واضح آرشیو وب فارسی:مهر: در نشستي علمي/جريان شناسي فقه اماميه بررسي شد
جريان شناسي فقه اماميه بررسي شد
قم - خبرگزاري مهر: جريان شناسي فقه اماميه در نشستي با حضور رئيس پژوهشكده علوم و معارف حديث مورد بررسي قرار گرفت.
به گزارش خبرگزاري مهر، حجت الاسلام مهدي مهريزي در اين نشست علمي كه در موسسه فهيم برگزار شد با اشاره به جريانات فقهي در ادوار مختلف اسلامي اظهار داشت: فقه سياسي در دوره معاصر و تاريخ جمهوري اسلامي مطرح شده و در گذشته كمتر به آن پرداخته شده است.
وي با بيان اينكه اين مكتب فقهي در تاريخ جمهوري اسلامي به صورت جدي مطرح است تاكيد كرد: پيروان اين مكتب معتقدند حكومت از احكام اوليهاي است كه در منظومه فكري فقيه بسيار اثرگذار است.
رئيس پژوهشكده علوم و معارف حديث با اشاره به مشي فكري جريان فقهي مقصدگرا اضافه كرد: جريان فقهي مقاصدگرا جرياني است كه به صورت جدي در حال مطرح شدن در حوزه است.
وي ادامه داد: اين جريان فكري معتقد است كه بايد تلاش كنيم پيام اصلي دين را درك كنيم و نبايد زياد در قيد و بند متن دين بمانيم و فقيهي موفق است كه اين رويكرد را داشته باشد.
مهريزي با بيان اينكه در نامگذاري جريانات فقهي بايد اختلاف واقعي مدنظر باشد به برخي جريانات فقهي معروف در دوره هاي اسلامي اشاره و بيان كرد: جريان اخباريون و اصوليون دو جريان معروف فقهي در گذشته هستند كه قديمي ترين جريان در مكتب فقه اماميه محسوب ميشوند.
استاد حوزه علميه اضافه كرد: جريان فقه واقع گرا يا نو متكلمان، مكتب فقهي سياستمداران يا مكتب حكومتي، جريان فكري و فقه مقاصد گرايان، سه جريان ديگر در مكتب فقهي اماميه هستند و بيشتر در دوران معاصر شكل گرفتهاند.
ويژگي مكتب اخباري
مهريزي اظهار داشت: مكتب فقهي اخباري، روايات را معتبر ميدانند و تا آنجا جلو ميروند كه روايات را بدون بررسي سندي به عنوان روايت معتبر مي پذيرند.
رئيس پژوهشكده علوم و معارف حديث با بيان اينكه تقيه و نوع تعامل با اهل سنت از ديگر ويژگيهاي اين جريان است اظهار داشت: اخيرا اين جريان به سمت استخراج روايات اصولي پيش رفته است.
مهريزي با اشاره به خاستگاه مكتب فقهي اصوليون تصريح كرد: يكي از حرفهاي مشهور اين جريان عدم حجيت خبر واحد است همچنين توجه به قرآن، توجه به اصول عقلي و معيار قرار دادن عقل براي بررسي روايات، از ديگر ويژگيهاي اين جريان به شمار مي آيد.
جريانات فقهي معاصر
مهريزي با بيان اين كه در دوره معاصر هم جريانهاي واقع گرا، جريان فقه حكومتي و نيز جريان فقهي مقاصدگرا شكل گرفته اند تاكيد كرد: اين افراد در دروه معاصر به پاسخ گويي در خصوص چالش هاي زندگي مردم توجه ويژه كرده اند و اهتمام آنان پاسخگويي به سئوالاتي است كه از سوي منتقدان عنوان مي شود.
وي با بيان اينكه پالايش در روايات و قرآن محوري از ويژگيهاي اين جريان فكري است اظهار داشت: از نمونههاي اين جريان ميتوان به افرادي مانند سيدمحمدحسين فضل الله در لبنان اشاره كرد كه در صدد مواجهه با چالش هاي نوين فقهي بود.
© 2003 Mehr News Agency .
دوشنبه|ا|19|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 151]