واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: تحليل شينهوا/ چشم انداز سال 2012 براي افغانستان چندان اميدوار كننده نيست
تهران / واحد مركزي خبر / سياسي 1390/10/12 خبرگزاري شين هوا در گزارشي از كابل به قلم عبدالحليم نوشت : در حالي كه مردم جنگ زده افغانستان دعا مي كنند سال دو هزار و دوازده سالي همراه با صلحي پايدار و ثبات براي اين كشور باشد اما چشم انداز امسال نيز مانند پارسال براي افغانستان چندان اميدوار كننده نيست زيرا اين كشور همچنان در حال دست و پنجه نرم كردن با چالش ها و مشكلات امنيتي است . روز يكشنبه ، نخستين روز از سال دو هزار و دوازده ، وقتي مردم سراسر جهان از جمله افغان ها صلح را براي كشورشان آرزو مي كردند ، خودرويي مملو از مواد منفجره در استان هلمند در پانصد و پنجاه و پنج كيلومتري كابل پايتخت افغانستان شناسايي و خنثي شد . استان هلمند كه به علت كشت روزافزون خشخاش و حضور طالبان در آن به استاني بدنام تبديل شده ، طي دو سال گذشته صحنه اقدامات خشونت آميز روزافزون شورشيان بوده است . شناسايي اين خودروي بمب گذاري شده در استان هلمند با واگذاري كنترل امنيت بخش نينوا در اين استان از نيروهاي سازمان پيمان آتلانتيك شمالي ( ناتو ) به نيروهاي افغان همزمان شد . مقامات افغان مي گويند شورشيان و شبه نظاميان مخالف دولت در تلاش براي مختل كردن روند واگذاري كنترل امنيت به نيروهاي افغان در بخش نينوا بودند اما نيروهاي امنيتي توطئه آنها را خنثي و اين شورشيان را بازداشت كردند . روند واگذاري مسئوليت تامين امنيت از نيروهاي ناتو به نيروهاي افغان ژوئيه سال دو هزار و يازده آغاز شد و بر اساس برنامه ريزي هاي انجام شده قرار است تا پايان سال دو هزار و چهارده تكميل شود . روز دوشنبه نيز حوادث امنيتي در افغانستان ثبت شد به طوري كه بر اثر برخورد يك دستگاه خودرو با بمبي كه در جاده اي در استان لوگر در شصت كيلومتري جنوب كابل كار گذاشته شده بود، سه نفر جان خود را از دست دادند . نيروي كمك به برقراري ثبات و امنيت در افغانستان موسوم به ايساف در بيانيه اي اعلام كرد شماري از شورشيان در استان هاي قندهار ، ننگرهار و لوگر بازداشت شده اند . علاوه بر فشاري كه نيروهاي افغان و ناتو از سوي شورشيان با آن روبرو هستند ، تلاش براي بازگرداندن شورشيان طالبان به ميز مذاكره و متقاعد كردن آنها به دست كشيدن از خشونت، چالش عمده ديگري است كه مقامات افغان را با مشكل روبرو كرده است. تحليلگران مي گويند خشونت ها و شورش هاي خونين در افغانستان در سال جديد هم ادامه خواهد يافت اما به رغم ترديدهاي موجود ، نشانه هايي از مذاكرات بين دولت و طالبان وجود دارد كه ممكن است سرانجام به موافقتنامه صلح در افغانستان منجر شود. اين مسئله تا حد زيادي به آزادي سركردگان ارشد طالبان بستگي دارد كه هم اكنون در زندان گوانتانامو در كوبا و همچنين در پاكستان بازداشت هستند . يكي از اعضاي شوراي عالي صلح افغانستان كه حامد كرزاي رئيس جمهور اين كشور آن را در سال دو هزار و ده به منظور آغاز مذاكرات با گروه طالبان و صلح با اين گروه تشكيل داد، مي گويد اين سازمان از آمريكا درخواست كرده است برخي از رهبران ارشد طالبان را كه در گوانتانامو و پاكستان بازداشت هستند به عنوان يك اقدام اعتماد ساز ، آزاد كند . يك مقام دولت افغانستان تاييد كرد آمريكا درحال بررسي مبادله سركردگان طالبان به عنوان يك اقدام اعتماد ساز است. وي كه خواست نامش فاش نشود، افزود اما اين روند بايد تحت رهبري دولت افغانستان انجام شود . اين مقام افغان تصريح كرد : « ما خواستار آن هستيم كه دولت افغانستان در هر گونه تصميم گيري در خصوص مذاكرات با طالبان دخيل باشد .
ما از دولت آمريكا مي خواهيم كه اين رهبران طالبان را به افغانستان تحويل دهد زيرا اطلاعاتي دريافت كرده ايم كه نشان مي دهد آمريكا قصد دارد آنها را به قطر تحويل دهد و نه افغانستان.
» با اين حال، گروه طالبان كه از سال هزار و نهصد و نود و شش تا سال دو هزار و يك بر افغانستان تسلط داشت، هرگز مذاكرات صلح با دولت افغانستان را تاييد نكرده است. برخي در غرب همچنان اميدوارند پاكستان با استفاده از نفوذ خود ، طالبان در افغانستان را متقاعد به آغاز مذاكرات صلح با دولت اين كشور كند .
تماس ها با طالبان تاكنون هيچ نتيجه اي در پي نداشته است و با توجه به اينكه دولت افغانستان به تنهايي قادر به تامين امنيت و حل مشكلات اقتصادي در اين كشور نخواهد بود ، ممكن است خروج نيروهاي خارجي از افغانستان اين كشور را با خطر آغاز يك جنگ داخلي روبرو كند.
به هر حال، تحليلگران مي گويند مقامات در افغانستان در حال از دست دادن اعتقاد خودشان به روند كنوني مذاكرات صلح با طالبان هستند زيرا هيچ نشانه اي از كاهش خشونت ها در اين كشور به چشم نمي خورد و رابط هاي گروه طالبان كشته يا بازداشت شده اند يا اينكه حقه باز و قاتل از آب درآمده اند . اگر چه بسياري از مقامات افغان همچنان مي گويند از اين مذاكرات حمايت مي كنند اما در مورد اينكه چنين مذاكراتي چه نتيجه اي در پي خواهد داشت اظهارنظر چنداني نمي شود . كرزاي مي گويد ترور برهان الدين رباني رئيس جمهور اسبق افغانستان و رئيس اين شورا يكي از عوامل مهم در ناكامي تلاش ها براي مذاكرات صلح با طالبان است . 161/104
دوشنبه|ا|12|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 133]