واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: بحران مالي اروپا، مانع برگزاري مزايده شش ميليارد دلاري در تركيه شد
آنكارا – بحران مالي اروپا و مشكل تامين وام شركتهاي خارجي، موجب شد به رغم اعلام آمادگي قبلي، كنسرسيوم هاي داخلي و خارجي از مشاركت در مزايده طرح عظيم شش ميليارد دلاري احداث سومين پل ارتباطي بين دو بخش آسيا و اروپاي استانبول منصرف شوند.
به گزارش ايرنا، مزايده بين المللي احداث سومين پل ارتباطي بين دو قاره اروپا و آسيا و بزرگراه هاي ارتباطي امروز ( سه شنبه ) برگزار شد، ولي هيچيك از 18 شركت و كنسرسيوم داخلي و خارجي كه برگه شركت در مزايده را دريافت كرده بودند، تا ساعت تعيين شده در مزايده شركت نكردند.
در واقع پيشتر گمانه زني هايي در خصوص دشواري ها و مشكلات مالي سر راه اجرايي شدن اين طرح عظيم مطرح بود و احتمال داده مي شد كه شركتها با توجه به وضعيت اقتصادي در غرب، در تامين مالي اين پروژه كه حداقل شش ميليارد دلار تخمين زده مي شود، با مشكل رو به رو شوند.
"بنالي يلدريم" وزير راه و ترابري تركيه در آستانه شروع به كار كميسيون برگزار كننده مزايده به سوال خبرنگاران در خصوص احتمال بي ميلي نشان دادن شركتها به طرح، گفت: تركيه به هر روي مصمم به اجرايي كردن آن است.
اين طرح شش ميليارد دلاري قرار بود به طريق "بي. او. تي" (ساخت، راه اندازي و انتقال) به شركت و يا كنسرسيوم برنده شده در مزايده واگذار شود.
به موجب اين طرح قرار است پل جديدي بر روز تنگه بسفر احداث شود كه قسمت بالايي پل براي عبور خودروها و قسمت تحتاني براي عبور قطارها اختصاص يابد. اين طرح همچنين شامل احداث بزرگراهي در ضلع شمالي درياي مرمره است.
در اين ميان مدير مسوول يك شركت بزرگ خارجي كه داوطلب شركت در مزايده شده بود، گفت : ادامه بحران اقتصادي در اروپا و آمريكا و مشكلات در چين و ژاپن، تامين وام لازم براي اجرايي كردن اين پروژه را دشوار كرده بود.
او گفت، شركتها براي تامين وام لازم به زمان بيشتري نياز دارند.
از سوي ديگر مسوول يك شركت تركيه اي نيز انصراف خود از شركت در مزايده را ناشي از مشكل مالي ندانست و مدعي شد كه محاسبات انجام شده نشان داد كه اين طرح براي شركت متبوعش چندان مقرون به صرفه نخواهد بود.
به نوشته تارنماي روزنامه حريت، مسوول اين شركت تركيه اي گفته است: اين سرمايه گذاري با توجه به شرايط فعلي، چشم انداز خوبي براي سرمايه گذاران ندارد.
اين مزايده پيشتر قرار بود در ماه مارس سال گذشته برگزار شود كه بي ميلي شركتها موجب لغو آن شده بود.
در كنار مشكلات تامين وام، يكي ديگر از مشكلات مهم سرراه اين پروژه هزينه سنگين استملاك دولتي اراضي و اماكن سر راه آن عنوان شده است.
پيشتر هزينه استملاك 950 ميليون دلار اعلام شده بود كه دولت آنكارا براي تشويق شركتها به مشاركت در طرح، دو بار اين هزينه را تعديل كرد و متعهد شد كه اگر هزينه استملاك به بيش از 400 ميليون دلار برسد، مازاد آن را تامين خواهد كرد.
تركيه در سال گذشته نيز طرح بزرگ احداث پل هوايي بر روي خليج ازميت و بزرگراه استانبول به ازمير از طريق قرارداد "بي.او.تي" را به ارزش بيش از هفت ميليارد دلار به بخش خصوصي واگذار كرد.
خاورم/2011**230** 1506
انتهاي خبر / خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) / كد خبر 30758866
سه|ا|شنبه|ا|20|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]