واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: بررسي «قرآن و شيوه اصلاح فرهنگ» در آخرين شماره پژوهشهاي قرآني
گروه انديشه: مقاله «قرآن و شيوه اصلاح فرهنگ»، نوشته سيدموسي صدر، در آخرين شماره پژوهشهاي قرآني منتشر شد.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، سيدموسي صدر در اين مقاله پس از تعريف مهندسي فرهنگي، بر ضرورت اصلاح فرهنگ به عنوان يكي از محورهاي عمده مهندسي فرهنگي، تأكيد ميكند سپس از الگوگيري از روش اصلاحي قرآن سخن ميگويد، آنگاه ماهيت اصلاحي قرآن را توضيح ميدهد.
نويسنده در ادامه ويژگيهاي شيوه اصلاحي قرآن را به دو دسته تقسيم ميكند: ويژگيهاي شكلي و ويژگيهاي محتوايي. از ويژگيهاي شكلي به انگيزش هنري، به گونه گوني سخن، تركيبي بودن اهداف، شفافيت و رسايي، تكرار و تلقين اشاره ميكند و ويژگيهاي محتوايي را در اين عناوين مورد بحث قرار ميدهد: واقع گرايي، ريشه گرايي، عقل گرايي، فطرت گرايي، علم گرايي، تجددگرايي، بهرهگيري از معادله سود وزيان، تدريج و گام به گام و تلقي واقعي از خود.
در بخشي از اين مقاله چنين آمده است: اگر بپذيريم آنچه پيامبر اسلام(ص) و ساير پيامبران الهي انجام دادند، به معناي دقيق كلمه اصلاح فرهنگ بشري در كليتش بوده است، ميتوان نتيجه گرفت كه قرآن به عنوان كتابي كه هم آموزهها و هم روشها را در معرض نگاه انسانها قرار داده است، ميتواند راه مناسبي براي به دست آوردن روشهاي اصلاح فرهنگ به شمار آيد.
در بخش ماهيت روش قرآني ميخوانيم: از نگاه قرآن، روش اصلاح فرهنگ در لايهها و سطوح گوناگوش چيزي جز انگيزش دروني مخاطب بر پايه دو عامل آگاهي و انتخاب نميتواند باشد. تاكيد قرآن بر عقلانيت و آزادي انسان در قبال پذيرش يا عدم پذيرش كليت دين، همين واقعيت را تاييد و تاكيد ميكند: لاَ إِكْرَاهَ فِي الدِّينِ قَد تَّبَيَّنَ الرُّشْدُ مِنَ الْغَيِّ: در دين هيچ اجبارى نيست و راه از بيراهه بخوبى آشكار شده است.سوره بقره، آيه 256.
نويسنده در پايان اينگونه نتيجه ميگيرد: فاصله گرفتن از خطوط فكري حركت و تمايلات علمي و عملي انسان، يا ناديده گرفتن رويكرد تعالي طلبي وي، و نگريستن تنها به بعد ماديگرايي و حيواني انسان، مديران و مصلحان اجتماعي را به خطا خواهد كشيد و كار مهندسي و مديريت فرهنگ يا نهادهاي اجتماعي در سايه فرهنگ، به سامان مطلوب نخواهد رسيد.
مقاله «قرآن و شيوه اصلاح فرهنگ»، نوشته سيدموسي صدر، در شماره 54،55 پژوهشهاي قرآني به صاحب امتيازي دفتر تبليغات اسلامي و به مدير مسئولي سيدعباس صالحي و سردبيري احمد ترابي، منتشر شد.
چهارشنبه|ا|7|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 171]