واضح آرشیو وب فارسی:ايلنا: مرتضي الويري:ميرحسين تنها در صورت عدم حضور خاتمي وارد صحنه انتخابات ميشوداتاق بازرگاني به رياست آقاي خاموشي در دوران ميرحسين، خاموش ماند
تهران- خبرگزاري كار ايران
در ادامه كارگاههاي بررسي عملكرد دولتهاي پس از انقلاب اسلامي توسط كميته دانشجويي جبهه مشاركت حوزه اصفهان، كارگاه بررسي عملكرد دوران نخستوزيري مهندس ميرحسين موسوي با حضور مهندس مرتضي الويري در دفتر جبهه مشاركت حوزه اصفهان برگزار شد.
به گزارش خبرنگار ايلنا، الويري با بيان اينكه براي بررسي عملكرد مديريتي ميرحسين موسوي بايد چند پديده اثرگذار را در نظر گرفت، تصريح كرد: جنگ ايران و عراق شرايطي را بوجود آورده بود كه اقتصاد دولتي را به كشور تحميل ميكرد و اين فقط مختص كشور ما نبود و كشورهاي متفقين هم كه معتقد به نظامهاي سرمايهداري بودند در دوران جنگ جهاني دوم به سمت كوپنيسم (نظام يارانهاي و كوپني) رفتند.
وي افزود: در انگلستان در زمان جنگ حتي سيب زميني هم كوپني شد زيرا در شرايط جنگي مواد مورد نياز مردم كم است و بايد دولت متولي توليد و توزيع و مصرف شود. پس در واقع عملكرد آقاي ميرحسين موسوي به شدت تحت تأثير جنگ بود و شايد ايشان امروز نظرات متفاوتي داشته باشند.
شهردار اسبق تهران خاطرنشان ساخت: پيشتر در يك مصاحبه گفته بودم ميرحسين موسوي به درد زمان جنگ ميخورد كه ايشان با دلخوري به من پاسخ دادند كه عملكرد دوران نخست وزيري من متأثر از جنگ بود و ما حتي نسبت به متفقين خفيفتر عمل كرديم و در آن دوره اينگونه ايجاب ميكرد.
الويري با اشاره به افكار سوسياليستي و ديدگاههاي مطرح در زمان انقلاب گفت: با پيروزي انقلاب بسياري معتقد بودند كه سرمايهداري محكوم به زوال و نابودي است ولي اگر كمي عقبگرد تاريخي كنيم پيش از انقلاب كتابهاي اقتصاد اسلامي جز تعداد معدودي، متأثر از ديدگاه سوسياليستي و ماركسيستي بودند و نمونه آن اقتصاد به زبان ساده سازمان مجاهدين خلق بود كه سرشار از ماترياليسم تاريخي ماركس بود.
وي خاطرنشان ساخت: در دوران نخست وزيري مهندس موسوي، ديدگاه قابل فهم و مورد پذيرش مردم، فعال بودن اقتصاد دولتي و محدودتر بودن بخشخصوصي بود و به برخي اقدامات قبل از تشكيل مجلس اول از جمله مصادره اموال كه آقاي خلخالي در آن نقش زيادي داشت و البته نظر مرحوم بازرگان مخالف آن بود به عنوان چيزي كه به نفع كشور است دفاع ميكرديم و به آن به شدت به ديده تحسين نگاه ميكرديم.
الويري خاطرنشان ساخت: ما در مجموع با ديدگاه دولتي كردن اقتصاد وارد مجلس شديم كه در آن جا نيز صحبتهاي مختلفي وجود داشت، به عنوان مثال آقاي مهدوي كني به عنوان رئيس شوراي نگهبان با دولتي كردن تجارت خارجي به دليل مغايرت با اصل 44 قانون اساسي مخالف بود.
وي با بيان اينكه مهندس موسوي با وجود ديدگاههاي مخالف بر روي سياست كوپنيسم كه پايهگذار آن شهيد رجايي بود ايستاد، تصريح كرد: البته كه حمايتهاي مرحوم امام در فضايي كه برنامهريزي را رد و معتقد به فعاليت بر اساس رساله توضيحالمسائل بود، بينهايت در اجراي برنامه مهندس موسوي ياريرسان بود و اولين برنامه توسعه در حالي كه به اقتضاي شرايط آمار و ارقام آن مخدوش بوده و اميد نبود راه به جايي برد به مجلس اول تقديم شد و در مجلس دوم نيز دوباره مطرح شد كه بسياري افراد با آن مخالفت كردند اما بعد از قطعنامه و روانه شدن بسياري از نمايندهها به سمت جبههها، آقاي هاشمي تكليف كردند كه پيگيري شود و بالاخره برنامه تصويب شد.
الويري وجود احتمال تحريم نفت ايران در آن زمان را يكي از پديدههاي تأثيرگذار در رفتار اقتصادي دولت توصيف دانست و افزود: در وضعيت بد جنگي و در شرايط كاهش درآمد دولت به 7 ميليارد دلار در حالي كه هزينه جنگ 3 ميليارد دلار بوده و هزينه كالاهاي ضروري هم 3 ميليارد بود و مبلغ باقيمانده براي سرمايهگذاري كفاف نميداد، احتمال تحريم نفت ايران داده ميشد كه در اين شرايط بهترين راهي كه به نظر ميرسيد بستن تنگه هرمز بود تا به اين طريق از صدور نفت كشورهاي عربي هم جلوگيري شود كه براي اين منظور برنامه شرايط بحران تدوين شد با اين ملاحظه كه اگر تنگه هرمز بسته شود، مملكت چگونه اداره شود.
وي به حضور همه جناحها در كابينه مهندس موسوي اشاره كرد و افزود: در كابينه مهندس موسوي در كنار افرادي مانند بهزاد نبوي و توسلي، افرادي مانند حجتالاسلام ناطق نوري، توكلي و عسگراولادي هم حضور داشتند و مهندس موسوي با وجود تنوع كابينه در مسائل اساسي قاطع و مصمم بود و عقبنشيني نميكرد.
الويري در ادامه به بررسي فضاي مجلس در آن دوران پرداخت و افزود: به جرات ميتوان گفت مجلس اول متنوعترين و قويترين مجلس، بود و اگر يك منحني از مجالس ترسيم شود، اين مجلس در بالاترين وضعيت منحني قرار دارد سپس منحني سير نزولي مييابد تا در مجلس ششم يك جهش ميبينيم و دوباره اين سير نزولي ميشود.
وي با اشاره به شرايط مجلس در دوران مهندس موسوي، افزود: در آن زمان در مجلس يك فراكسيون 36 نفره از ليبرالها مثل مهندس بازرگان، دكتر سحابي، دكتر سامي، غضنفر پور و سلامتيان هم حضور داشتند و از نظر مبادله آرا بسيار آزاد بوده و شامل اعمال نظرهاي تنگنظرانه شوراي نگهبان هم نشده بود و اين مجلس در افزايش بازده دولت بسيار تاثيرگذار بود.
وي خاطرنشان ساخت: آيتالله خامنهاي در مرحله اول دكتر ولايتي را به عنوان نخست وزير معرفي كردند كه مجلس نپذيرفت و در پيشنهاد بعدي مهندس موسوي مطرح شد كه توسط مجلس پذيرفته شد و در مرحله دوم آيتالله خامنهاي تصميم به انتخاب فرد ديگري داشتند كه امام به مجلس ضرورت حضور آقاي موسوي را پيغام دادند ولي عليرغم اين پيغام امام، 99 نفر راي ديگري دادند كه عدهاي آن را به عنوان تخطي از نظر امام تلقي ميكنند و عدهاي به عنوان ارزش قلمداد ميكنند كه البته من جز دسته دوم هستم چراكه معتقدم در هر حال مجلس بايد جايگاه خود را حفظ كند و بر مبناي تشخيص خود رفتار كند.
وي با بيان اينكه جريان چپ و اصلاحطلب در آن زمان كه مهندس موسوي نيز يكي از آنان محسوب ميشود امروز دچار تحول شده است، خاطر نشان، ساخت: اين تحولات به گونهاي است كه در برخي موارد موضعگيريهاي آن روز را اشتباه ميداند به عنوان نمونه شخص من نظري كه در خصوص 99 نفر دارم حاصل همين تحولات است و البته من نميدانم مهندس موسوي چه قدر تحت تاثير اين تحولات قرار گرفته است.
الويري در ادامه به مقايسه افكار اصلاحطلبان امروز و چپهاي فعال در زمان نخستوزيري مهندس موسوي پرداخت و افزود: در آن زمان چپها با در نظر گرفتن فاكتور جنگ، معتقد به دولتي عمل كردن بودند و امروز اصلاح طلبان معتقد به خصوصيسازي هستند.
به عنوان نمونه تغييرات مرحوم نوربخش در دوران جنگ اعتقاد به دولتي كردن داشت اما در مجلس سوم به تصويب برنامه توسعه كمك كرد البته اين خصوصيسازي امروز شعار همه جناحها شده و همهگير شده است اما آن چه دولت با نام خصوصيسازي انجام ميدهد جاي انتقاد زيادي داشته و اساسا از اين دست به آن دست كردن است.
وي دومين تفاوت چپهاي دوران مهندس موسوي و اصلاحطلبان امروز را در اعتقاد به اقتصاد يارانهاي دانست و افزود: چپهاي آن دوره معتقد به اقتصاد يارانهاي بودند و معتقد بودند اقشار كمدرآمد كه جنگ را اداره ميكنند، نبايد تحت فشار باشند اما امروز اصلاحطلبان معتقدند يارانهها راه به جايي نميبرد و بايد قيمتها واقعي شده و با در نظر گرفتن قيمت واقعي، اقتصاد را سامان داد.
الويري با اشاره به سومين تفاوت اصلاحطلبان امروز و چپهاي ديروز، گفت: در آن زمان دو جناح چپ و راست در خصوص اميد نداشتن به مجامع بينالمللي اشتراك فكري داشتند اما پس از قطعنامه بيشتر جناحها معتقد شدند كه ما براي اخذ حقوق متوسل به مجامع بينالملل شويم.
وي يكي ديگر از تفاوتهاي كلي مشترك بين دو جناح كشور در زمان فعلي و دوران نخستوزيري مهندس موسوي را مواضع دو جناح در خصوص سرمايهگذاري خارجي دانست و افزود: در دوران نخستوزيري مهندس موسوي افراد معتقد بودند كه سرمايهگذاري خارجي به هيچ وجه قابل قبول نيست و با اصل 81 قانون اساسي در تضاد است ولي امروز به اين نتيجه رسيدهاند كه سرمايهگذاري خارجي لازم بوده و نشان وابستگي نيست و به دنبال آن هستند.
الويري در پايان يكي از نكات مثبت دوره مهندس موسوي را شكلگيري مجمع تشخيص مصلحت نظام دانست و افزود: در زمان مهندس موسوي شوراي نگهبان عاملي بازدارنده و دردسرساز براي مصوبات مجلس بود كه معمولاً آن را خلاف شرع و قانون اساسي ميدانست و حتي اين عمل امام كه گفتند كسب دو سوم آراي مجلس براي تصويب قانون كافي است هم جوابگو نبود. بنابراين كاري كه حضرت امام(ره) به لحاظ تئوريك انجام دادند اين بود كه گفتند احكام مستحدثه ميتواند به تناسب مكان و شرايط احكام اوليه را تغيير دهد كه در مساله افزايش جمعيت، نامه امام به محمد علي انصاري و ابلاغ وزير بهداشت به كابينه، به عنوان لايحه تصويب شد كه جمعيت كنترل شود و آن موضعگيري تئوريك امام چيزي نبود كه بعضيها منحصر به شطرنج و موسيقي ميكنند.
وي ابراز عقيده كرد: نكته مثبت بازنگري قانون اساسي كه شخصاً به آن راي منفي دادم و معتقدم در مجموع نسبت به متن اوليه دچار شرايط بدتري شد، شكلگيري مجمع تشخيص مصلحت نظام بود.
الويري در پايان تصريح كرد: در مجموع با در نظر گرفتن افت توليد ناخالص داخلي و درگيري 7 استان كشور با جنگ و مخالفتهاي فقها با دولت، دولت مهندس موسوي عملكرد مثبتي داشت.
الويري در پايان جلسه به پرسشهاي دانشجويان حاضر در جلسه پاسخ داد.
وي در پاسخ به پرسشي در خصوص نقش اتاق بازرگاني در آن دوران تصريح كرد: در آن دوران مراكز تهيه و توزيع كه براي رساندن حداقلهاي مورد نياز مردم شكل گرفته بودند با اتاق بازرگاني كه ادعا ميكرد مسؤوليت اين كار را بر عهده دارد درگير بودند. آقاي عسگراولادي به عنوان وزير بازرگاني بر سر ماجراي برنج استيضاح شد و آقاي جعفري به جاي ايشان آمد و در نهايت اتاق بازرگاني به رياست آقاي خاموشي در دوران ميرحسين خاموش ماند.
الويري در پاسخ به پرسشي در مورد تصويب قانون كار و حمايت دولت از كارگران، گفت: در اوايل دوره مهندس موسوي، آقاي ميرمحمد صادقي كه وابسته به جناح چپ بود وزير كار بود و جريان چپ هم هميشه مدافع حقوق كارگري است و فضاي سياسي آن موقع هم همين را ميطلبيد و ما در مقابل ماركسيستها هم پيامبر را به عنوان الگوي بهتر مدافع زحمتكشان مطرح كرديم و اينكه اقتصاد اسلامي به فكر كارگران است و تحت تأثير اين نظرات قانون كار نوشته شد. اما با اجراي آن خيلي كارگرها به نوعي تغيير رفتار پيدا كردند و كاري كه با 15 تا كارگر ميتوانست انجام شود مثلا با23-22 نفر انجام ميشد و طبيعتاً بهرهوري پايين آمد و تا به امروز هر چه كردند كه قانون كار را اصلاح كنند به دليل فضاي سياسي امكانپذير نشد.
وي افزود: البته در مناطق آزاد آن را لغو و بر طبق موازين بين الملل قرار داديم اما به نظرم مهمترين كار آينده همين اصلاح قانون كار است و بدون ملاحظات سياسي بايد به خود كارگر تفهيم شود كه اين قانون در پرداخت دستمزدها به ضرر كارگر است.
الويري در پاسخ به پرسشي در خصوص وقايع اخير و احتمال حضور ميرحسين موسوي در انتخابات سال 88 تصريح كرد: در سال 76 نيز خيلي افراد براي دعوت به كانديداتوري از مهندس موسوي دعوت كردند ولي ايشان معتقد است در آن زمان احساس مسؤوليتي براي آمدن نميكردم و هر كس رأي ميآورد، فرقي نميكرد.
وي افزود: مهندس موسوي وضعيت امروز كشور را وضعيت مناسبي نميبيند و معتقد است كه دلارهاي نفتي براي مردم مثل مسكني است كه درد بيمديريتي را احساس نكنند ولي وقتي اثرش تمام شد، مردم درد را ميفهمند و خطرات زيادي كشور را تهديد ميكند.
الويري در پايان تصريح كرد: از نزديكان آقاي موسوي شنيدهام كه اگر خاتمي در صحنه باشد، ايشان وارد صحنه نخواهد شد و ايشان تنها در صورتي وارد صحنه انتخابات ميشوند كه به هر دليل حضور سيد محمد خاتمي منتفي شود.
پايان پيام
كد خبر: 476539
جمعه|ا|9|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايلنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 70]