واضح آرشیو وب فارسی:ابتکار: 32هزار كودك خارجي تقاضاي شناسنامه ايراني دارند!
زهرا تالاني: عيسي موسوينسب مديركل اتباع وامور خارجه استانداري تهران هشدار داده است كه زنان از هر گونه ازدواج غيرقانوني با اتباع بيگانه خودداري كنند چرا كه نه شناسنامهاي براي فرزندان آنها صادر ميشود و نه ميتوان از مبادي قانوني از حقوق آنها دفاع كرد.وي در گفتگو با مهر ميگويد: مصوبه مجلس شوراي اسلامي در سال 1385 تصويب كردكه كساني كه قبل از اين سال ازدواج كردهاند بايد با مدارك و مستندات خود را به اداره اتباع ارائه كرده و ازدواج خود را به صورت قانوني ثبت رسمي كنند و افرادي كه بعد از سال 85 بدون مجوز رسمي ازدواج شرعي با اتباع بيگانه انجام داده باشند ازدواج آنها كاملا غيرقانوني است و خود و فرزندانشان دچار مشكل ميشوند. در سالهاي گذشته شماري از زنان تاجيك، ازبكستاني، و ديگر كشورهاي آسياي ميانه، پاكستان و همچنين اندكي از زنان روس تبار، با مردان افغان ازدواج كرده اند و تابعيت اولي شان را كماكان حفظ كرده اند زيرا داشتن تابعيت دوگانه در افغانستان قانوني است اما ايران تابعيت دوگانه را به رسميت نميشناسد و زن ايراني در پي ازدواج با مرد خارجي به تابعيت شوهر درمي آيد.
قانون چه ميگويد؟
پنج سال پيش نمايندگان مجلس با افزودن ماده واحده يي به ماده 1060 قانون مدني و اصلاح بندهاي 4، 5 و 6 ماده 976 همين قانون، مصوب كردند كه: «فرزندان حاصل از ازدواج زنان ايراني با مردان خارجي كه در ايران متولد شده يا حداكثر تا يك سال پس از تصويب اين قانون در ايران متولد ميشوند، ميتوانند بعد از رسيدن به سن 18 سال تمام، تقاضاي تابعيت ايراني كند. اين افراد در صورت نداشتن سوءپيشينه كيفري يا امنيتي و اعلام رد تابعيت غيرايراني به تابعيت ايران پذيرفته ميشوند. وزارت كشور نسبت به احراز ولادت طفل در ايران و صدور پروانه ازدواج موضوع ماده (1060) قانون مدني اقدام ميكند و نيروي انتظامي نيز با اعلام وزارت كشور پروانه اقامت براي پدر خارجي مذكور در اين ماده صادر ميكند. فرزندان موضوع اين ماده قبل از تحصيل تابعيت نيز مجاز به اقامت در ايران هستند.» از سوي ديگر امسال طرحي از سوي زهره الهيان باقيد فوريت به مجلس ارائه شد كه به اصلاح قانون تعيين تكليف تابعيت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ايراني با مرد خارجي كه متضمن اعطاي تابعيت تولدي به فرزندان حاصل از ازدواج زنان ايراني با مردان غيرايراني بود تاكيد داشت اما اين اصلاحيه به كميسيون حقوقي و قضايي مجلس ارجاع شد كه اعضاي كميسيون با تكيه بر مغايرت طرح با امنيت ملي آن را رد كردند.
قربانيان چه كساني هستند؟
با وجود صراحت قانون و منع اين نوع ازدواجها هر روز اخباري از گوشه و كنار كشور به گوش ميرسد كه بسيار از زنان ايراني به سبب متواري شدن شوهر افغان يا عراقي، با مشكلات متعدد دست به گريبانند. كودكان اين نوع ازدواجها به خاطر نداشتن شناسنامه از كوچكترين مزايا محروم هستند و حق تحصيل و استفاده از امكانات بهداشتي ندارند و اين همان موضوعي بود كه الهيان عضو كميسيون امنيت ملي مجلس در زمان ارائه دوفوريت طرح خود اعلام كرده بود. آمارهاي متفاوتي از ازدواج دختران ايراني با مهاجران افغاني،عراقي و... به گوش ميرسد. اداره اتباع خارجي استانداري تهران در آخرين آماري كه منتشر كرده است، خبر از 32 هزار كودك بدون هويت و شناسنامه حاصل از ازدواج دختران ايراني با اتباع بيگانه داده است كه در وضعيت نامعلومي به سر ميبرند.
ارسال نظر
شنبه|ا|17|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ابتکار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 181]