واضح آرشیو وب فارسی:الف: جمعآوري پاركينگهاي اختصاصي كنار معابر؛ اول اسفند
رئيس پليس راهنمايي و رانندگي تهران بزرگ عنوان كرد: تمامي پاركينگهاي اختصاصي كنار خيابانها از اول اسفند جمع آوري ميشود.
به گزارش مهر، سرهنگ سيدهادي هاشمي امروز در جمع خبرنگاران به اختصاصي كردن معابر اطراف برخي از مراكز اداري، تجاري، اقتصادي، دولتي، نظامي و برخي مغازه ها در تهران اشاره كرد و گفت: متاسفانه اين مراكز با گذاشتن كله قندي و مانع، اجازه پارك خودروهاي متفرقه را نداده و معابر عمومي را به پاركينگهاي اختصاصي براي خود تبديل كرده اند.
رئيس پليس راهنمايي و رانندگي تهران بزرگ با اشاره به اينكه اين مراكز كار غيرقانوني خود را "حق" مي دانند افزود: اين امر تصرف عدواني معابر عمومي محسوب شده و ضمن ايجاد مزاحمت براي عبور و مرور سد معبر محسوب مي شود.
وي با تاكيد بر اينكه خيابانهاي اطراف اماكن متعلق به آنها نبوده و معبر عمومي محسوب ميشود گفت: تمامي اين بخشها تنها تا پايان بهمن ماه فرصت دارند تا نسبت به جمع آوري اين پاركينگها و پارك خودروهاي خود فكر اساسي كنند و پس از آن از ابتداي اسفند ماه پليس راهنمايي و رانندگي نيروي انتظامي ضمن برخورد با اين دسته از تصرفات خيابانها با هماهنگي انجام شده با دادستان تهران براي آنها پرونده قضائي نيز تشكيل مي دهند.
سرهنگ هاشمي در عين حال تاكيد كرد: دستگاههايي كه تا ابتداي اسفندماه نسبت به جمع آوري اين پاركينگها اقدام نكنند به رسانه هاي گروهي معرفي خواهند شد.
وي اظهارداشت: بر اساس جدول زمانبندي انجام شده خودروهاي مدل قبل از سال 1365 تنها تا پايان روز سه شنبه (فردا) براي دريافت برگه معاينه فني فرصت دارند و پس از آن تردد آنها در تهران ممنوع بوده و ماموران راهنمايي و رانندگي از تردد اين خودروها جلوگيري ميكنند.
سرهنگ هاشمي با اشاره به اينكه 40 نمايندگي مجاز ايران خودرو و سايپا براي صدور برگه معاينه فني در تهران آماده شدهاند، گفت: بر اين اساس خودروهاي مدل 81 تا 83 تا پايان بهمن ماه فرصت دارند كه به اين نمايندگيها با توجه به كارخانه توليد كننده خودروي خود مراجعه كنند. همچنين خودروهاي مدلهاي 84 و 85 نيز از اول تا 15 اسفند ماه بايد براي دريافت معاينه فني به اين مراكز مراجعه كنند.
رئيس پليس راهنمايي و رانندگي تهران بزرگ با اشاره به اينكه هم اكنون 18 نمايندگي سايپا و 22 نمايندگي ايران خودرو كار صدور معاينه فني خودروهاي توليد خود را انجام ميدهند افزود: تعداد اين مراكز رو به افزايش است و بزودي فهرست مراكز جديد اعلام ميشود.
وي در خصوص قفل چرخهايي كه در كنار خيابانها به خودروهاي غيرمجاز زده ميشود گفت: بر اساس مصوبه سال 1359 شوراي انقلاب و مصوبه ارديبهشت 74 مجلس شوراي اسلامي در خصوص كاهش آلودگي هوا در كلانشهرها پليس موظف است محدوديت و ممنوعيتهاي عبور و مرور را براي وسايل نقليه در سطح شهر اعمال كند كه اجراي اين طرح نيز در راستاي اين مصوبات است.
رئيس پليس راهنمايي و رانندگي تهران بزرگ در خصوص مصوبه اخير هيات دولت در زمينه افزايش برخي جرايم رانندگي و برخورد با تخلفات حادثه ساز گفت: اعمال قانون در خصوص سرعت غير مجاز و حركات مارپيچ قبل از هر چيز در راستاي حفظ سلامت و جان رانندگان متخلف و پس از آن ساير رانندگان است.
وي با اشاره به اينكه اين مصوبه هنوز از سوي پليس راهنمايي و رانندگي نيروي انتظامي، راهنمايي و رانندگي تهران بزرگ ابلاغ نشده است گفت: ساز و كار اجرايي و نحوه اعمال آن در سيستم اجرائيات از هفته آينده آغاز ميشود.
رئيس پليس راهنمايي و رانندگي تهران بزرگ در خصوص كنترل سرعت در بزرگراههاي تهران گفت: در همه جاي دنيا حداكثر سرعت در بزرگراهها 125 كيلومتر است و تنها برخي جادهها وجود دارد كه سقفي براي سرعت آنها ديده نشده است.
وي با اشاره به نصب دوربينهاي كنترل سرعت در بزرگراههاي نيايش و اخيرا صياد شيرازي گفت: آمارها نشان ميدهد سرعت غير مجاز در بزرگراه نيايش 33 درصد و تصادفات 40 درصد در اين بزرگراه كاهش داشته است. از سوي ديگر رواني ترافيك در اين بزرگراه 40 درصد افزايش يافته است.
سرهنگ هاشمي به اجراي طرح انضباط اجتماعي در تهران اشاره كرد و گفت: اجراي اين طرح تا كنون موجب رواني 30 درصدي ترافيك شده است. از سوي ديگر برخورد با خودروهاي متخلف در محدوده طرح كه در اوايل اجرا روزانه 5 هزار مورد بوده است هم اكنون حدود 40 درصد كاهش يافته و بهبود انضباط عبور و مرور را به همراه داشته است.
رئيس پليس راهنمايي و رانندگي تهران بزرگ به وضعيت پمپ بنزينها در تهران اشاره كرد و گفت: متاسفانه از 30 سال گذشته تا كنون نه تنها تعداد پمپهاي بنزين تهران افزايش نيافته بلكه 7 پمپ بنزين نيز كاهش يافته است كه اخيرا با اقدامات خوب انجام شده در خصوص راه اندازي پمپ هاي بنزين ثابت و سيار صف پمپ بنزينها نصف شده است.
وي گفت: در عين حال اجراي طرح انضباط اجتماعي و جلوگيري از ورود غير مجاز به محدوده هاي طرح ترافيك و زوج و فرد نيز موجب كاهش تعداد و طول سفرهاي روزانه و مصرف سوخت شده است.
سرهنگ هاشمي در پاسخ به سئوال ديگري در خصوص خط ويژه اتوبوسراني گفت: در تهران تنها 6/3 درصد از محورهاي شهري خط ويژه داريم به شكلي كه از 2 هزار و 731 كيلومتر راه شرياني در پايتخت تنها 115 كيلومتر آن خط ويژه است.
وي در عين حال گفت: تنها تردد اتوبوسهاي شركت واحد، آمبولانسها، خودروهاي آتش نشاني و خودروهاي پليس در حال ماموريت از اين خط ويژه مجاز است.
رئيس پليس راهنمايي و رانندگي تهران بزرگ با اشاره به اينكه هر خودروي شخصي روزانه به طور متوسط در تهران 4/1 نفر را جابجا مي كند افزود: اين در حالي است كه هر دستگاه اتوبوس به اندازه 20 خودروي شخصي مسافر جابجا ميكند.
وي در عين حال با اشاره به ترافيك تهران گفت: آمارها نشان ميدهد ترافيك فصل زمستان در سال جاري نسبت به سال گذشته حدود 30 درصد كاهش داشته است.
دوشنبه|ا|14|ا|بهمن|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: الف]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 111]