميشود.
اين مساله در حالي مطرح ميشود كه مديركل تجهيزات پزشكي وزارت بهداشت آذر امسال اعلام كرد: تجهيزات و وسايل مجازي براي تصفيه آلودگي هوا كه از وزارت بهداشت مجوز داشته باشد نداريم، اما اكسيژنسازها و وسايل مجاز تصفيه آلودگيهاي ميكروبي داروخانهها موثرند.
به گفته رضا شاهمرادي، اين دستگاهها معمولا گرد و غبارهاي هوا را كه حامل ميكروب هستند فيلتر و به كمك اشعه UV و گاز ازن هوا را ميكروبكشي ميكند؛ اما اين دستگاههاي گرانقيمت هيچ تاثيري بر گازهاي سمي مانند منواكسيدكربن و اكسيدهاي نيتروژن و گوگرد ندارد.
با اين تفاسير، اين سوال همچنان پا برجاست كه طرحهاي موقت مانند سراسري شدن تردد خودروها براساس زوج و فرد بودن پلاكها يا طرحهاي غيركاربردي مانند توزيع دستگاه كاهش آلودگي هواي تهران تا كي ميتواند اجراي برنامه جامع كاهش آلودگي هوا را به تاخير بيندازد.
مستوره برادراننصيري - گروه جامعه
شنبه|ا|29|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 143]