تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 16 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):زبان، درنده اى است كه اگر رها شود، گاز مى گيرد.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1826561886




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

غذاهاي دودي؛ خوشمزه اما پرخطر


واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: غذاهاي دودي؛ خوشمزه اما پرخطر
تغذيه > موادغذائي - همشهري آنلاين:
دودي كردن، فرايندي است كه به منظور پختن، مزه‌دار كردن و نگهداري طولاني مدت مواد غذايي صورت مي‌گيرد.

در اين فرايند، ماده غذايي را در معرض دود (معمولاً دود ناشي از سوختن چوب) قرار مي‌دهند.

در دودي كردن داغ، ماده غذايي را به مدت چند ساعت در معرض دود قرار مي‌دهند تا ماده غذايي خام، همچون گوشت يا ماهي ضمن اين فرايند كاملاً بپزد.

در دودي كردن سرد، به منظور نگهداري طولاني مدت و يا مزه دار كردن، ماده غذايي را به مدت طولاني، گاهي تا چندين روز در معرض دود قرار مي‌دهند.

معمولاً اين روش براي گوشت يا ماهي به كار مي‌رود، اما گاهي پنير، انواع سبزي و ميوه را هم بدين طريق دودي مي‌كنند.

گاهي به سوختي كه از آن براي دودي كردن مواد غذايي استفاده مي‌كنند، مواد معطر اضافه مي‌نمايند. براي مثال، در كشور چين براي دودي كردن با چاي، از مخلوط برنج خام، شكر و چاي استفاده مي‌شود. اين مواد را در زير تابه قرار داده و سپس گوشت يا ساير مواد غذايي را داخل تابه مي‌ريزند و مواد غذايي را به آرامي دودي مي‌كنند. در عين حال كه مواد غذايي دودي مي‌شوند، عطر و رايحه مخلوط برنج و چاي را به خود مي‌گيرند.

در ميان محصولات دودي، فرآورده‌هاي گوشتي سوسيس و كالباس به دليل مصرف بي‌رويه در ميان اقشار جامعه بيش از همه سلامت مصرف‌كنندگان را تهديد مي‌كنند.

در اروپا، براي دودي كردن گوشت و ماهي به طريق سنتي از چوب درخت قان استفاده مي‌شود، اما امروزه اغلب چوب درخت بلوط را براي دودي كردن مواد غذايي به كار مي‌برند.

در آمريكاي شمالي به جز چوب قان و بلوط، از چوب گردو هم استفاده مي‌كنند. البته گاهي چوب درخت‌هاي ميوه مثل درخت گيلاس يا آلو هم براي دودي كردن به كار مي‌رود.

در قديم، در مزارع كشورهاي غربي ساختمان خاصي به نام خانه دود وجود داشت. در اين بخش، انواع گوشت را دودي نموده و سپس اين گوشت‌ها را ذخيره مي‌كردند.

امروزه در روش‌هاي جديد و صنعتي از دود مايع كه از تقطير، تصفيه و تغليظ دود معمولي به دست مي‌آيد، استفاده مي‌شود كه عوارض آن كمتر است.

مضرات محصولات دودي

فرايند دودي كردن باعث جلوگيري از رشد باكتري‌ها و كند شدن روند تجزيه چربي‌ها در محصول مي‌شود، ولي از طرف ديگر، تاكنون بيش از صدها تركيب سمي در دود شناسايي شده است كه براي سلامتي انسان مضر هستند و در برخي موارد سرطان‌زايي آن‌ها نيز به اثبات رسيده است.

برخي از مواد موجود در دود، مشابه تركيبات سمي موجود در دود سيگار هستند. اين تركيبات مي‌توانند با تحريك دستگاه گوارش، بر سلامت انسان اثر جدي بگذارند و احتمال بروز برخي از انواع سرطان‌ها از قبيل سرطان معده و روده بزرگ را افزايش دهند. جالب است بدانيد خطر استفاده 50 گرم سوسيس دودي معادل مصرف يك پاكت سيگار يا 4 روز تنفس هواي آلوده شهري است.

دودي كردن در شرايط كنترل نشده، باعث ايجاد تركيبات هيدروكربني حلقوي نظير «آنتراسن» مي‌شود كه اين تركيبات سمي و سرطان‌زا هستند و به محصول دودي شده راه مي‌يابند. اين مشكل در محصولاتي كه به صورت سنتي و خارج از نظارت بهداشتي توليد مي‌شوند به وفور مشاهده مي‌شود.

علاوه بر اين، مونواكسيدكربن حاصل از سوخت چوب با هموگلوبين و ميوگلوبين خون موجود در محصول تركيب مي‌شود و رنگ خاص محصولات دودي را ايجاد مي‌كند. مونواكسيدكربن باعث كاهش ميزان ميكروب‌هاي هوازي در محصول نهايي مي‌شود و اكسيداسيون چربي‌ها را كندتر مي‌كند. از طرف ديگر، مونواكسيدكربن با تحريك ميكروب‌هاي سازنده هيستامين، مقدار هيستامين را در محصول بالا مي‌برد و مي‌تواند باعث بروز واكنش‌هاي حساسيتي يا آلرژيك در مصرف‌كننده شود.

فرآيند دودي كردن باعث ايجاد تركيبات پراكسيدي در سطح مواد گوشتي مي‌شود كه اين تركيبات نيز به نوبه خود بر خطر سرطان‌زايي محصول مي‌افزايند. همچنين دودي كردن گوشت و ماهي، امكان فعاليت باكتري «ليستريا مونوسيتوژنز» را در محصول افزايش مي‌دهد. اين باكتري يكي از عوامل ايجاد مسموميت‌هاي غذايي است كه مي‌تواند علائم شديدي در نوزادان، سالمندان و ديگر افراد آسيب‌پذير ايجاد كند.

در هنگام دودي كردن محصولاتي نظير ماهي، گوشت، سوسيس و كالباس از مقادير زيادي نمك استفاده مي‌شود، بنابراين مصرف اين محصولات در افراد مبتلا به پرفشاري خون توصيه نمي‌شود

علاوه بر خطرات ذكر شده در بسياري از موارد، مواد اوليه گوشتي كه براي دودي كردن مورد استفاده قرار مي‌گيرند حاوي آلودگي‌هاي اوليه و تركيبات حاصل از فساد مواد غذايي هستند. با توجه به اين‌كه در فرآيند دودي كردن، طعم ماده غذايي تغيير مي‌يابد، تشخيص فساد اوليه ماده غذايي مشكل مي‌شود و اين ويژگي زمينه سودجويي و تقلب‌هاي مواد غذايي را فراهم مي‌كند.

در ميان محصولات دودي، فرآورده‌هاي گوشتي سوسيس و كالباس به دليل مصرف بي‌رويه در ميان اقشار جامعه بيش از همه سلامت مصرف‌كنندگان را تهديد مي‌كنند. آن‌چه مسلم است چنين فرآورده‌هايي در مقايسه با سوسيس و كالباس معمولي از مقدار بيشتري مواد نيتراتي (كه احتمال تبديل آن در بدن به نيتروزآمين زياد است) تشكيل شده‌اند. مصرف چنين فرآورده‌هايي باعث افزايش خطر سرطان معده و روده بزرگ مي‌شود.

در كشورهاي اروپاي شرقي و ايسلند كه مصرف چنين محصولاتي فراوان است، سرطان معده شيوع بالايي دارد. تحقيقات نشان داده‌اند خطر ابتلا به انواع بيماري‌ها از طريق مصرف محصولات دودي در مقايسه با خطر بيماري‌هاي ناشي از مصرف بيش از حد چربي اشباع شده به يك اندازه است.

ماهي دودي

توصيه‌ها

1- اگر از مصرف گوشت‌هاي دودي يا نمك سود لذت مي‌بريد، فقط گه‌گاه و به مقدار كم از آن‌ها استفاده كنيد. از آن‌جايي كه اين محصولات به تدريج اثرات نامناسبي بر بدن مي‌گذارند، تا حد امكان از مصرف زياد آن‌ها در يك زمان يا به صورت طولاني مدت خودداري كنيد.

2- در هنگام دودي كردن محصولاتي نظير ماهي، گوشت، سوسيس و كالباس از مقادير زيادي نمك استفاده مي‌شود، بنابراين مصرف اين محصولات در افراد مبتلا به پرفشاري خون توصيه نمي‌شود.

3- افراد مبتلا به سردردهاي ميگرني نيز بايد از خوردن مواد گوشتي دودي اجتناب كنند، زيرا اين مواد غذايي حاوي تيرامين هستند و باعث تشديد اين نوع سردردها مي‌شوند.

منبع: تبيان

دوشنبه|ا|19|ا|دي|ا|1390





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: همشهری]
[مشاهده در: www.hamshahrionline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 136]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن