واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: تبليغ وسيله تهييج و يا ترغيب افكارعمومي، كدام بهتر است
تبريز- تبليغ به عنوان ابزار رسانه اي همواره از قديم الايام مورد توجه بوده و با اهداف ازقبل پيش بيني شده طراحي مي شود كه كاربردهاي متفاوتي دارد.
تبليغ براساس نوع تبليغاتي كه هدف گذاري مي شود، تكنيك هاي خاصي را مي طلبد ولي آنچه كه هدف نهايي تبليغات است، جلب توجه و رضايت مشتريان و يا همان مخاطبان براي رسيدن به نقطه اي است كه در تبليغ طراحي شده است.
در اين ميان آنچه كه بيشتر مورد غفلت تبليغاتچي ها واقع مي شود، رعايت نكردن مديريت تبليغات درحين و پس از رسيدن به نقطه پاياني تبليغ يعني كنترل افكار عمومي است كه بخشي از آن مربوط به اخلاق رسانه اي (تبليغاتي) است.
درواقع تاثيرات بعد از تبليغات و تبعات آن ممكن است حتي سال ها ادامه داشته باشد، پس براين اساس بايد درطراحي تبليغات در زمينه هاي مختلف به خصوص انتخابات به فكر ترغيب منطقي مخاطبان باشيم، نه تحريك، تهييج و احساسي كردن مخاطبان و اين پروسه بايد در تمام انواع تبليغات به خصوص تبليغات انتخاباتي مورد توجه ويژه همگان قرار بگيرد.
روش تبليغات سفيد در تبليغات انتخاباتي اخلاقي ترين و مناسب ترين روش جهت تاثيرگذاري منطقي و ترغيب راي دهندگان در انتخابات مختلف است.
استاد دانشگاه هاي تهران در رشته علوم ارتباطات اجتماعي در اين خصوص به خبرنگار ايرنا گفت: در طراحي بسته تبليغاتي بايد آغاز، ميانه و پايان آن به روشني در لايه هاي تبليغ مشخص شده باشد و در حقيقت كنترل افكار عمومي به روش ترغيب انجام شود تا در نقطه پاياني تبليغ و رسيدن به هدف، مديريت تبليغ يعني اگر تهييجي در افكار عمومي صورت گرفته بايد مديريت شود كه عمده مورد آن در انتخابات پس از اعلام نتايج و يا پايان تبليغات نامزدهاي انتخاباتي است.
" مجيد رضاييان " افزود: شدت تاثيرگذاري تبليغ بايد در تبليغات انتخاباتي با كنترل تا حد ترغيب باشد، نه تهييج و اين در طول طراحي لايه هاي تبليغاتي بايد پيش بيني شود.
استاد دانشگاه هاي تهران درخصوص نحوه تبليغات و روش هاي مناسب تبليغاتي معتقد است : تبليغات سفيد يك نوع تبليغات شفاف است كه محتواي آن از منابع معلوم و معتبر نشات گرفته و مستندات و استدلال هايي كه معمولا مورد قبول مخاطبان است، ارايه مي شود.
"كاظم متولي" مي افزايد: مشخصه بارز اين گونه تبليغ آن است كه از امكانات و راهكارهاي منفي استفاده نمي برد، تبليغات سفيد نمونه يك تبليغات خوب است و به عبارت ديگر نام ديگر تبليغات خوب، تبليغات سفيد مي باشد.
براين اساس در اين نوع تبليغات بر توانايي هاي واقعي خود افراد تكيه مي شود و تلاش مثبت دارد و با عملكرد و نقاط ضعف رقبا كاري ندارد.
به اين ترتيب تبليغات و وعده هاي انتخاباتي براي ترغيب مخاطبان جهت راي دادن بايد شفاف و منطقي باشد و نامزدهاي انتخاباتي با استدلال هاي درست طرح ها و وعده هاي قابل اجراي خود را مشخص كنند تا جلب اعتماد جهت كسب راي مخاطبان از طريق اعتماد ممكن شود.
متولي بدترين نوع تبليغ را تبليغ سياه معرفي مي كند و مي گويد: ماهيت و ساختار اين نوع تبليغ از انواع آنچه كه تقريبا در همه فرهنگ ها و معارف بشري "بد" معنا مي شود، انباشته است.
وي اضافه مي كند: مولفه هاي تبليغات سياه از نيرنگ و دروغ نشات مي گيرد ، تبليغات سياه نمونه واقعي يك تلاش غيرانساني و ضد اخلاق است.
وي گفت: منابع و ماخذ اين نوع تبليغ در واقع ساختگي و دروغين است به طور مثال اعلام مي شود كه براساس نظرسنجي حزب فلان به طور يقين 75 درصد اهالي شهر اعم از زن و مرد از سن 20 سال به بالا به فلاني راي خواهند داد و 30 درصد اين عده گفته اند كه علت تمايل آنها به فلاني به خاطر جسارت و شجاعت اخلاقي او است و40 درصد فكر مي كنند كه وي مدافع حقوق مردم است و بقيه نيز صداقت و اعتماد به نفس او را يادآور شده اند.
برخي مواقع تبليغات سياه پا را آن قدر فراتر مي گذارد كه با اين نوع نظرسنجي ها و روش هاي ديگر اقدام به تخريب رقباي انتخاباتي خود مي كنند كه هم در عرف حرفه اي و هم به لحاظ تعاليم ديني ما مسلمانان نكوهيده است.
متولي، روش ديگر تبليغاتي را به نام تبليغات خاكستري نام مي برد ولي اين روش نيز به دليل ابهام داشتن يا نداشتن منبع موثق مورد ترديد و شك مخاطبان قرار مي گيرد كه در ميان مدت و دراز مدت جواب منفي مي دهد و اعتماد مخاطبان را كاهش مي دهد.
بيشتر هدف و مخاطب ما از اين نوشتار مديريت تبليغات و هدايت آن به سمت تبيلغات منطقي از طرف نامزدهاي انتخاباتي، طرفداران و مسوولان ستادهاي تبليغاتي آنان در انتخابات مختلف مي باشد، چرا كه پس از هر نوع تحريك و تهييج افكار عمومي به وسيله تبليغات نادرست، آثار زيان بار آن تا چندين سال آينده به جامعه آسيب مي رساند.
استاد ارتباطات دانشگاه هاي تهران در خصوص شكل گيري افكار عمومي و تاثيرگذاري بر آن اعتقاد دارد: سياستمداراني كه نقش خود را رهبري عمومي مي دانند معمولا درمي يابند كه قدرت ها نمي توانند از مردم جلوتر بروند و ناگزير از افكارعمومي پيروي مي كنند.
" سيدمحمد دادگران " مي افزايد: در يك حكومت مردم سالار ديني نقش رسانه ها خلق و ايجاد موضوعات مورد گفت و گو ميان مردم است، دراين گونه جوامع رسانه هاي جمعي بيشترين تاثير را بر مردم مي گذارند.
استاد مديريت رسانه دانشگاه تهران مي گويد: تبليغات مستقيم و غير مستقيم رسانه اي با هدف گذاري قبلي براذهان و افكار عمومي طراحي مي شوند و با اين تاثيرگذاري اهداف تبليغي خود را دنبال مي كنند.
علي اكبر فرهنگي مي افزايد: آنچه كه مهم است، القاي آرامش و ترسيم آينده روشن براي مردم و كشور است، نه تامين منافع موقت گروهي خاص.
فرهنگي اظهاركرد: در تبليغ، كنترل احساس و يا تهييج آن كليد تاثيرگذاري بر افكار عمومي است، ولي بايد عقل و منطق را در تبليغات پروپاگاندايي (تبليغات سياسي) مد نظر قرار داد كه كمتر اين موضوع اتفاق مي افتد.
وي اضافه كرد: تبليغ به هر قيمتي نبايد مورد توجه مبلغان و طرفداران گروه هاي سياسي قرار گيرد، بلكه آينده روشن، پيشرفت و توسعه كشور بسيار مهمتر است.
رييس ستاد انتخابات آذربايجان شرقي نيز در اين خصوص به خبرنگار ايرنا گفت: در ديدگاه اسلامي بيان حقايق و واقعيت ها و جاري و ساري كردن آن در تبليغ مورد تاكيد است.
" پرويز آژيده " افزود: در تفكرات غيرديني، غير اسلامي و باندي تبليغ ممكن است در قالب هاي ديگري ارايه شود، ولي در تبليغات اسلامي بيان حقيقت ، توانمندي ها، پتانسيل ها و كارآمدي خود هدف تبليغ است.
وي تاكيد كرد: در تبليغات انتخاباتي در موعد قانوني نيز بايد بيان توانمندي و عملكردهاي خود مورد اهميت قرار گيرد و اهانت، تحقير و تخريب ديگران در هيچ يك از قالب هاي تبليغي شرعي، وجداني، اخلاقي، عرفي، علمي و قانوني نمي گنجد.
مبلغان، تبليغاتچي ها، نامزدهاي انتخاباتي و طرفداران آنها بايد يك فضاي سالم با رعايت اخلاق انتخاباتي را در طرح هاي تبليغاتي خود مد نظر قرار داده و منافع مردم و نظام را اولويت نخست خود قرار دهند تا با اين شيوه فرصت هر گونه سوء استفاده دشمنان انقلاب كه مترصد احساسي عمل كردن و اشتباهات ما هستند را با تدبير و بصيرت مهار كنند.
گزارش از : پيمان پاكزاد
7223/587/ 1645
انتهاي خبر / خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) / كد خبر 30783852
شنبه|ا|8|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 67]