واضح آرشیو وب فارسی:فارس: گزارش فارس از آخرين وضعيت تالاب زيباي بختگان
خبرگزاري فارس: خشكسالي و نبود آب بخت را از تالاب بختگان گرفته و آن را به بياباني خشك تبديل كرده است.
به گزارش خبرگزاري فارس از شيراز، امروز ديگر در بختگان فرقي نميكند زمستان باشد يا تابستان، مهم سوت و كور بودن تالاب زيباي بختگان است كه زماني اكوسيستم منحصر به فردش ميزبان پرندگان مهاجر در فصلهاي مختلف سال بود، اما حالا حدود پنج سال است كه ديگر خبري از اين زيباييها و شلوغيها در بختگان نيست.
قصه خشك شدن اين تالاب زيبا پر غصه است و بيشترين غصه را پرندگان مهاجر ميخورند كه از مناطق مختلف به اين تالاب مهاجرت ميكنند و نااميد برميگردند.
اين در حالي است كه در سالهاي گذشته كه اين تالاب پرآب بود يكي از زيباترين تالابهاي كشور به شمار ميرفت كه سالانه پرندگان مهاجر بسياري براي گذراندن زمستان يا تابستان به اين تالاب مهاجرت ميكردند.
با اين حال خشكساليهاي پيدرپي، ساخت سد در بالادست تالاب بختگان و كنترل نكردن روان آبها براي ورود به بختگان باعث خشك شدن اين تالاب شد.
سدها بلاي جان تالاب
يكي از عوامل خشك شدن تالاب زيباي بختگان ساخت سدها در بالادست اين تالاب است. ساخت سدها جان را از بختگان گرفته و به نوعي بخت از بختگان برگشته است.
در سالهاي اخير وزارت نيرو نيز متعهد به پرداخت حقآبه اين درياچه شده بود اما اين مهم نيز هنوز محقق نشده و خشك شدن آب درياچه تاثير منفي بر محيط طبيعي اطراف تالاب بختگان گذاشته است.
طوري خشك شدن تالاب بختگان بر محيط اطراف تالاب تاثير گذاشته كه به عقيده كارشناسان جهاد كشاورزي پايين بودن رطوبت باعث كاهش توليد و توان مالي باغداران شده و مبارزه با آفات را تحتالشعاع خود قرار داده است.
بر اين اساس اين موضوع ثابت ميشود كه تالاب بينالمللي بختگان مانند ساير تالابهاي فارس و كشور از اهميت بسيار بالاي محيط زيستي برخوردار است و ضرورت حفاظت از آنها نيز بر هيچ علاقمند به محيط زيستي پنهان نيست، اما خشك شدن بختگان واقعيت تلخي است كه بايد آن را پذيرفت.
پرنده در بختگان پر نميزند
رئيس پارك ملي بختگان نيز گفت: خشك شدن درياچه بختگان از سال 85 شروع شد و هر سال سطح آب درياچه كمتر و كمتر ميشد تا اينكه امسال به طور كامل خشك شد.
محمد سلطاني افزود: با توجه به خشك شدن آب درياچه بختگان ديگر از پرندگان مهاجر كه از كشورهاي مختلف از جمله سيبري در فصول مختلف سال به آن مهاجرت ميكردند، خبري نيست.
وي ادامه داد: اين تالاب محل زندگي 218 گونه از پرندگان، 26 گونه از خزندگان، سه گونه از دوزيستان و 23 گونه از ماهيان بود.
سلطاني ابراز داشت: پارك ملي بختگان علاوه بر اين كه پناهگاه پرندگان و خزندگان است پناهگاه بسياري از گونههاي كمياب از جمله 46 گونه از رده پستانداران شامل فلامينگو، قوچ، ميش، كاراكال، گربههاي جنگلي، كفچه نوك، هوبره، كبك و تيهو نيز به شمار ميرود.
وي با اشاره به رسوبات نمكي موجود در تالاب گفت: با وزش باد نمكهاي باقي مانده از رسوبات روي زمينهاي حاصلخيز اطراف درياچه پاشيده ميشود و محصولات كشاورزان را تخريب ميكند.
ريزگردها و شورهها تهديد كننده زمينهاي كشاورزي اطراف بختگان
فرماندار شهرستان ني ريز نيز با اشاره به وضعيت تالاب بختگان ابراز داشت: ريزگردها و نمكپاشيهايي كه در هنگام وزش باد باعث پاشيدن آن به زمينهاي كشاورزي اطراف بختگان ميشود خود تهديدي بزرگ است.
عباس حسيني بيان داشت: بختگان از تاثير محيط زيستي بسيار بالايي برخوردار است و بايد هرچه زودتر حقآبه آن تخصيص يافته تا از اين وضعيت بحراني نجات يابد و بار ديگر شاهد احياي بختگان باشيم.
وي تصريح كرد: با احياي بختگان پارك ملي بختگان و كوهها و زمينهاي كشاورزي اطراف آن جاني دوباره گرفته و درختان نيز از بسياري آفات در امان ميمانند.
حقآبه بختگان زمستان امسال تامين ميشود
مديركل حفاظت محيط زيست استان فارس اظهار داشت: زمستان امسال با اختصاص حقآبه بختگان، اين تالاب حياتي دوباره ميگيرد.
حسينعلي ابراهيمي كارنامي اظهار داشت: در مجموع بايد بيش از 700 ميليون متر مكعب آب در تالاب بختگان جاري شود اما با توجه به محدوديتهاي موجود در مرحله نخست 40 ميليون متر مكعب آب در اين تالاب رهاسازي ميشود.
وي افزود: در حال حاضر تمام كارشناسيها براي احقاق حقآبه تالاب بختگان در حال انجام است و بايد به اين اطمينان برسيم كه آب به پايين دست تالاب ميرسد.
ابراهيمي ادامه داد: امسال بارشهاي خوبي داشتيم و اگر اين روند ادامه يابد به طور قطع كانالها سيراب شده و آب بيشتري در بختگان ميماند.
مديركل حفاظت محيط زيست استان فارس ابراز داشت: احقاق حقآبه بختگان و رهاسازي آب در آن از برنامههاي اولويتدار اداره كل حفاظت محيط زيست استان فارس است و اين نيز با جديت تمام دنبال ميشود.
انتهاي پيام/خ۱۰
جمعه|ا|16|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 409]