واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: معاون وزير آموزش و پرورش: سند تحول تا 5 سال قابل تغيير نيست
معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش با بيان اينكه نظام آموزشي همپاي تحولات حركت نكرده است، گفت: نگاه تقليدي به علوم غربي و مخصوصا علوم فراموش شده در سيستم آموزشي ، باعث عقب ماندگي شده است اين در حالي است كه تمامي علوم در جهان امروز دانش محور است.
به گزارش ايسنا، ابراهيم سحرخيز مهمترين دليل و ضرورت ايجاد اين تحول را همگام كردن ساختار آموزش و پرورش با اهداف نظام دانست و اظهار كرد: در هيچ نظامي نمي توان ديد كه اصول و ساختارهاي آن نظان در سيستم تعليم و تربيت ديده نشود، بلكه اين سيستم در تمام مراحل درسي وحتي تركيب دانش آموزي نظام ها نيز قابل مشاهده است.
وي نقش دانش را در جهان امروز محوري دانست و گفت: با نگاهي ساده به اطراف خود ميتوانيم به نقش محوري دانش در توسعه پي ببريم و به راحتي مي توان فهميد كه بايد به دنبال توسعه با محور دانش باشيم. اما سوال اينجاست كه آيا با اين تعاريف آموزش و پرورش قابليت جوابگويي به اين نيازها را دارد؟
وي با اشاره به دليل تدوين اين سند، آموزش و پرورش را دستگاه مبدل نيروي اجتماعي دانست و ادامه داد: بايد به طرفي برويم كه خروجي آموزش و پرورش نيروي خلاق، متفكر، متعهد و حتي عفيف باشد. معاون آموزش پرورش نگاه امروز به كلاس درس را منسوخ شده دانست و گفت: ساختارها ، رويه ها و فرآيندهاي آموزش و پرورش به نوعي كهنه شده و بايد به دنبال تغيير در ايجاد اين روند باشيم. معاون وزير آموزش و پرورش نتيجه استمرار روند فعلي آموزش و پرورش را اتلاف منابع و نيروي انساني و عدم ايجاد يك رابطه معقول به بين درون داده ها و برون داده دانست و بر ضروريت تسريع در تغيير اين روند تاكيد كرد.
سحرخيز با بيان اينكه تحول در نظام آموزش و پرورش بايد تحولي همه جانبه باشد، تصريح كرد: در سند جديد، هيچ جزئي از اجزاي نظام آموزش و پرورش نبايد مغفول بماند و از تمام ظرفيت هاي اجتماعي بايد استفاده كرد. وي سند چشم انداز را سندي نظام مند توصيف كرد و اظهاركرد: به هيچ عنوان اين برنامه تصادفي نبوده و به صورت يك الگو و سندي براي تحول محسوب خواهد شد. سحرخيز با اشاره به آينده اين سند، ادامه داد: سند تحول بنيادين سندي آينده نگر بوده و مبتني بر آموزه هاي وحياني و معارف اسلامي است ، اين سند دو كليد واژه مهم دارد. وي با برشمردن اين كليد واژه ها، آنها را به عنوان غايت و هدف نهايي تعليم و تربيت دانست و اضافه كرد: اين كليد واژه مهم "حيات طيبه " است و دانش آموز در پايان بايد به اين نتيجه برسد كه هدف خداوند از آفريده شدن انسان چيست و به غير از رسيدن به خدا چه هدفي دنبال ميكند. وي با نقد برخي مطالب كه در دروس امروز ديده مي شود، به نقد نگاه آگوست كنت درباره انسان پرداخت و تصريح كرد: اين نگاه به انسان، نگاهي تجزيه ايست اما در سند تحول بنيادين نظام آموزش، نگاه به انسان، نگاهي جامع و همه جانبه است. اين مقام مسئول ادامه داد: ما معتقديم معلم براي ياد دهي و آموزش صداقت و اصول والاي انساني نيامده است، چون تمام اين اصول به صورت فطري در وجود هر انساني وجود دارد و نقش معلم در اين بين نقش يك مرشد و راهنمايي كننده است و اين همان نقش انبيا» الهي است. سحرخيز افزود: حافظه محوري در اين سند جايي نخواهد داشت، بلكه با اجراي اين سند، اين شايستگي ها و خلاقيت دانش آموزان است كه براي پيشرفت مورد نظر خواهد بود. وي در ادامه مدرسه را يك پايگاه اجتماعي و نهاد فرهنگي در محله دانست و با اشاره به ماموريت مدرسه گفت: بر خلاف گذشته كه ماموريت مدرسه يك نهاد صرف آموزشي در زمان خاص بود، اين نگاه تغيير كرد و معلم نيز ديگر آموزش دهنده صرف نيست بلكه مربي و اسوه است و به نوعي مي توان از وي به عنوان تسهيل كننده فرآيند يادگيري ياد كرد كه به انتخاب و ساماندهي اطلاعات كمك مي كند.
وي دانش آموزان را موجودي منفعل ندانست و خاطر نشان كرد: با تحول در آموزش و پرورش دانش آموز به يك انسان يادگير فعال و پژوهنده تبديل خواهد شد. معاون آموزش و پرورش با اشاره به تغيير در محتواي آموزشي، گفت: كتاب ها نيز در اين سند به يك بسته آموزشي تبديل مي شود كه در آن براي تك تك لحظات دانش آموز برنامه دارد و در اين بسته مي توان از ابزاري چون اردوهاي علمي و نرم افزار هاي آموزشي و حتي فرهنگي استفاده كرد.
سحرخيز با برشمردن ابزارهاي آموزشي در نظام جديد آموزش و پرورش، اين ابزارها را ابزاري هايي چون فضاي آموزشي و محتواهاي الكترونيك دانست. وي به نقش مدير در اين سند اشاره و اظهار كرد: بر خلاف حال حاضر، در سند جديد مدير ديگر به عنوان يك تدارك چي نيست بلكه به يك رهبر آمورشي تبديل مي شود كه داري محبوبيت، فردي اسوه و برنامه محور است.
وي دور كردن دانش آموزن از فضاي كار، كارگريزي وايجادتب كنكور را از فوائد برنامه امروز دانست وگفت: ايجاد روحيه كار آفريني ، فعاليت هنري زمينه ساز كار و نيروي مولد فعال را ماحصل جراي سند جامع آموزش و پرورش است.
معاون وزير آموزش و پرورش ادامه داد: در سند جديد، كسي به عنوان معلم و مربي است كه داراي شايستگي هاي تخصصي، تعهدي، اخلاقي، پژوهنده وآينده نگر باشد و بتواند نيرويي پژوهشگر و داراي مهارت زندگي را تحويل جامعه بدهد.
سحرخيز به اهميت قرآن و آموزش اين كتاب بزرگ دسند تحول بنيادين در آموزش و پرورش نيز اشاره كرد و افزود: در مقطع 6 ساله ابتدايي روخواني و روانخواني قرآن توسط دانش آموز ابتدايي ملاك قرار گرفته است. دانش آموز بايد در دوره راهنمايي بتواند با مفاهيم كليدي قرآن آشنا شود و در دوره متوسطه نيز بتواند با مباني و مفاهيم قرآن مانوس شود. وي به نقش مشاور در نظام آموزشي جديد اشاره كردوگفت: امروز مشاور صرفا در مقاطع متوسطه حضور دارد و يا نقش بسيار كمرنگي را مي توان از يك مشاور در دوره راهنمايي ديد . اين درحاليست كه تمام كار مشاور تبديل شده است به برنامه ريزي و مشاوره درسي. اما بايد بدانيم قسمت اعظمي از وظايف مشاور به مربيان پرورشي سپرده شده است كه در سند جديد اين نكته نيز داراي تحولات است. وي نقش مشاور را در تمام مقاطع تحصيلي داراي اهميت دانست وگفت: رسالت يك مشاور ايجاد سلامت جسمي و رواني دانش آموز است. سحرخيز به تغييرات در نظام نيروي انساني آموزش و پرورش نيز اشاره كرد و اظهار داشت: درسندجديدكه به تاييد شوراي عالي انقلاب فرهنگي رسيده است تنها مرجع جذب نيروي انساني براي آموزش و پرورش ، دانشگاه معلم است كه در سال آموزشي جديد، 25 هزار دانشجو را جذب خواهد كرد.
وي هدف ازجذب معلم توسط دانشگاه تربيت معلم را جذب نيروي متخصص در امر آموزش دانست و تصريح كرد: متاسفانه درگذشته، فارغ التحصيلان دانشگاه ها وقتي وارد آموزش و پروش مي شدند هيچ آشنايي با فضاي كلاس نداشتند و اين ضعف بزرگي براي نظام آموزش پرورش بود اما در سند جديد اين نكته در نظر گرفته شده است.
معاون وزير آموزش و پروش به رتبه بندي معلمين در اين نظام اشاره كرد و افزود: در تمام دنيا نظام رتبه بندي بر اساس شايستگي هاي معلمي وجود دارد وباعث اجاد يك رقابت علمي و تلاش بيشتر معلمين در امر مطالعه مي شود و نتيجه اين رقابت ايجاد توانمندي در بين كادر آموزشي است.
وي به ايجاد چند تخصص در معلم نيز اشاره كرد و گفت: استفاده از سيستم چند معلمي در نظر گرفته شده است اما تعداد معلمها بايد كاهش پيدا كند و هر معلم بايد بتواند در چندين حوزه درسي داراي تخصص باشد.
سحيرخيز با اشاره به نقش مدارس در نظام جديد آموزش پرورش، تمام محيط جامعه را يك مدرسه دانست و گفت: در اين سند، مدارس نيز رتبه بندي خواهند شدو ملاك اين رتبه بندي ،تعداد دانش آموز، معلم، مديريت و كيفيت مدرسه است.
وي هدف از اين رتبه بندي را ايجاد فضاي رقابتي در بين مدارس دانست و ادامه داد: در سند تحول بنيادين در آموزش و پرورش توجه ويژه اي به مدارس ابتدايي شده است و براي اجراي اين تحول در مدارس ابتدايي بايد به سمتي برويم تا در معلم براي تدريس در اين مقطع، ايجاد انگيزه شود.
وي بهترين معلم را در اين دوره معلمين خانم دانست وگفت: ارتقا» و افزايش سطح تحصيلي در معلم نبايد باعث دور شدن وي از فضاي مدرسه شود. سحر خيز در ادامه با اشاره به روش اجراي 3-3-6 مدارس، يكي از دلايل شش ساله شدن دوره ابتدايي را در اجباري شدن مقاطع تحصيلي از 8 به 9 سال دانست و ادامه داد: يكي ديگر از دلايل اجراي طرح شش ساله شدن دوره ابتدايي پوششي بود كه در اين مقطع وجود داشت.
سحرخيز گفت: امروز 100 درصد دانش آموزان دوره ابتدايي را پشت سر مي گذراند اما در دوره راهنمايي شاهد ريزش تقريبا 15 درصد دانش آموزان هستيم بنابر اين با اين روش به دنبال افزايش سطح علمي در كشور بوديم.
معاون وزير آموزش و پرورش گفت: روش شش ساله شدن دوره ابتدايي در 123 كشور دنيا شكل ميگيرد و همه معتقد هستيم كه تربيت اساسي در دوره ابتدايي شكل ميگيرد پس بايد براي اين دوره به فكر ايجاد فضاي علمي بهتري باشيم.
وي ادامه داد: دروس پايه ششم ابتدايي همان دروس مقاطع ابتدايي است ولي دو درس تفكر و پژوهش و همچنين كار و فناوري به آن اضافه شده است.
ابراهيم سحر خيز ادامه داد: دوره راهنمايي همان سه سال است اما به دليل اينكه در سال تحصيلي آينده، دانش آموزان پنجم ابتدايي وارد سال ششم ميشوند بالطبع اول راهنمايي در سال آينده نخواهيم داشت و دوره پيش دانشگاهي نيز تا شش سال بر سرجاي خود باقي است. اين مسئول، ارزشيابي دانش آموزان را در سه سطح ابتدايي ، راهنمايي و متوسطه متفاوت دانست و اظهار كرد: در دوره ابتدايي ارزشيابي به صورت فرآيندمحور، درراهنمايي نتيجه محور و در متوسطه تركيبي از فرآيندمحورو نتيجه محورخواهد بود. وي در پايان با بيان اينكه اين سند تا 5 سال قابل تغيير نيست گفت: سند تحول بنيادين در آموزش و پرورش فاقد روح است و عنصر تاثيرگذار و فعال برروي اين سندمعلم است و تنها با كمك معلم ميتوان اين سند را كه يك چشم انداز بزرگ است اجرا كرد.
سه|ا|شنبه|ا|20|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]