واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: پيامبر اسلام؛ نماد اخلاق و فضايل انساني
جام جم آنلاين: بيترديد يكي از مهمترين عوامل توسعه و تعميق اسلام، اخلاق نيكو و برخورد متين و ملايم حضرت محمد(ص) با مردم بود كه امروز نيز آگاهي و توجه به آنها، راه را براي تبيين ارزشهاي اسلامي و انساني هموار ميسازد.
رسول اكرم(ص) كاملترين انسان و بزرگ و سالار تمام پيامبران است. در عظمت پيامبر اسلام همين بس كه خداوند متعال در قرآن آن حضرت را با "يا ايها الرسول" و "يا ايها النبى" مورد خطاب قرار داده و او را به عنوان انسانى الگو براى تمام جهانيان معرفى مي كند، حضرت محمد به حق داراى اخلاقى كامل و جامع تمام فضايل و كمالات انسانى است .
شك نيست يكي از مهمترين عوامل پيشرفت اسلام، اخلاق نيكو و برخورد متين و ملايم آن حضرت با مردم بود. او هميشه جانب عدل و انصاف را رعايت مي كرد و در تجارت به دروغ و تدليس متوسل نمي شد، هيچگاه در معامله سختگيرى نمي كرد، با كسى مجادله و لجاجت نداشت و كار خود را به ديگري واگذار نمي كرد .
پيامبر اسلام صدق گفتار و اداى امانت را قوام زندگى مي دانست و مي فرمود: اين دو در همه تعاليم پيغمبران تأكيد و تأييد شده است. در نظر پيامبر اسلام همه افراد جامعه، موظف به مقاومت در برابر ستمكاران هستند و نبايد نقش تماشاگر داشته باشند.
محمد(ص) كه خاتم الانبيا است در برابر كسانى كه با وى مشاجره مي كردند تنها به خواندن آياتى از قرآن اكتفا مي كرد و يا عقيده خويش را با سبكى ساده و طبيعى مي فرمود و به جدل نمي پرداخت .
پيامبر اكرم چنان متواضع بود كه تمام خودخواهان، مغروران و متكبران را به اعجاب وا مي داشت. زندگي آن حضرت، رفتار و خصوصيات اخلاقي وي، محبت، قدرت، خلوص، استقامت و بلندى انديشه و زيبايى روح را الهام مي بخشيد.
سادگى رفتار، نرمخويى و فروتني حضرت محمد(ص) از صلابت شخصيت و جذبه معنويت وي نمي كاست. هر دلى در برابرش به خضوع مي نشست و هر غرورى از شكستن در پاى عظمت زيباي او سيراب مي شد.
پيامبر اسلام علاوه بر اين كه ارزشهاى اخلاقى را بسيار ارج مى نهاد، خود در سيره عملى برجسته فضايل اخلاقى و ارزش هاى والاى انسانى بود، او در همه ابعاد زندگى با چهره اى شاد و كلامى دلاويز با حوادث برخورد مى كرد.
آن حضرت عموم مردم را به رشد و اعتلاي انسانيت، صلح، گذشت و بخشش دعوت مي كرد . از اين رو، مشاهده مي كنيم كه جنگهاى او همگى براى اهداف والاى انسانى بوده و به منظور تحقق انسانيت انجام مي شده است.
رسول خدا(ص) در موضوعاتى كه به وسيله وحى و نص قرآن، حكم آن معين شده بود، اعم از عبادت و معاملات، چه براى خود و ديگران، حق مداخله قائل نبود و اين دسته از احكام را بدون چون و چرا به اجرا در مي آورد، زيرا تخلف از آن احكام كفر به خداست اما در موضوعات مربوط به كار و زندگى، اگر جنبه فردى داشت و در عين حال يك امر مباح و مشروع بود، افراد استقلال رأى و آزادى عمل داشتند.
از نظر حضرت محمد(ص) كسى حق مداخله در كارهاى خصوصى ديگرى را نداشت و هر گاه مسئله اي مربوط به جامعه بود حق اظهار رأى را براى همه محفوظ مى دانست و با اينكه به واسطه هوش سرشار خود در تشخيص مصالح امور بر همگان برترى داشت، هرگز به تحكم و استبداد رأى رفتار نمى كرد و به افكار مردم بى اعتنايى نمي نمود بلكه نظر مشورتي ديگران را مورد مطالعه قرار مي داد .
پيامبر اكرم (ص) زماني كه تفاخر، غرور، تكبر، حيله، نيرنگ و انواع فسادهاي اخلاقي و تكثر طلبي فزوني گرفته بود، زماني كه دختران را زنده به گور مي كردند، به بعثت رسيد و تحولاتي اساسي و بسيار چشمگير ايجاد كرد.
پنجشنبه|ا|8|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 276]