واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: همزمان با تحركات ضدايراني اروپاييها اعلام شد آمادگي تركيه براي ميزباني مذاكرات هستهاي
عكس: president،ir
همزمان با تلاش اتحاديه اروپا براي تحريم نفتي ايران صورت گرفت
همكاري ايران و تركيه براي احياي مذاكرات هستهاي
دنياي اقتصاد- با سفر احمد داوود اوغلو، وزير خارجه تركيه به تهران و ديدار و رايزني وي با مقامات ارشد ايران، بارديگر پاي آنكارا به مذاكرات هستهاي ايران و 1+5 باز شد تا روند ديپلماتيك پيشين احيا شود. با وجود اين، اروپا و آمريكا همچنان تلاش ميكنند تا برميزان فشارهاي اقتصادي عليه كشورمان بيفزايند.
در تازهترين رويداد، شامگاه چهارشنبه خبر رسيد اعضاي اتحاديه اروپا براي تحريم نفت ايران، البته بدون تعيين زماني مشخص موافقت كردند؛ اقدامي كه با استقبال آمريكا مواجه شد. واشنگتن البته با تلاش براي جلب نظرچين، ژاپن و برخي ديگر از كشورهاي آسيايي به منظور پيوستن به اقدام يكجانبه تحريم بانك مركزي ايران، تحركات ديگري را نيز براي فشار بيشتر بر كشورمان آغاز كرده است.
بر اساس اين گزارش اما، وزير خارجه تركيه شامگاه چهارشنبه در بدو ورود خود به تهران با محمدرضا رحيمي، معاون اول رييسجمهور و علياكبر صالحي وزير خارجه ديدار كرد. رايزنيهاي اوغلو صبح پنجشنبه با گفتوگوي مجدد با صالحي پي گرفته شد. پس از آن، وزيران خارجه ايران و تركيه در يك كنفرانس مطبوعاتي به سوالات خبرنگاران پاسخ دادند.
بعداز ظهر پنجشنبه نيز اوغلو با سعيد جليلي، دبير شوراي عالي امنيت ملي ديدار و گفتوگو كرد و شامگاه پنجشنبه به ديدار محمود احمدي نژاد، رييسجمهور رفت. تركيه از زمستان 1387 آمادگي خود براي ميانجيگري ميان ايران و غرب را اعلام كرده است. در پي آن، در ارديبهشت ماه 1388، همراه با برزيل به درخواست باراك اوباما، رييس جمهور آمريكا مبني بر جلب نظر ايران براي مبادله سوخت هستهاي جامه عمل پوشاند و «بيانيه تهران» به امضاي وزيران خارجه ايران، تركيه و برزيل رسيد. اگرچه اوباما بعد از دستيابي تهران، آنكارا و برزيليا به بيانيه ياد شده، درخواست خود را انكار كرد، اما بر اساس اين بيانيه، ايران با مبادله 1200 كيلوگرم اورانيوم 5/3 درصدي با 120 كيلو گرم اورانيوم 20 درصدي موافقت كرد. مفاد اين بيانيه، اما هيچگاه عملياتي نشد، چه آن كه غرب و در راس آن آمريكا از پذيرش آن خودداري كردند. تركيه اما بار ديگر، سال گذشته ميزبان دور چهارم مذاكرات هستهاي تيم سعيد جليلي با 1+5 (آمريكا، انگليس، فرانسه، روسيه ، چين به علاوه آلمان) شد. مذاكراتي در روزهاي اول و دوم بهمن ماه 1389 در استانبول برگزار شد. با چنين پيشينهاي است كه دولت آنكارا بارديگر وزير خارجه خود را روانه تهران كرد تا نقش مثبت تركيه در تداوم مذاكرات هستهاي حفظ شود. آن هم در شرايطي كه تحولات منطقه و به ويژه سوريه برخي گمانهها مبني بر تضعيف روابط تهران- آنكارا را تقويت كرده است.
آمادگي تركيه براي ميزباني مذاكرات
بر همين اساس، صالحي، وزير خارجه كشورمان دركنفرانس مطبوعاتي مشترك با داود اوغلو در خصوص مذاكرات ايران و گروه 1+5 اظهار كرد: بنده وقتي كه در بن (آلمان) بودم با خانم اشتون رييس سياست خارجي اتحاديه اروپا صحبتهاي سرپايي داشتم به خصوص درباره مذاكرات با 1+5، در آنجا بحث شد و گفتم كه مكان و زمان را پيشنهاد دهيد و متعاقبا آقاي جليلي نظر خود را در ارتباط با مكان و زمان نشست ايران و 1+5 اعلام خواهد كرد و اين نشست برگزار خواهد شد.
به گزارش خبرگزاري فارس، وي افزود: در آخرين نامهاي كه آقاي جليلي قريب يكي دو ماه پيش ارسال كرد، آمادگي ايران براي ادامه مذاكرات 1+5 اعلام و در صحبت سرپايي من با خانم اشتون نيز اين آمادگي اعلام شد. پيرو اين صحبت، خانم اشتون با آقاي داود اوغلو تماس گرفت و از ايشان پرسيد كه آيا آمادگي از طرف تركيه براي ميزباني نشست بعدي ايران و 1+5 در يك زمان مقرر وجود دارد كه آقاي داود اوغلو آمادگي خود را اعلام كرد. پس از آن وزير خارجه تركيه تلفني با من تماس گرفت و موضوع را مطرح كرد و من نيز مطلب را خدمت آقاي جليلي اعلام كردم و ايشان نيز آمادگي خود را اعلام كرد. صالحي ادامه داد: آمادگي ايران براي ادامه اين مذاكرات وجود دارد و اميدواريم اين مذاكرات در محلي كه مورد توافق طرفين است انجام شود. البته نظر شخصي من اين است كه تركيه مناسبترين محل است؛ ولي اين موضوع به طرفين بستگي دارد.
نگران تحريمها نيستيم
وزير خارجه ايران درباره تشديد تحريمها از سوي اتحاديه اروپا با بيان اينكه ايران با تجارب فراواني كه در اين ۳۲ سال به دست آورده به لطف الهي همواره آماده مقابله با اين گونه رفتارهاي خصومتآميز است، گفت: ما از اين تحريمها نگراني نداريم. پيشبينيهاي لازم انديشيده شده است و همانطور كه در ۳۲ سال از گردنههاي فراواني عبور كرديم با اتكا به خدا و مقاومت و هوشمندي از گردنههاي موجود به سلامت و خوبي عبور خواهيم كرد و لذا هيچ نگراني از اين بابت وجود ندارد.
صالحي به آنكارا مي رود
صالحي با اشاره به ديدار دو ساعت و نيمه داود اوغلو با محمدرضا رحيمي گفت: در اين گفتوگوها در رابطه با مسائل دوجانبه و ارتقاي سطح روابط تجاري و افزايش حجم مبادلات تجاري صحبت شد. اراده مسوولان دو كشور بر اين است كه حجم تبادلات افزايش يابد و امروز به لطف الهي حجم روابط اقتصادي ما در سال جاري به بيش از ۱۵ ميليارد دلار خواهد رسيد كه هدف ما رساندن اين حجم به ۳۰ ميليارد دلار است.
رييس دستگاه ديپلماسي با اشاره به نشست كميسيون مشترك اقتصادي دو كشور كه قرار است در آنكارا برگزار شود، افزود: اميدواريم ظرف يكي دو هفته آينده به اين منظور به آنكارا سفر كنيم و علاوه بر انجام گفتوگوهاي سياسي توافقنامههايي را به امضا برسانيم.
اميدواري تركيه به مذاكرات ايران و 1+5
داود اوغلو نيز در كنفرانس مطبوعاتي مشترك با صالحي ، در پاسخ به سوالي درباره ميانجيگري تركيه در پرونده هستهاي ايران اظهار كرد: در ماه دسامبر (آذرماه) در بروكسل با خانم اشتون ملاقات داشتم كه در اين ملاقات برنامه هستهاي ايران نيز مطرح شد. ژانويه سال گذشته (بهمن ماه 1389) مذاكرات ايران و 1+5 در استانبول برگزار شد، ولي به توافقي منجر نشد و طرفين توافق كردند كه در آينده نزديك با يكديگر مذاكره كنند. خانم اشتون براي مذاكره اعلام آمادگي كرد و من اين موضوع را به اطلاع آقاي صالحي رساندم و وزير خارجه ايران نيز براي اين مذاكرات اعلام آمادگي كرد. وزير خارجه تركيه افزود: ما همواره از گامهاي صلحآميز دفاع ميكنيم. اميدواريم مذاكرات ايران و 1+5 به نتايج خوبي منجر و فضاي موجود آرام شود.
رادار موشكي ناتو عليه ايران نيست
وي همچنين درباره استقرار رادار سپر موشكي ناتو در تركيه و در پاسخ به اينكه اگر اين رادار در ايران مستقر ميشد تركيه چه ميكرد، تصريح كرد: اين سيستمي دفاعي است در راستاي امنيت ناتو. اين سيستم هيچ كشوري از جمله ايران را تهديد نميكند. وزير خارجه تركيه ادامه داد: ما هيچ كشوري را به عنوان تهديد تلقي نميكنيم و نميخواهيم كه كسي اين موضوع را القا كند. ما به ايران اطمينان داريم و علاقهمنديم ايران نيز به ما اطمينان داشته باشد؛ اما برخي درصددند اين موضوع از ماهيت اصلي خود خارج شود و آن را نادرست جلوه دهند.
داود اوغلو با بيان اينكه سياستهاي تركيه مبتني بر دوستي و حسن همجواري با همسايگان است، اظهاركرد: ما ايران را تهديد تلقي نميكنيم و اجازه نميدهيم از خاكمان براي حمله به همسايگان استفاده شود. وي روابط تهران و آنكارا را مستحكم، عميق و تاريخي خواند و افزود: در هيچ سند طبقهبندي شدهاي در ناتو عنوان نشده كه ايران تهديد است.
استقبال آمريكا از تصميم اوليه اروپا
در رويدادي ديگر، كشورهاي عضو اتحاديه اروپا چهارشنبه هفته گذشته بر سر عدم خريد نفت از ايران در صورت عدم توقف برنامه هاي هستهاي توسط كشورمان به توافق رسيدند، اما هنوز مشخص نيست اين تصميم از چه زماني به اجرا گذاشته خواهد شد. در همين حال، ايتاليا با هشدار به اينكه تحريم نفت ايران باعث تحميل «شوك عرضه به ايتاليا» مي شود تاكيد كرد هرگونه تحريم نفتي ايران از سوي اتحاديه اروپا بايد تدريجي و گام به گام باشد. آنچنان كه خبرگزاري فارس به نقل از آسوشيتدپرس گزارش داده است: دولت آمريكا رسما از توافق اوليه كشورهاي اروپايي براي تحريم نفت ايران استقبال كرد. ويكتوريا نولند، سخنگوي وزارت خارجه آمريكا در اين باره گفت: اين خبر خوبي است و اميدوارم ساير كشورهاي جهان نيز از اين اقدام اروپا حمايت كنند. وي افزود: چنين توافقهايي دقيقا از آن نوع تصميماتي است كه مورد توجه آمريكا است و نه تنها متحدان ما و شركاي سياسي آمريكا در اروپا بلكه ديگر كشورها در سراسر دنيا بايد با چنين اقداماتي همراهي كنند. در همين حال، تيموتي گيتنر، وزير دارايي آمريكا قصد دارد به ژاپن و چين سفر كند تا با مقام هاي اين كشورها درباره تحريم بانك مركزي ايران گفتوگو كند. گيتنر قصد دارد طي روزهاي 10 تا 12 ژانويه به پكن و توكيو سفر كند. بر اساس اين گزارش، وزارت دارايي آمريكا طي بيانيهاي اعلام كرد موضوعات مختلفي از جمله اعمال فشارهاي بيشتر براي تحريم بانك مركزي ايران در دستور كار گيتنر در سفر به ژاپن و چين قرار دارد. باراك اوباما رييس جمهور آمريكا 31 دسامبر قانون جديد بودجه دفاعي اين كشور را امضا كرد كه شامل تشديد تحريم هاي ايران از جمله مجازات شركتها و موسسه هاي طرف معامله با بانك مركزي اين كشور است. به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از خبرگزاري فرانسه، هياتي از نمايندگان مجلس سناي آمريكا نيز هفته آينده با هدف تحت فشار قرار دادن ايران عازم كشورهاي فرانسه، قطر، تركيه، عربستان سعودي و امارات متحده عربي خواهند شد. در اين ميان، چين در پي امضاي تحريم بانك مركزي ايران توسط اوباما اعلام كرده است كه با اعمال تحريم هاي يكجانبه عليه ايران مخالف است. از اين رو، بعيد به نظر مي رسد كه چين با آمريكا عليه ايران همراه شود. روسيه نيز در ماه هاي گذشته همواره با تحريمهاي يكجانبه عليه كشورمان مخالفت كرده است. در همين چارچوب، احمدي نژاد و مدودف رييسانجمهور ايران و روسيه در تازه ترين تماس تلفني خود بر حق ايران در استفاده از انرژي صلح آميز هستهاي تاكيد كرده و ادامه رايزني با گروه 1+5 با محور طرح گام به گام روسيه را مفيد دانستند.
عكس: خبرگزاري فارس
شنبه|ا|17|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 273]