واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: رييس ستاد مشترك ارتش آمريكا: ايران توان بستن تنگه هرمز را داردوزير دفاع: نگفتيم تنگه هرمز را ميبنديم
دنياي اقتصاد- در حالي كه يك هفته از پايان رزمايش دريايي ارتش در منطقهاي از تنگه هرمز تا خليج عدن مي گذرد، تنگه هرمز همچنان خبر ساز است. سردار احمد وحيدي، وزير دفاع در همين رابطه گفته است: نگفتيم تنگه هرمز را ميبنديم، بلكه مساله اين است كه اگر كسي بخواهد امنيت خليجفارس را به خطر بيندازد، براي همه به خطر ميافتد. در همين حال، وزير دفاع آمريكا و رييس ستاد مشترك ارتش اين كشور نيز به طور مشترك به توان ايران براي بستن تنگه هرمز اذعان كرده، اما افزوده اند: در صورتي كه چنين اتفاقي بيفتد، واشنگتن به آن واكنش نشان خواهد داد.
ماجرا از آن آغاز شد كه در روزهاي مياني برگزاري رزمايش 10 روزه دريايي ارتش- از 3 تا 13 ديماه - و همزمان با زمزمه تحريم نفت ايران از سوي اتحاديه اروپا، محمدرضا رحيمي معاون اول رييسجمهور گفت: آنها زمزمه تحريم نفت را دارند؛ ولي هرگز به اين آرزو نخواهند رسيد، اگر بنا باشد نفت ايران را تحريم كنند يك قطره نفت از تنگه هرمز عبور نخواهد كرد، ما علاقهمند به دشمني نيستيم و شعار ما دوستي و برادري است؛ اما غربيها نميخواهند ما را رها كنند و زماني رها ميكنند كه ما آنها را با تمام قدرت سر جاي خود بنشانيم. افزون بر اين، مقامات نظامي ايران نيز طي يك ماهه اخير بارها بر آسان بودن بستن تنگه هرمز براي نيروهاي مسلح ايران تاكيد كردهاند.
اين سخنان اما با واكنش آمريكا و فرانسه مواجه شد. فرانسه از ايران خواست تا به قوانين بينالمللي احترام بگذارد و رفت و آمد در آبهاي آزاد را مختل نكند. مقامات آمريكا نيز بر تقابل با اين كار تاكيد كردند.
امنيت همه به خطر ميافتد
اما، آنچنان كه واحد مركزي خبر گزارش داده است، سردار وحيدي، وزير دفاع پس از جلسه يكشنبه شب هيات دولت در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالي درباره احتمال بستن تنگه هرمز از سوي ايران كه در خبرگزاريهاي خارجي منعكس شده است، گفت: نگفتيم تنگه هرمز را ميبنديم، بلكه مساله اين است كه اگر كسي بخواهد امنيت خليج فارس را به خطر بيندازد براي همه به خطر ميافتد.
به گزارش واحد مركزي خبر، وي درباره موضع ايران در پي آزادسازي 13 صياد ايراني به دست نيروهاي امريكايي از دست دزدان دريايي سومالي نيز گفت: وزارت خارجه موضع ايران را اعلام كرده است. وحيدي درعين حال افزود: ما كار خوب را رد نميكنيم؛ اما اين مساله هيچ دليلي بر مشروعيت حضور آنان در منطقه ندارد. وزير دفاع در پاسخ به سوالي درباره اعزام ناو هواپيمابر انگليس به خليجفارس نيز گفت: اين مساله چيز مهمينيست. دمپسي: ايران توان بستن تنگه هرمز را دارد از سوي ديگر، ژنرال مارتين دمسپي، رييس ستاد مشترك ارتش آمريكا گفته است: ايران توانايي بستن تنگه هرمز براي يك دوره زماني معين را دارد.
به گزارش خبرگزاري فارس، دمپسي در مصاحبه با شبكه خبري سي.بي.اس آمريكا گفت: آنها روي امكاناتي كه به وسيله آن بتوانند تنگه هرمز را براي مدت معيني ببندند، سرمايهگذاري كردهاند. وي افزود: ما نيز سرمايهگذاري كردهايم تا تضمين حاصل كنيم كه در صورت وقوع اين وضعيت، آن را برطرف كنيم.
مشاور عالي رييس جمهور آمريكا اظهار كرد: در صورت تلاش ايران براي بستن تنگه هرمز، آمريكا وارد عمل شده و تنگه را بازگشايي خواهد كرد.
دمپسي كه در برنامه «در پيشگاه مردم» سخن ميگفت، اظهار كرد: بستن تنگه استراتژيك هرمز كه خليج فارس را به درياي عمان متصل ميكند، درست مانند دستيابي ايران به سلاح هستهاي، از جمله خط قرمزهاي آمريكا به شمار ميرود.
در همين حال، خبرگزاري آسوشيتدپرس به نقل از يك فرمانده ايراني كه نخواست نامش فاش شود گزارش داد، در صورت تحريم صادرات نفت كشور، ايران تنگه هرمز را مسدود خواهد كرد.
پانه تا: واكنش نشان خواهيم داد
لئون پانه تا، وزير دفاع آمريكا نيز كه به همراه ژنرال دمپسي در اين برنامه حضور يافته بود، گفت: واشنگتن در صورت تلاش ايران براي بستن تنگه هرمز واكنش نشان خواهد داد. به گزارش ايلنا، وي افزود: ما بسيار روشن گفتيم كه آمريكا درقبال بسته شدن تنگه هرمز ساكت نخواهد نشست، اين خط قرمزي براي ماست و به آن پاسخ خواهيم داد. وزير دفاع آمريكا همچنين تلاش مشروع و قانوني ايران براي دستيابي به توان صلح آميز هستهاي را «نگران كننده» خواند و گفت: آيا آنها سلاح هستهاي توليد ميكنند؟ نه. اما ميدانيم كه براي دستيابي به توان هستهاي تلاش ميكنند و اين امر ما را نگران ميكند. وي افزود: ادامه فشار بر ايران، به جاي تهديد به بمباران هوايي، بهترين راه براي منصرف ساختن ايران از ادامه فعاليتهاي هستهاياش به شمار ميرود. پانه تا با تكرار موضع هميشگي آمريكا در مورد اينكه اين كشور هيچ كدام از گزينههاي مطرح را كنار نخواهد گذاشت، تصريح كرد: رفتار مسوولانه در شرايط فعلي، ادامه روند مذاكرات ديپلماتيك و حفظ فشارهاي اقتصادي است تا آنها را قانع كند راه درست را انتخاب كنند و به سمت ساخت سلاح هستهاي حركت نكنند. دمپسي نيز اضافه كرد: جلوگيري از پيشرفت برنامه هستهاي ايران با استفاده از بمباران تاسيسات هستهاي اين كشور مشكل خواهد بود؛ اما من قصد ندارم در اينجا از درجه سختي بهكارگيري اين گزينه سخني به ميان بياورم.
توان اقتصاد جهان ؛ فقط ۷ روز
در اين ميان، موسسه انگليسي چاتهامهاوس هشدار داد: اقتصاد جهاني نمي تواند بيش از ۷ روز بروز اختلال گسترده در جريان عرضه نفت را تحمل كند. به گزارش خبرگزاري فارس بر اساس گزارشي كه توسط يكي از اتاقهاي فكر اقتصادي جهان، موسسه انگليسي چاتهامهاوس منتشر شده، اقتصاد جهاني نميتواند بيش از يك هفته اختلال گسترده در روند عرضه نفت كه ممكن است در نتيجه وقوع يك فاجعه طبيعي و يا درگيري نظامي بهوجود بيايد را تحمل كند؛ زيرا دولتها و بازارهاي مالي جهان، به هيچ وجه آمادگي رويارويي با تحولات پيشبيني نشده را ندارند. بر اساس گزارش اتاق فكر مذكور، وضعيت ناپايدار و متزلزل اقتصادي كنوني جهان، آستانه تحمل بازارهاي جهاني را براي رويارويي با بحران انرژي به شدت كاهش داده است.
دست برتر ايران در تنگه هرمز
در همين حال، پايگاه مطالعاتي گلوبال ريسرچ با اشاره به رويارويي احتمالي ايران و آمريكا در تنگه هرمز تصريح كرد: ايران از دست برتر در اين تنگه برخوردار است و ۲۰ هزار نظامي آمريكايي در روز نخست جنگ با ايران كشته ميشوند.
به گزارش خبرگزاري فارس، پايگاه مطالعاتي گلوبال ريسرچ نوشت: بهرغم حضور گسترده نيروي دريايي آمريكا در تنگه هرمز، به دليل نوع جغرافياي خليج فارس و توانايي نيروهاي دريايي ايران در تسلط بر اين پهنه آبي، منافع آمريكا در اين منطقه در معرض خطر قرار دارد.
گلوبال ريسرچ در ادامه نوشت: برتري به معناي شكست ناپذيري نيست. نيروي دريايي آمريكا در تنگه هرمز و خليج فارس در هر حال آسيبپذير است. گلوبال ريسرچ با ارائه توضيح در خصوص پهناي كم خليج فارس و موشكهاي دقيق و اژدرهاي جنگي پيشرفته ايران اظهار كرد: اين شرايط دامنه عمل نيروي دريايي آمريكا را در اين منطقه بسيار محدود ميسازد.
اين موسسه با اشاره بهاينكه حتي قايقهاي تندروي نيروي دريايي ايران قادر به وارد آوردن ضربات مهلك بر ناوهاي جنگي آمريكايي هستند، افزود: اين قايقها قادر به پرتاب موشك هستند كه ميتوانند به شكل موثر و قابلتوجهي ناوهاي آمريكايي را مورد حمله قرار داده و حتي غرق كنند. اين قايقها همچنين به سختي قابل رديابي و هدفگيري هستند.
سه|ا|شنبه|ا|20|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 353]