واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: ايرانيان از نگاه بيگانگان
آموزش حكومت
حتي در دوران خلافت عباسيان، گو اينكه چندين سده پياپي عربي زبان اداري شد، ادارهكنندگان كشور ايرانيان بودند. در كشورهاي مجاور هم از قابليت و صلاحيت ايرانيان در امر مديريت استفاده ميكردند؛ مثلا در حكومت سلاجقه آناتولي، حكومت هند و پادشاهان گوركاني هند از سنگ نبشتههاي هخامنشي گرفته تا پهلوي ساساني و فارسي كنوني، زمامداران سراسر خاورميانه ميآموختند كه چگونه مردمان را اداره نمايند.
رنه گروسه
تهرانيها
اهالي تهران عموماً مردماني شوخ، بذلهگو و خوش صحبت هستند و بذلهگويي و شيرينزباني خود را در هيچ حالتي از دست نميدهند. آنها را نسبت به مشاغلي كه دارند، ميتوان به دستجات مختلفي تقسيم كرد كه با يكديگر اختلاف دارند. اين اختلاف از نظر نژادي و روحيه نيست، بلكه از نظر شيوه كار و عادات آنهاست. طبقات مختلف اهالي تهران عبارتند از: روحانيان، كارمندان و مستخدمان، سربازان و جنگجويان، تجار، كسبه و بالاخره لوطيها و جاهلهاي محلات.
دكتر هينريش بروگش، سفير پروس در ايران (1861-1859)
ادب و ملايمت طبع
در ايران كمتر انقلاب و آشوبي عمومي به جهت برانداختن رئيسي يا وزيري و يا حبس كاروان و غرامت شهري اتفاق ميافتد. همچنان دزدي و قتل، نادرالوقوع است. ايرانيان در آگاهي و بسياري ادب و ملايمت طبع از عثمانيها بيشترند و كمتر سبب اغتشاش مملكت و غارت اموال و سلب زندگاني هموطنان شوند و آن حميت و خودپسندي و اطمينان دوستي و صداقت را كه عثمانيان را هست و غالب اوقات سبب وقوع امور مهم ميشود، ندارند.
دكتر اوليويه، پزشك و گياهشناس فرانسوي
(1796 م)
زندگي در ايران
در ايران بيش از هر چيز اروپاييان مورد بدگماني و بياعتمادي هستند. آداب و رسومشان با عادات و رسوم ما به كلي تفاوت دارد. مردم عموماً بسيار مؤدباند، اما آداب معاشرتشان، اگر با آنها آشنا نباشيم، غالباً ممكن است ما را ناراحت كند؛ چنان كه رسوم معاشرت ما هم چه بسا آنها را آزرده ميكند.
در مراكز بزرگ مثل تهران، تبريز، اصفهان، ايراني نسبت به يك اروپايي كه به شهر او تازه وارد شده باشد، به سبب اينكه او از آداب و رسوم مملكت اطلاعي ندارد، بسيار با گذشت است، ولي در ميان عشاير و در دهات، براي اينكه دردسري حاصل نشود، مسافر خارجي بايد آداب و رسوم قومي را سخت رعايت كند و روش مناسبي براي خود در پيش گيرد. در دادن هدايا و انعام، هر قدر ممكن است بايد بخشندهتر بود و نسبت به بيچارگان و بيماران بايد دلسوزي و مهرباني نشان داد و هر چند كه پزشك هم نباشيم، باز بايد بتوانيم دردها و رنجها را آرامش و تخفيف دهيم!
ژاك دمورگان، باستانشناس فرانسوي (1889 - 1891 )
ذوق توطئه
ايرانيان كهنه كار و نكتهسنج هستند و ذوق توطئه دارند و براي پذيراييهاي رسمي ساخته شدهاند و داراي سنگيني و وقار و مجلس آرايي و ناشيگري در زمينه تكنيك و رغبت به خواب و خيال هستند كه خود لازمه اين قبيل مجامع و محافل است!
ژان لارتگي روزنامهنگار فرانسوي(1962)
جمعه|ا|16|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 257]