واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: اجرام آسماني در برابر ديدگان كنجكاو
كشف بزرگترين و انبوهترين خوشه كهكشاني در كيهان
گروهي از اخترشناسان موفق به كشف بزرگترين، داغترين و انبوهترين خوشه كهكشاني شدهاند. نام اين خوشه به زبان اسپانيايي El Gordo و معني آن چاق يا بزرگ است. نام رسمي آن ACT-CL 4915-J0102 است و در فاصله هفت ميليارد سال نوري از زمين قرار دارد. محققان تخمين زدهاند كه در دورهاي كه جهان نيمي از عمر كنوني خود يعني 7/13 ميليارد سال داشته، قرار گرفته است.
خوشههاي كهكشاني بزرگترين اجرام آسمانها هستند. انبوهي از كهكشانها تحت تأثير نيروي پر قدرت گرانش و با تركيب گروههاي كوچكتر كهكشاني، خوشههاي كهكشاني را تشكيل ميدهند. به عنوان مثال كهكشان راه شيري، عضوي از يك گروه محلي با حدود چهل كهكشان ديگر است. عضو نام آشناي ديگر اين گروه كهكشاني محلي كهكشان آندرومدا است. از ديگر خوشههاي كهكشاني نزديك ميتوان خوشههاي سنبله و گيسو را نام برد كه شامل چند صد تا هزاران كهكشان ناحيهاي با ابعاد چند ميليون سال نوري هستند.
يك خوشه كهكشاني از سه بخش تشكيل شده است؛ كهكشانهايي با ميلياردها ستاره، گاز داغ بين كهكشاني و مادهاي تاريك و مرموز كه بيشترين جرم كهكشان را تشكيل ميدهد. فرايند تشكيل خوشههاي كهكشاني در هنگامي كه گروههاي كوچكتر با يكديگر تركيب ميشوند، بسيار وابسته به مقدار ماده تاريك و انرژي تاريك كيهان در آن زمان است و از اين روي مطالعه خوشههاي كهكشاني ميتواند آشكار كننده بسياري از رازهاي كيهان باشد و خوشه كهكشاني El Gordo مدل بسيار خوبي براي مطالعات كيهان شناسي است.خوشه كهكشاني «چاق» توسط رصدخانه فضايي چاندرا ناسا و تلسكوپ VLT در صحراي آتاكاماي شيلي كشف شد. اين كهكشان جرمي در حدود دو كوادريليون ( يا 2,000,000,000,000,000 ) برابر جرم خورشيد دارد و به همين سبب پر جرمترين و چاقترين خوشه كشف شده در عالم لقب گرفته است. اين خوشه از دو زير مجموعه كهكشاني يا دو زير خوشه مجزا تشكيل شده است كه با سرعت چندين ميليون كيلومتر در ساعت با هم تلاقي پيدا كردهاند و سرعت حركت كهكشانها در اين خوشه به سه ميليون مايل در ساعت ميرسد.
با وجود اين كه ابعاد و فاصله اين خوشه بسيار نادر است، با مدل استاندارد نظريه انفجار بزرگ هم خواني دارد و نشان ميدهد بيشترين بخش كيهان از ماده و انرژي تاريك تشكيل شده و در حدود 7/13 ميليارد سال پيش بوجود آمده است. كيهان شناسان موارد كشف شده درباره اين خوشه كهكشاني را در آخرين نشست انجمن نجوم امريكا ارائه كردهاند و نتايج آن در مجله اخترفيزيك منتشر شده است.
بنا به نوشته پايگاه اينترنتي: space.com
كشف چهار سياره فراخورشيدي
«چهار سياره فراخورشيدي سال 2012» نخستين كشفهاي انسان كنجكاو امروزي است كه درست چهار روز پس از آغاز سال جديد ميلادي قدمي فراتر به سمت شناخت فضا گذاشت. اين چهار جرم آسماني در مدار ستارههايي دورافتاده رصد شدند و نام «مشتري داغ» روي آنها گذاشته شده است.
از آنجا كه مدار اين سيارهها كاملاً در راستاي زمين قرار گرفته است، زماني كه از برابر ستارههاي ميزبان خود عبور ميكنند نور دريافت شده زمين از اين ستارهها را مسدود ميكنند. براي رديابي اين نوسان نوري از روشي استفاده ميشود كه به آن «شيوه عبور» ميگويند.
براي رديابي آنها فيزيكدانان مركز اختر فيزيكهاروارد اسميتسونيان از تلسكوپهاي زميني استفاده كردند و نه از تلسكوپ معروف كپلر كه به شكار سيارههاي شبه زميني شهرت دارد.
شبكه تلسكوپ HATNet مجارستاني كه از 6 تلسكوپ خودكار با زاويه ديد باز تشكيل شده و در رصدخانه لارنش ويپل در آريزونا واقع شده همراه تلسكوپ SA در شيلي موفق به رصد اين سيارهها شده اند.
متخـصـصــان از تلسكـوپ كك و تلسكوپ « فولكز» براي رصد كشف جديد خود استفاده كردند. سيارههاي كشف شده با پيشوند مشابه HAT-P به ترتيب
34b-35b-36b-37b ناميده شدهاند و در مداري بسيار نزديك از ستارههاي خود در گردش هستند به شكلي كه يك سال را به ترتيب در عرض 5.5، 3.6، 1.3 و 2.8 روز كامل ميكنند.
بر اساس گزارش اسپيس، 34b به خاطر داشتن مداري طولانيتر قابل توجهتر است. با وجود اين كه تاكنون سيارههاي «مشتري داغ» زيادي شناخته شدهاند، اين كشف فقط چهار روز پس از آغاز سال 2012 ميتواند نشاندهنده آغاز سال نجومي بسيار پرماجرايي باشد.
سيارههاي مشهور سال 2011
شكارچي سيارههاي بيگانه سال گذشته بسيار خبرساز بود زيرا در كنار اكتشافات متعددش توانست سيارهاي كاملا مشابه با زمين را در نقطه قابل سكونت جهان و با درجه حرارتي نزديك به زمين كشف
كند.
سياره كپلر 22b در فاصله 600 سال نوري و در مدار ستارهاي مشابه خورشيد، ستاره نوع G، در حركت است. وسعت اين سياره 2.4 برابر زمين است و هر 290 روز يك بار به دور ستارهاش ميچرخد، در حالي كه در منطقه قابل سكونت از ستاره اش واقع شده، منطقهاي كه در آن امكان وجود آب در حالت مايع هست.
جرم و ابعاد محاسبه شده براي اين سياره به اين معني است كه كپلر 22b سيارهاي سنگي است كه ميتواند حاوي آب مايع باشد. رصدهاي زميني در اواسط سال 2012 ميتواند به اخترشناسان در تعيين جرم واقعي سياره كمك كند، اين رصدها ميتواند به تعيين ساختار و تركيبات سياره منجر شود.
همچنين در سال گذشته اخترشناسان در دانشگاه كاليفرنيا بركلي با كمك گرفتن از تلسكوپهاي قدرتمند W.M در رصدخانه كك در نزديكي قله مائونا كي درهاوايي موفق به كشف 18 سياره عظيم و جديد در مدار ستارهاي در خارج از سامانه خورشيدي زمين شده اند.
سيارههاي كشف شده سيارههاي گازي غول پيكر و هم اندازه مشتري هستند و فاصله آنها تا خورشيدشان 30 درصد نزديكتر از فاصله زمين تا خورشيد است.
يکشنبه|ا|9|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 174]