واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: اضطراب و افسردگي شايع ترين بيماري هاي مزمن جسمي در عصركنوني
تهران - صنعتي شدن جوامع هر چند دستاوردهاي بسياري براي بشر به ارمغان آورده اما همين دستاورد عوارض منفي از جمله بروز استرس، اضطراب و افسردگي براي شهروندان به همراه داشته است.
به گزارش خبرنگار اجتماعي ايرنا، بيماران مبتلا به بيماري هاي مزمن جسمي و صعب العلاج، به دليل وضعيت بيماري خود، دچار اختلالات و مشكلات رواني متعددي مي شوند كه از جمله مهم ترين و شايع ترين آنها اضطراب و افسردگي است.
بيماري جسمي مزمن و صعب العلاج براي بيمار و خانواده او به منزله يك بحران است و آنها بايد راهكارهاي مقابله با اين بحران را بياموزند و به درستي به كار برند.
به گفته پزشكان، اگر مشكلات و اختلالات رواني بيمار مزمن جسمي به مدت طولاني ادامه پيدا كند موجب وخامت بيماري جسمي او مي شود و روند درمان را با اشكال مواجه مي كند و مانع از تاثير روش هاي درماني مي شود.
مراقبت از بيمار مبتلا به بيماري مزمن جسمي و صعب العلاج به صبر، بردباري، توان بالاي جسمي و رواني و مهارت هاي خاص نياز دارد.
افرادي كه از نظر رواني آسيب پذير و مستعد ابتلا به اختلال رواني باشند و آمادگي پذيرش شرايط ناگوار پديد آمده در خانواده را نداشته باشند، نمي توانند به مراقبت و حمايت عاطفي بيمار بپردازند و در اين ميان هم خود از نظر رواني دچار مشكلات عديده اي مي شوند و هم به دليل اين مشكلات نمي توانند برخورد انساني و عاطفي مناسب و خوبي با بيمار داشته باشند و ممكن است از نظر رواني به بيمار آسيب بزنند.
افراد خانواده و مراقبين بيمار نقش بسيار مهمي در بهبود بيماري جسمي بيمار و پيشگيري از اختلالات رواني در او دارند، تامين سلامت روان افراد خانواده موجب سلامت روان بيمار شده و هردو طرف را از آسيب هاي رواني محافظت مي كند.
اكثر مواقع تحت چنين شرايطي، نيازهاي افراد خانواده كمرنگ شده و ناديده گرفته مي شود و همه اطرافيان بيمار در فكر توجه به نيازهاي بيمار هستند و براي مراقبت و حمايت از او تلاش مي كنند.
ستاد ساماندهي بيماران رواني مزمن سازمان بهزيستي كشوربراي ارائه خدمات به اين بيماران مراكز مختلفي را تاسيس كرده كه از جمله آن مي توان به مراكز شبانه روزي و مراكز روزانه اشاره كرد.
*مراكز شبانهروزي
در مراكز شبانهروزي بيماران رواني مزمن فاقد سرپناه و بيماران فاقد قدرت انطباق لازم با ساير اعضاي خانواده اسكان داده ميشوند و تحت مراقبت و آموزش مهارتهاي لازم قرار ميگيرند.
در مراكز روزانه نيز به بيماران خدماتي چون دارو درماني، درمانهاي روان شناختي و آموزش ( هم به بيماران و هم خانواده آنان) ارايه ميشود.
در مراكز ارائه دهنده خدمات پيگيري درمان و توانبخشي در منزل، خدمات به صورت سيار درمحل زندگي يا كار ارايه ميشود، اعضاي تيم تخصصي شبيه مراكز شبانه روزي و روزانه است با اين تفاوت كه مربي حرفهاي در اين مراكز اشتغال ندارد.
*مركز اختلالات نافذ رشد
در مراكز درماني و توانبخشي مبتلايان به اختلالات نافذ رشد (نظير اتيسم و آسپرگر) از طريق شيوههاي درماني خاص نظيرتحليل رفتار كاربردي، كاردرماني، گفتاردرماني، موسيقي درماني، حركت درماني، تربيت شنيداري و دارو درماني صورت مي گيرد.
*كارگاههاي توليدي
در كارگاههاي حمايت شده توليدي، بيماران تحت نظارت مستقيم گروهي از متخصصان از جمله روانشناس و مربي حرفهآموزي و با امكان دسترسي آسان به ساير اعضاي تيم توانبخشي به صورت نيمه وقت يا تمام وقت مشغول انجام كار ميشوند.
در اين كارگاهها عوامل استراسزا تا حد مقدور كاهش داده شده و يا حذف ميشوند تا بيماران بتوانند به طور موثر در امر توليد دخالت كنند.
*خانههاي نيمهراهي
در خانههاي نيمه راهي بين 4 تا 8 بيمار به طور مستقل و با نظارت 24 ساعته روان پرستار زندگي ميكنند و مهارتهاي لازم را آموزش ميبينند و روان پرستار بر ادامه برنامه توانبخشي آنان نظارت داشته و در مواقع لزوم حمايت لازم را ارائه ميكند.
بيماران پذيرش شده در اين مراكز، از بيماران واجد شرايط و مقيم مراكز شبانهروزي هستند و در بخش غير دولتي 200 مركز درمان و توانبخشي بيماران رواني مزمن تحت نظارت ستاد ساماندهي و با استفاده از تسهيلات يارانه، مشغول فعاليت هستند.
بر اساس اعلام سايت سازمان بهزيستي كشور، تعداد 21 هزار و 371 بيمار نيز از كمك هزينه درمان و توانبخشي در خانواده برخوردار هستند كه با وجود رشد چشمگير خدمات هنوز قريب 60 هزار بيمار پشت نوبت دريافت خدمات هستند.
*مراكز جامع
در مراكز جامع درمان و توانبخشي بيماران رواني مزمن، تركيبي از خدمات شبانهروزي، روزانه، كارگاهي و مراقبت در منزل ارائه ميشود.
رييس سازمان بهزيستي كشور در اين باره مي گويد: تاكنون 109هزار بيمار رواني و مزمن در كشور شناسايي شده اند كه 51 هزار نفر از آنان از خدمات بهزيستي بهره مند هستند.
"همايون هاشمي" مي افزايد:به بيماران رواني و مزمن زير پوشش سازمان بهزيستي خدمات مختلفي همچون نگهداري در مراكز شبانه روزي، مراكز روزانه، توانبخشي، مراقبت در منزل و خانه هاي نيمه راهي با پرداخت يارانه دولتي ارائه مي شود.
اين مقام مسئول در سازمان بهزيستي كشور، ادامه داد: خانواده هاي اين بيماران از كمك هزينه درمان، مستمري و دوره هاي آموزشي اين سازمان نيز بهره مند مي شوند.
هاشمي توضيح داد: تعداد بيماران رواني مزمن در كشور بالغ بر 300 هزار نفر برآورد ميشود كه از 109هزار نفر بيمار رواني شناسايي شده اند.
رييس سازمان بهزيستي كشور گفت: 225مركزشبانه روزي و نيمه راهي، روزانه و تيم هاي سيار توانبخشي در كشور فعال هستند كه از اين بيماران نگهداري مي كنند.
اجتمام**9188 ** 1569**
انتهاي خبر / خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) / كد خبر 30775559
شنبه|ا|1|ا|بهمن|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 147]