واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: نابودي گسترده زنبورهاي عسل
بيماري، كمبود غذا، آفت ها و توليد مثل در كنار هم مي توانند بر روي جمعيت جهاني اين حشرات سودمند تاثير گذار باشند و حيات آنها را به خطر بيندازند.
آلبرت اينشتين در زمان خود معتقد بود در صورتي كه زنبورها از صحنه حيات زمين محو شوند انسان تنها 4 سال براي ادامه حيات فرصت خواهد داشت و اكنون زنبورها در شرف نابودي هستند!
تعداد انبوهي از زنبورهاي عسل در سراسر جهان در حال نابودي هستند و همين امر باعث گردهمايي دانشمندان به منظور كشف دليل اين نابودي شده است.
اينگونه به نظر مي رسد كه تنها يك دليل باعث بروز اين فاجعه نشده و نمي شود. بيماري، كمبود غذا، آفت ها و توليد مثل در كنار هم مي توانند بر روي جمعيت جهاني اين حشرات سودمند تاثير گذار باشند و حيات آنها را به خطر بيندازند.
يك سوم غذاي بشر به دليل فعاليتهاي گرده افشاني زنبورها به اين جانداران وابسته است. دو كشور آمريكا و انگلستان اعلام كردند كه طي سال گذشته يك سوم از زنبورهاي خود را از دست داده اند. ديگر كشورهاي اروپايي نيز با فقدان تعداد زيادي از زنبورها مواجه شده اند. براي مثال ايتاليا اعلام كرده است كه در سال گذشته نيمي از جمعيت زنبورهاي اين كشور نابود شده اند. و بر اساس گزارشهاي به دست آمده از هند اين مرگ و مير راه خود را به آسيا نيز باز كرده است.
اما درحالي كه دلايل انفرادي مانند بيماري و آفت مي تواند درگير اين واقعه باشند اطلاعات بشر از چگونگي تركيب اين عوامل كشنده با يكديگر و بروز اين فاجعه جهاني بسيار اندك است. چنين بينشي طي چند سال آينده بايد شفاف شود و در همين راستا دولت آمريكا، اتحاديه اروپا و ديگر كشورها درحال صرف هزينه هاي گزاف براي تحقيقات بر روي زنبورها هستند. براي مثال دولت انگلستان با دو برابر كردن بودجه سالانه تحقيقات در اين زمينه سالانه 400 هزار پوند را براي تحقيق بر روي زنبورها طي 5 سال آينده اختصاص داده است.
در عين حال اتحاديه ملي زنبور در انگلستان به منظور تهيه نقشه اي جامع از ميزان مرگ و مير اين حشرات و تحقيق بر روي پراكندگي آنها 2.3 ميليون پوند را به خود اختصاص داده است. به گفته متخصصان صرف چنين هزينه هايي بسيار حياتي خواهد بود زيرا بدون در نظر گرفتن كل جهان، متخصصان هنوز اطلاعات كافي از دليل شكل گيري اين فاجعه در اروپا را نيز در دست ندارند.
يكي از مهمترين عوامل كشتار زنبورها آفتي است به نام واروآ كه از سيبري شيوع يافته و تمامي كشورها به جز استراليا را تحت تاثير قرار داده است. آلوده شدن به اين آفت به تدريج مقاومت زنبورها را در برابر بيماريهاي ويروسي كاهش خواهد داد و مهمتر از آن اين آفتها در برابر سمومي كه به منظور كنترل آنها توليد شده اند مقاوم شده و از بين نمي روند.
در آمريكا نيز ويروسها منجر به بروز اختلالي به نام اختلال فروپاشي كلوني مي شوند. طي اين اختلال زنبورهاي بالغ كندوهاي خود را ترك كرده و ملكه و زنبورهاي جوان را تنها باقي مي گذارند كه اين پديده به مرور باعث مرگ اين اعضا از كلوني خواهد شد.
در مقايسه با ديگر عوامل نابودگر زنبورها، توليدمثل در اين حشرات تاثير قابل توجهي در از بين رفتن آنها داشته است زيرا انتخاب توليد زنبورهايي با قابليت صرف آرام و اهلي بودن و توليد عسل ديگر قابليتهاي مفيد اين زنبورها را از بين برده است.
سه|ا|شنبه|ا|13|ا|اسفند|ا|1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 185]