واضح آرشیو وب فارسی:مهر: نشست نقدو بررسي اژدهاكشان/اقليمي بودن يك اثر نشاندهنده قوت يك اثر نيست/ بازنمايي كهن الگوها ارزشمند است
مرتضي كربلايي لو در نشست نقد و بررسي مجموعه داستان" اژدهاكشان" گفت: بازنمايي كهن الگوها به زبان امروزي نشان دهنده ارزش يك داستان نيست، داستان مي تواند مربوط به زمان گذشته باشد و كهن الگوها نيز امروزي نباشد.
به گزارش خبرنگار مهر، نشست نقد و بررسي مجموعه داستان يوسف عليخاني شامگاه ديروز چهارشنبه 30 بهمن با حضور اسدالله امرايي، جعفر قنواتي، طلا نژاد حسن، مرتضي كربلاييلو، هادينودهي، آرششفاهي، مسعود پهلوانبخش و جمع ديگري از نويسندگان جوان در دفتر نشر افراز برگزار شد.
مجموعه داستان "اژدهاكشان" برگزيده اولين دوره جايزه جلال آل احمد است كه به تازگي با طرح جلدي جديد از سوي نشر آگاه به چاپ سوم رسيد.
همچنين " قدم بخير مادر بزرگ من بود" اولين مجموعه داستان اين نويسنده است كه نامزد بيستودومين دوره جايزه كتاب سال و برنده جايزه ويژه شانزدهمين جشنواره روستا شد.
"به دنبال ناصر خسرو" (داستان زندگي حكيم و شاعر قبادياني) "قصه هاي پرهيزكاران" (گردآوري قصه هاي مراغيان رودبار و الموت)" قصههاي مردم الموت"، "خروس خوان" داستان بلند از ديگر آثار عليخاني است كه قرار است بزودي منتشر شود.
يوسف عليخاني، نويسنده مجموعه داستان اژدهاكشان در اين مراسم با بيان اينكه من دوست دارم ميلك هم مثل ماكوندو (روستاي خيالي در آثار گابريل گارسيا ماركز) باشد اظهار داشت: من به عمد قصه هاي شهريام را منتشر نكردهام و نوشته هاي بعديام هم نزديك به ادبيات روستايي است.
وي خاطرنشان كرد: يكي از اتهامهايي كه همواره به من ميزنند اين است كه كتابم قصه نيست بلكه گزارش است. اژدهاكشان از ديد من قصه نيست اما 90 درصد مخاطباني كه كتاب را خواندهاند معتقدند شاهكار است.
پررنگ بودن وجوه مردم شناسي "اژدهاكشان"
نفيسي مجري اين جلسه نيز در ابتداي نشست گفت: اژدهاكشان از جنبه مردم شناسي و اقليم شناسي پررنگتر است و مخاطب را با مردم و فرهنگ روستاي ناحيه ميلك آشنا مي كند.
وي اظهار كرد: اژدهاكشان شامل 15 داستان كوتاه است كه با كنار هم قرارهم دادن اين داستانها ميتوانيم تصوير كاملي از مردم روستاي ميلك كه دغدغه اصلي عليخاني است بازخواني كنيم.
اين نويسنده ضمن مقايسه مجموعه داستان اژدهاكشان با مجموعه داستان "قدم بخير مادر بزرگ من بود" گفت: از جنبه زباني اژدهان كشان در مقايسه با اثر اول نويسنده برتري دارد و به نظر مي رسد عنصر زبان پالودهتر شده و در مجموع با آنكه نويسنده با اژدهاكشان يك گام به جلو گذاشته اما از نظر محتوا تكرار "قدم بخير مادر بزرگ من بود" است.
وي اظهار داشت: مخاطب با خواندن داستان احساس ميكند كه با نويسندهاي مستند گرا روبرو است كه هر آنچه را ديده روايت كرده است و همين ويژگي موجب شده تا جنبه اقليم شناسي اثر پررنگتر شود.
عليخاني به صورت ابزاري از روستا استفاده نميكند
وي سپس ضمن مقايسه اژدهاكشان عليخاني با "عزاداران بيل"غلامحسين ساعدي اظهار داشت: نويسندگاني كه قبل از انقلاب روستا را دست مايه داستان نويسي قرار داده بودند دغدغهشان اين نبود كه از مشكلات و مصائب مردم روستا سخن بگويند، بلكه آنها روستا را نمادي از كل كشور گرفته بودند و نگاهي سمبوليك به روستا داشتند در حالي كه عليخاني با مردم روستا طبيعي برخورد كرده است و از روستا استفاده ابزاري نمي كند و همين ويژگي آثار عليخاني را ارزشمند ميكند.
طلا نژادحسن نويسنده و منتقد ادبي نيز گفت: كهن الگوها در اژدهاكشان خيلي صميمي و برجسته و روان بيان شده است تلاش نويسندگان امروز اين است كه داستان را از حصار ادبيات آپارتماني خارج كند و عينيت گرايي را با ذهنيت گرايي تلفيق كند ولي تا كنون تلاش بسياري از نويسندگان بي ثمر مانده در اين ميان عليخاني موفق شده خود را از اين محدوده رها كرده و به سراغ حاشيههايي برود كه راحت تر ديده نميشوند.
بازنمايي كهن الگوها ارزشمند است
نويسنده مجموعه داستان "يك فنجان چاي سرد" افزود: بازنمايي كهن الگوها اژدهاكشان را ارزشمند ساخته است نويسنده خيلي خوب از عهده بازنمايي اين كهن الگوها برآمده و اين افسانهها و باورهاي عاميانه را به زبان امروزي بيان كرده است.
اقليمي بودن يك اثر نشاندهنده قوت يك اثر نيست
مرتضي كربلايي لو نويسنده رمان "مفيد آقا" نيز از ديگر سخنرانان نشست در واكنش به ادعاي طلا نژادحسن كه گفته بود ارزشمندي اژدهاكشان به بازنمايي كهن الگوهاست گفت: بازنمايي كهن الگوها به زبان امروزي نشان دهنده ارزش يك داستان نيست. داستان مي تواند مربوط به زمان گذشته باشد و كهن الگوها نيز امروزي نباشد.
در پي اين اظهارات كربلايي لو و بحث بر سر وفور واژه "زنانه" در اژدهاكشان دقايقي جلسه به بحث جدل كشيده شد.
مسعود پهلوان بخش نيز عنصر زبان را در كتاب عليخاني برجسته خواند و خاطرنشان كرد: نويسنده براي پربار بودن زبان تلاش زيادي كرده است وهمين موجب شده است كه داستانهايش راحتخوان باشند.
پنجشنبه|ا|1|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 674]