واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: انتخاب عاقلانه زندگي عاشقانه
«خانواده خوب، يعني زن و شوهري كه با هم مهربان باشند، باوفا و صميمي باشند و به يكديگر محبت و عشق بورزند، رعايت همديگر را بكنند و مصالح همديگر را مهم و گرامي بدارند. نسبت به اولادي كه در آن خانواده به وجود ميآيد، احساس مسئوليت كنند و بخواهند او را از لحاظ مادي و معنوي، سالم بزرگ كنند.»
«مقام معظم رهبري»
***
وقتي صحبت از خواستگار و خواستگاري به ميان ميآيد بيش از همه ذهن دختر و پسر است كه به خود مشغول ميشود. آنها با خود فكر ميكنند كه آيا طرف مقابل فرد ايده آل در زندگي من است آيا من ميتوانم او را خوشبخت كنم، چگونه ميتوانم متوجه شوم كه انتخاب درستي انجام داده ام و از اين گونه سؤالات ذهن جوانان ما را به خود مشغول ميكند. از طرفي هم همه ما ميدانيم كه ازدواج يكي از انتخابهاي بسيار مهم زندگي ماست و همه زندگي ما را تحت تأثير قرار ميدهد. ما براي انتخاب يك وسيله زندگي كه براي مدتي آن را مورد استفاده قرار ميدهيم مدت زمان زيادي صرف ميكنيم و تا جايي كه امكان دارد از افراد كارشناس اطلاعات لازم را دريافت ميكنيم و بعد اقدام به خريد ميكنيم، مسلم است كه براي انتخاب شريك زندگي كه آينده ما با او رقم ميخورد نياز به انتخابي درست و عاقلانه داريم. نكاتي وجود دارد كه ما را در انتخاب درست شريك زندگيمان كمك ميكند كه با هم مرور ميكنيم:
1-نسبت به كل ماجرا واقع بينانه رفتار كنيم: به هيچ عنوان تابع احساسات نباشيم و به طور منطقي جوانب كار را بسنجيم. اگر چه در ادامه زندگي دوستي و عشق شرط ادامه زندگي و داشتن يك زندگي شيرين و به قولي رمانتيك است اما كافي نيست.
در اين جا داستان كوتاهي را برايتان تعريف ميكنم كه خالي از لطف نيست و بهتر ميتواند شما جوانان عزيز را در امر ازدواج كمك كند: مراجعي داشتم خانمي حدود بيست و پنج ساله كه به شغلش كه چندين سال هم بود مشغول بود علاقمند بود پسر سي سالهاي به خواستگاريش ميآيد و در ابتداي كار به او ميگويد كه من دوست ندارم همسرم در بيرون از خانه كار كند اين دختر جوان هم كه بسيار تابع احساساتش بود و به قول خودش از پسر خوشش آمده بود شرايطش را پذيرفت و با خود فكر كرد كه ابتداي كار است و در آينده او را راضي خواهم كرد كه به سر كار بروم.
بعد از مدت كوتاهي كه از دوران نامزديشان گذشت پسر از او خواست كه ديگر سر كار نرود و با محل كارش تصفيه حساب كند و اينجا بود كه مشكلات شروع شد و دختر خانم نتوانست همسر خود را براي رفتن به سر كار راضي كند و دچار مشكلات جدي تري شد همين داستان به ظاهر ساده گريبان گير بسياري از زوجهاي جوان ميشود و دليل آن هم تابع احساسات بودن در ابتداي راه است. دختر داستان ما اگر شغلش تا اين حد برايش مهم بود كه او را تا مرز افسردگي پيش برد نبايد در ابتدا احساسات را مقدم بر عقل و منطق خود بداند و اين چنين دچار مشكل شود.
2-علت ازدواج را جويا شويم: اگر علت ازدواج زيبايي، ثروت، استفاده ابزاري از طرف مقابل به طور مثال ازدواج براي خروج از كشور، كسب شهرت و يا... است از اين ازدواج صرف نظر كنيم.
3-اعتقاداتش را جويا شويم: در مورد باورهاي مذهبيش تحقيق كنيم. در اين جا لازم است هم از خودش سوالات لازم را بپرسيم هم تحقيقات لازم را در اين زمينه در مورد خانواده همسر احتمالي داشته باشيم چرا كه اين فرد هرچه كه باشد در اين خانواده تربيت شده و به خانواده اش تعلق دارد. اگر از نظر مذهبي تفاوت چشمگيري داشته باشيم با مشكلات جدي روبرو ميشويم مگر اين كه بخواهيم شيوه زندگي او را از لحاظ مذهبي بپذيريم.
پس به او اجازه دهيم به طور واضح و روشن برداشت خود را از مذهب بيان كند و هم چنين انتظاراتش را از ما به عنوان همسر مطرح كند.
4- رفتارهاي او را در موقعيتهاي مختلف مورد بررسي قرار دهيم: هر چه بيشتر در شرايط متفاوت همسر احتمالي خود را ملاقات كنيم و رفتارهايش را تحليل كنيم نشانههاي بيشتري از رفتارش بر ما روشن ميشود. به طور مثال در دوران نامزدي با همسرتان به يك رستوران برويد و به قولي دست در جيب كردنش توجه داشته باشيد با اين آزمايش بسيار ساده ميتوانيد تا حدود زيادي متوجه شويد كه همسرتان در آينده و در زندگي به چه صورت خرج ميكند و آيا با روحيات شما سازگار است يا خير؟ البته نكتهاي كه قابل ذكر است اين است كه ما در دوران نامزدي بيشتر به دنبال خوش گذراني و لذت آشنايي هستيم در صورتي كه دوران نامزدي زماني است براي شناخت يكديگر كه متأسفانه در كشور ما به دست فراموشي سپرده شده.
5- نيازها و خواستههاي يكديگر را مورد مطالعه قرار دهيم: در زمان خواستگاري لازم است كه ليستي از خواستههايمان را نوشته و در جلسات مختلف عنوان كرده و با يكديگر به توافق برسيم.
به طور مثال محل زندگي مان، ادامه تحصيلات، ادامه شغل براي خانمها، فعاليتهاي خارج از خانه، گذراندن اوقات فراغت، زمان بچه دار شدن، حد و حدود معاشرت با دوستان فاميل و خانواده و... مورد بررسي قرار بگيرد هم?چنين از همسرمان در مورد رابطه اش با والدين، خواهران و برادرانش جويا شويم و بررسي كنيم كه تعهدش در قبال اين افراد به چه گونه است و در آينده چه برنامهاي براي آنها دارد و تأثير اين موضوع بر زندگي ما چگونه خواهد بود و نسبت به احساس خانواده در مورد اين ازدواج واقف باشيم.
براي مثال مدتي پيش مراجعي داشتم كه از همسرش گله مند بود و در زندگي به طور جدي دچار مشكل شده بود. در ابتداي ازدواج آقاي داماد به عروس خانم گفته بود كه برادري داشتم و مدتي است كه مرحوم شده و از همسرش دو فرزند دارد من متعهد شده ام كه در زندگي به نوعي كمك خرج آنها باشم و در آينده هم در زندگي مشتركمان شرايط به همين منوال خواهد بود.
عروس خانم كه در ابتدا احساسات بر عقلش غلبه كرده بود شرايط را پذيرفته بود و بعد از مدت كوتاهي كه از ازدواجشان گذشته بود حاضر به پذيرش چنين مسألهاي نبود و همين مسأله كه با بي توجهي در ابتدا طي شده بود الان تبديل به يك معضل بزرگ و چه بسا باعث از هم پاشيدن يك آشيان گرم باشد.
پس نتيجه ميگيريم كه تمام خواستهها و نيازها به طور شفاف و دقيق بيان شود ونكته ديگر صراحت در جوابهاست. جوابها مبهم و گنگ نباشد و يا اين كه به آينده موكول شود چون در اين صورت شنونده نميتواند تصميم درست و منطقي بگيرد.
6- شريك زندگي خود را بهتر بشناسيم: همان طور كه گفته شد در دوران نامزدي راههاي بسياري وجود دارد كه با همسر خود و روحياتش آشنا شويم ولي در دوران قبل از نامزدي و در زمان تصميم گيري براي ازدواج با توجه به حد و حدود دين و فرهنگ نيز راههايي براي شناخت بيشتر وجود دارد يكي از اين راهها به واسطه رفت و آمدهاست كه زير نظر بزرگترها به صورت پرسشهاي مستقيم صورت ميگيرد يا از طريق ديگر آشنايان (البته قابل توجه است كه بعضي دوستان حقايق تلخ را پنهان ميكنند و بعضي افراد كه با همسر احتمالي دشمني دارند عيبهاي او را بزرگ جلوه ميدهند و يا حتي به دروغ عليه او حرف ميزنند) در مجموع ما بايد افكار عقايد و ديدگاههاي او را بشناسيم و آگاهي پيدا كنيم.
7- درباره خانواده همسر احتمالي تحقيق كنيم: تحقيق در مورد خانواده همسر كمي سادهتر از همسر است چرا كه تحقيق در مورد خانواده مسايل كليتري را در بر ميگيرد ولي در مورد همسر مسايل جزييتري مدنظر است كه به غير از نزديكان و يا دوستان طرف مقابل كسي چندان نميتواند كمك كند نهايتاً دورنمايي از شخصيت همسر احتمالي دستگيرمان ميشود با اين وجود شناخت خانواده همسر و آشنايي با باورها و فرهنگ آنها كمك فراواني به انتخاب ما ميكند چرا كه طرف مقابل ما در اين خانواده تربيت شده و رشد يافته و خود اين مسأله كمك فراواني در انتخاب ما دارد.
8- عجله نكنيم: با توجه به اين كه بسياري از ازدواجها به دليل دست پاچگي و عجله كردن در تصميم گيري به شكست منجر ميشود. در تصميم خود براي ازدواج عجله نداشته باشيم. در مثالي كه در بالا مطرح شد دختر خانم به اين علت كه سنش بالا رفته بود و از ازدواج نااميد شده بود و البته تابع احساسات نيز بود تن به ازدواجي داد و به اميد اين كه شرايط را ميتواند در آينده تغيير دهد خود را به فهرست قربانيان ازدواج اضافه كرد. البته بايد به ياد داشته باشيم كه دقت در انتخاب همسر را تبديل به وسواس نكنيم و هميشه اين نكته را مدنظر داشته باشيم هيچ كس كامل نيست و هر كس بالاخره عيوبي دارد ولي مسأله قابل تأمل داشتن چارچوب ازدواج است وگرنه فرعيات به مرور زمان حل شدني است.
9- نسبت به سلامت جسماني و رواني طرف مقابل اطمينان حاصل كنيم: به خاطر داشته باشيم كه سلامت جسماني و رواني طرف مقابل و عدم گرايش به مواد مخدر فاكتور بسيار مهمي در انتخاب همسر به شمار ميرود هم چنين داشتن جسم سالم و نداشتن بيماري و يا با وجود بيماري حتي در زمان گذشته و يا حال اين حق همسر است كه با ديد باز دست به انتخاب بزند وگرنه آينده مبهمي در انتظارش است.
10- تناسب در همه زمينهها: توجه داشته باشيم كه با شريك احتمالي خود در مواردي مانند طبقه اجتماعي، سن، ميزان تحصيلات، فرهنگ، زيبايي ظاهري تناسب داشته باشيم.
11- دلايل مناسبي براي ازدواج پيدا كنيم و در آخر خودمان تصميم گيرنده نهايي باشيم: ضمن احترام به تجربه و عقايد ديگران، به ويژه پدر و مادر با خود واقعي مان مشورت كنيم و از خود بپرسيم آيا اين فرد همان كسي است كه من دنبالش بودم. سعي كنيم پاسخ دقيق و قاطعي به خود بدهيم و در نهايت خود تصميم گيرنده نهايي باشيم.
12- از خداوند كمك و راهنمايي بخواهيم: پس از اين كه همه مسيرها را طي كرديم و تحقيقات لازم را انجام داديم در آخر از خدا بخواهيم كه در اين راه ما را ياري كند و مسير مناسبي را پيش رويمان بگذارد. در آخر اگر با توجه به مطالب گفته شده و انجام آنها در تصميم گيري دچار ترديد بوديم ميتوانيم به مشاوران در مراكز مشاوره مراجعه كرده و با آنها مشورت كنيم.
شنبه|ا|8|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 398]