تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 27 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هيچ كس نيتى را در دل پنهان نمى‏كند، مگر اينكه خداوند آن نيت را (در رفتار و كردا...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

تعمیرگاه هیوندای

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1853832965




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

از ابتدا تا دوره معاصر؛ جريان شناسي فقه اماميه


واضح آرشیو وب فارسی:ابتکار: از ابتدا تا دوره معاصر؛ جريان شناسي فقه اماميه
جريان‌شناسي فقه اماميه در سلسله ‌نشست‌هاي نظريه‌پردازي موسسه فهيم، تبيين شد. اين روزها بحث از دانش‌هاي درجه دوم در حوزه‌هاي علميه قوت گرفته است، انديشمندان حوزوي در جلسات بحث و هم‌انديشي، درصدد هستند تا با مطالعه بيروني علوم اسلامي، راه‌هاي جديدي را پيش روي اين علوم باز كنند.
حجت‌الاسلام مهدي مهريزي، استاد حوزه علميه و نويسنده كتاب‌ها و مقالات متعدد علمي در زمينه فقه و اصول، در نشست علمي مكتب‌شناسي فقهي كه در موسسه فهيم قم برگزار شد، ضمن تعريف جريان، مكتب، روش و… به تبيين دسته‌هاي گوناگون فكري در حوزه فقه شيعي پرداخت كه مشروح آن خدمت خوانندگان روات حديث تقديم مي‌شود.
مفاهيم حوزه روش‌شناسي منقح نشده‌است
حجت‌الاسلام مهدي مهريزي، در اين نشست علمي بيان داشت: درباره تقسيم‌بندي روش‌هاي گوناگون در دانش‌ها، تعابير واصطلاحات گوناگوني همچون مكتب، روش، منهج استفاده شده‌است كه اين تعابير هنوز حد و رسم دقيقي ندارد و مي‌خواهيم بفهميم، مقومات اين اصطلاحات چيست؟ وي ادامه داد: اتجاه، مذهب، مكتب، المنهج، در زبان عربي استفاده شده‌است كه البته همان‌طور كه بيان كردم، اين مفاهيم داراي حد و مرز مشخص نيست. اين استاد حوزه و دانشگاه اظهار داشت: در درون يك علم، چهار مورد اختلاف داريم كه با توجه به اين‌كه لفظ تا به يك اصطلاح واحد برسد خيلي طول مي‌كشد، بايد از منظر واقعيت نگاه كنيم كه چهارگونه اختلاف داريم.
با 6 جريان كلي در فقه شيعي مواجه هستيم
وي اظهار داشت: در بحث اصلي كه جريان‌شناسي فقه اماميه است، از ابتدا تا دوره معاصر، اجتهادها را در شش جريان تقسيم‌بندي كرده‌ام كه برخي در دوره‌اي غالب و گاهي مغلوب بوده‌اند. وي با اشاره به اين‌كه اين اصطلاحات با نقد و بررسي مي‌تواند، به مفاهيم استاندارد تبديل شود، بيان داشت: شش جريان اخباريون يا اهل حديث كه قديمي‌ترين مكتب در فقه شيعه است، مكتب فقهي متكلمان، جريان فقهي اصوليون كه مكتب واسطه بين مكتب اخباري و كلامي است، مكتب فقه واقعيت‌گرا يا نومتكلمان، مكتب فقهي سياست‌مداران يا فقه سياسي و در آخر مكتب فقهي مقاصدگرايان را مي‌توان در درون فقه شيعه رايج دانست كه البته سه مكتب اخير در دوره معاصر شكل گرفته است.
مسلك اخباري‌گري، تاريخچه و شاخصه‌هاي فكري
اين محقق فقه و اصول، اظهار داشت: فقه اخباري در سه دوره قرن چهارم، دوران صفويه و دوران معاصر بروز و ظهور كرد كه البته در دورن اين گرايش‌ها نيز اختلافاتي وجود دارد و از نامداران اين جريان مي‌توان به شيخ صدوق و پدرش، شيخ بحراني، ملاامين استرآبادي و… اشاره كرد كه در دوران جديد هم در برخي آثار مي‌توان نمونه‌هاي اين تفكر را مشاهده كرد. وي در بيان مقومات فقه اخباري، اظهار داشت: معتبر دانستن اخبار به شكل كلي و قبول نداشتن تقسيم‌بندي روايات به سبك و سياق اصوليون و پذيرفتن تقيه را در مواضعي كه روايات داراي تعارض است، مي‌توان برشمرد. وي با اشاره به اين‌كه اخباريون، روايات را بدون ارزيابي سندي مي‌پذيرند، گفت: شيخ مفيد و سيدمرتضي كه مي‌گويند خبر واحد حجت نيست، در حال مقابله با اخباريون هستند كه بدون اين‌كه در روش‌هاي خود تصريح كنند، تمامي روايات را مي‌پذيرند، اما در دوران متاخر علامه مجلسي در مقدمه مرآة‌العقول و مقدمه بحارالانوار و صاحب وسائل تصريح مي‌كنند كه همه اين منابع را صحيح مي‌دانند. وي ديگر مولفه اخباريون را، نحوه مقابله با اهل سنت عنوان داشت و گفت: آقاي پاكتچي، غلو در مبارزه با اهل سنت را از مشخصه‌هاي اخباريون شيعي دانسته است كه تاحدي اين سخن با بيانات ملاامين استرآبادي تاييد مي‌شود كه او به شش قرني كه بين صدوق و او فاصله شده‌است، واكنش نشان مي‌دهد و سخن از غربت احاديث معصومين(ع) به دليل تاثير پذيرفتن از فقه اهل سنت، مي‌گويد. اين محقق علوم اسلامي، ديگر مولفه جريان اخباريگري را تلاش براي استخراج قواعد اصولي از احاديث برشمرد و بيان داشت: اين گروه خواسته‌اند اصول را از حديث بگيرند كه الاصول الاصليه ملامحسن فيض كاشاني، اولين كتاب در اين زمينه است؛ اين تلاش از بعد دوران صفويه انجام شد كه البته تلاشي ارزشمند و شايسته است.
فقه مقاصدگرا؛ اما و اگرها
وي بيان داشت: آخرين جريان، فقه مقاصدگرا است كه ادبيات آن در حال شكل‌گيري است. پيروان اين طرز فكر تاكيد دارند كه بايد تلاش كنيم تا پيام دين را پيدا كنيم. وي گفت: اين جريان فكري مي‌گويد متن يك امر تاريخ‌مند است و فقيهي مي‌تواند، فقه را براي امروز بيان دارد كه بتواند پيام را بفهمد. وي ادامه داد: اين گروه قائلند كه احكام اسلام در صدر اسلام برتر، عاقلانه و عادلانه بود و بايد در همه دوران‌ها اين سه شاخص را داشته باشد و بايد تلاش كنيم كه اين سه شاخص حفظ شود و اگر در حكم فقهي اين سه رعايت نشده بود، حكم درست نيست. وي بيان داشت: اين گروه، آيات قرآن را به مكي و مدني تقسيم مي‌كنند و مي‌گويند: احكام نازله در مكه از ثابتات شريعت است، اما احكام نازله در مدينه اين‌گونه نيست. وي تاكيد كرد: بحث مقاصد در ميان اهل سنت بسيار مطرح است و شاطبي آن را بيان كردها‌ست، اما در فقه شيعه تازه است.

ارسال نظر

سه|ا|شنبه|ا|27|ا|دي|ا|1390





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ابتکار]
[مشاهده در: www.ebtekarnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 297]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن