تور لحظه آخری
امروز : سه شنبه ، 27 شهریور 1403    احادیث و روایات:  امام موسی کاظم (ع):رسول خدا صلى‏الله‏عليه‏و‏آله هرگاه ميهمان داشتند، با او غذا مى‏خوردند و دست ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

کاشت ابرو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

خرید نهال سیب سبز

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

دیوار سبز

irspeedy

درج اگهی ویژه

ماشین سازان

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

شات آف ولو

تله بخار

شیر برقی گاز

شیر برقی گاز

خرید کتاب رمان انگلیسی

زانوبند زاپیامکس

بهترین کف کاذب چوبی

پاد یکبار مصرف

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

بلیط هواپیما

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1816271595




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

آستان قدس رضوي بزرگترين موقوفه جهان است


واضح آرشیو وب فارسی:مهر: آستان قدس رضوي بزرگترين موقوفه جهان است
مشهد - خبرگزاري مهر :شواهد و اسناد تاريخ نشان مي دهند كه مدت كوتاهي بعد از شهادت امام رضا(ع)، وقف اموال به آستان قدس رضوي آغاز شد.

به گزارش خبرنگار مهر در مشهد شواهد و اسناد تاريخ نشان مي دهند كه مدت كوتاهي بعد از شهادت امام رضا(ع)، وقف اموال به آستان قدس رضوي آغاز شد. اگر چه تاريخي دقيق از اولين موقوفه يا نام واقف آن وجود ندارد، اما بر اساس اسناد موجود، جريان وقف از قرن چهارم به بعد شتاب گرفته و بخصوص در دوران صفويه به اوج خود رسيده است.

مجموعه موقوفات آستان قدس رضوي به دو بخش اموال منقول و غير منقول تقسيم مي شود. اموال منقول شامل قرآنها، كتابهاي خطي، جواهرات، اشياي نفيس، ظروف، پارچه ها، تابلوها و... مي باشد كه بيشتر در موزه ها و خزانه نگهداري مي شود و اموال غير منقول شامل املاك، اراضي، كشتزارها، باغها، نهرها، ابنيه و عمارتها هستند كه هر كدام طبق مقررات خاص خودشان اداره مي شوند.

اسناد تمام اين موقوفات در مخزن اسناد و كتب خطي آستان قدس رضوي نگهداري مي شود. علي قليخان مشهور به عليشاه، والي خراسان كه برادرزاده نادرشاه بود، دستور داد تا از روي اسناد و دفترهاي باقي مانده از زمان نادرشاه، تمامي موقوفات در طوماري ثبت و نگهداري شود. اين طومار كه به «طومار عليشاهي» معروف است، شامل صورت موقوفات، موارد مصرف و نام واقفان است.

طومار معتبر ديگري به نام «طومار عضدالملك» وجود دارد كه در دوره ناصرالدين شاه قاجار ثبت و تنظيم شده و به مهر و امضاي عده اي از علماي اسلام هم رسيده است.

آستان قدس رضوي بزرگترين موقوفه جهان

ترديدي نيست كه آستان قدس رضوي بزرگترين موقوفه جهان است و در بين بقيه ملتها و مذاهب، چنين مؤسسه و بنياد فرهنگي و مذهبي با اين عظمت و گستردگي وجود ندارد، زيرا هم اكنون بيش از يكهزار سند و مدرك وقف در اين آستان مقدس وجود دارد.
اگرچه از دوران قبل از صفويه هيچ سندي مبني بر وقف املاك و اموال غير منقول باقي نمانده، اما موقوفات دوره صفويه حدود 40 درصد موقوفات اين آستان مقدس را شامل مي شود.

هر چند در موزه، قرآنها و اشياي عتيقه اي وجود دارد كه قبل از صفويه وقف شده يا تاريخ آن به هزار سال مي رسد، اما به نظر مي ر سد اكثر وقفنامه هاي آن دوران از بين رفته است كه موقوفات غازان خان مغول از آن جمله است.

او سه محل را وقف آستان مقدس كرد كه فقط رقبه فرهادكرد از اين مجموعه باقي مانده است.

از مجموع وقفنامه ها، دو طومار عليشاهي كه قبلاً ذكر شد و طومار عضدالملكي اهميت خاصي دارند. در طومار عليشاهي، علاوه بر مشخصات و نشاني موقوفات و واقفان، وظايف كارگزاران و مستخدمان آستان مقدس همراه با مصارف و هزينه هاي جاري و حقوق و ساعت كار و نوع مسؤوليت، تشريح شده است.

طومار عضدالملكي نيز كه 44 سانتي متر عرض و 9/1 متر طول دارد، به امضاي 553 نفر از علما و رجال و مسؤولان آستان قدس، وزير دارايي وقت مستوفي الممالكو خود ناصرالدين شاه رسيده است.

مصارف موقوفات

حقيقت اين است كه اكنون اگر نگاهي به مؤسسات زير مجموعه آستان قدس رضوي داشته باشيم، خواهيم ديد كه اين نهاد مقدس در هر زمينه اي براي خدمات رساني به مردم گام برداشته، از خدمت به قرآن گرفته تا تبليغ شعاير ديني و مذهبي، ايجاد فضاهاي مناسب براي زيارت، عرضه محصولات فرهنگي، تا مدرسه سازي و مسجد سازي در روستاهاي دوردست و شهرستانها و مناطق محروم، احداث مساجد بين راهي و تأسيس درمانگاه و بيمارستانهاي مجهز، ايجاد دانشگاه و... توليد مواد غذايي، كارهاي عمراني و هزار خدمت ديگر كه هر چه قدر كلام طولاني شود، باز موردي از آن جا خواهد ماند.

اينها همه به بركت انقلاب اسلامي و احياي موقوفاتي بوده كه شايد پيش از اين آن گونه كه خواست واقفان بوده عمل نمي شده، از طرفي همين فعاليتهاي عقيدتي، فرهنگي، اجتماعي، اقتصادي آستان قدس كه بر پايه موقوفات شكل گرفته و همه در خدمت به زائران و مجاوران آقا امام رضا(ع) و محرومان و مستمندان است، باعث شده تا مردم نسبت به سنت حسنه وقف و ثمرات آن خوشبين شوند و خيزش ديگري در اين راه آغاز شود.

اكنون تبلور وقف اين صدقه جاريه در آستان قدس رضوي به خوبي ديده مي شود و هر محققي مي تواند با بررسي شرايط امروز با كل تاريخ بارگاه منور رضوي، به اين نكته پي ببرد كه چگونه مي تواند موقوفات منشأ خير و نيكي باشد.

پنجشنبه|ا|8|ا|اسفند|ا|1387





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 85]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن