واضح آرشیو وب فارسی:مهر: رسانهها و مهندسي فرهنگي-10/رسانهها ابزاري مهم در انتقال بخش معنوي فرهنگ هستند
محمود اكراميفر با بيان اينكه رسانهها يكي از رساناهاي مهم معنويت فرهنگي محسوب ميشوند گفت: اگر رسانهها در ايفاي نقش خود درست عمل كنند، با انتقال وجوه معنوي و انباشتگي آن فرهنگ بالنده ميشود.
محمود اكراميفر شاعر و روزنامهنگار در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن بيان اين مطلب گفت: اگر فرهنگ را به دو بخش مادي و معنوي تقسيم كنيم، رسانهها در بعد مادي فرهنگ و به عنوان ابزاري براي انتقال بخش معنوي فرهنگ تعريف ميشوند.
رسانهها زائيده فرهنگ هستند
وي افزود: بخش مادي فرهنگ با بخش معنايي آن تعامل و ارتباط دوسويه دارد؛ بنابراين رسانهها كه زائيده فرهنگ هستند، ميتوانند نقش بسزايي در گسترش، اشاعه و مبادله و حتي هجوم فرهنگي داشته و با انتقال وجوه معنوي و انباشتگي آن زمينههاي بالندگي فرهنگ را فراهم كنند.
اكراميفر در ادامه خاطر نشان كرد: متوليان فرهنگي بايد شرايط مناسبي براي فعاليت رسانهها مهيا كنند هر چه شرايط مهياتر باشد، رسانهها با عملكرد درست زمينه را براي مهندسي فرهنگي هموار كنند.
رسانهها از رسالت خود آگاه باشند
اين نويسنده و پژوهشگر اظهار داشت: رسانهها در هر جامعهاي به عنوان يكي از پنج ابزار فرهنگسازي و منتقل كننده آن محسوب مي شوند اما آنها زماني كارايي مثبتي دارند كه از يك سو از رسالت واقعي خود آگاه باشند و ازسوي ديگر ابزارها و شرايط فعاليت مناسب را در اختيار داشته باشند.
وي در ادامه با بيان اينكه مسايل اجتماعي و سياسي بخشي از فرهنگ به شمار ميآيند، يادآور شد: فرهنگ در تعريف تبلوري اعم از سياست، مسائل اجتماعي و اقتصادي است؛ همه رفتارهاي سياسي، اجتماعي و اقتصادي انسانها برگرفته از ذهنيت آنهاست و ذهنيت آنها نيز بخشي از فرهنگ قلمداد ميشود.
رسانهها به وجوه مختلف رسالت خود وقوف داشته باشند
اكراميفر سپس با بيان اينكه در كشور ما فرهنگ از لحاظ معنايي محدود شده است، تصريح كرد: هر رفتاري كه از انسان سر ميزند در حيطه فرهنگ تعريف ميشود، اين در حاليست كه در جامعه ما يك دهه است توسعه سياسي در مقابل توسعه فرهنگي مطرح ميشود، حتي برخي با سطحينگري توسعه سياسي را بر توسعه فرهنگي مقدم ميشمارند. در حاليكه بسياري از بداخلاقيهاي سياسي ريشه در مشكلات فرهنگي دارد و براي حل آنها بايد فرهنگ را اصلاح كرد.
اين روزنامهنگار در ادامه يادآور شد: در نظريههاي جديد براي مخاطبان رسانهها دو حق قائل ميشوند، اولين حق، حق دانستن است و دومين حق، حق ندانستن. رسانهها همواره بايد برنامههاي خود را براساس اين دو حق تنظيم كنند، يعني زمانيكه مخاطبان نيازمند اطلاعرساني در حوزههاي مختلف هستند رسانهها بايد با شفافسازي و اطلاعرساني پاسخگوي اين نياز باشند.
وي در پايان تاكيد كرد: زماني وجود دارد كه مردم آنقدر در معرض اخبار ضد و نقيض قرار ميگيرند كه سردرگمي ميشوند دراين شرايط مهمترين وظيفه رسانهها تهيه برنامههايي است كه جنبه سرگرم كنندگي دارد و به مخاطبان آرامش ميبخشد.
جمعه|ا|9|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 99]