واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش خبري/بانكداري اسلامي عزم ملي مي طلبد/ با نقطه مطلوب فاصله زيادي داريم!
بانكداري اسلامي عزم ملي مي طلبد/ با نقطه مطلوب فاصله زيادي داريم!
خرم آباد - خبرگزاري مهر: در حالي در نظام اسلامي همواره بر ضرورت اجرايي شدن بانكداري اسلامي و بانكداري بدون ربا تاكيد مي شود كه هنوز تا رسيدن به نقطه مطلوب در اين زمينه فاصله زيادي داريم.
به گزارش خبرنگار مهر، بانكداري بدون ربا، موسوم به بانكداري اسلامي را ميتوان ارائه دهنده خدمات مالي منطبق با احكام فقهي معاملات، كه شاخهاي از احكام شريعت اسلامي است، دانست.
مهمترين ويژگي بانكداري بدون ربا تاكيد بر فعاليت بانكها طبق اصول اسلامي و رعايت مضمون آيه شريفه "احل الله البيع و حرام الربا" است كه بنياد فكري يك جامعه اسلامي شكل ميدهد. ويژگيهاي متمايز كننده واسطه گري مالي اسلامي عبارت است از "سهيم شدن در سود و زيان، تقويت نظارت رابطه وكيل ـ موكل، مديريت دارايي و بدهي و هيئت شريعت."
اين در حاليست كه بانكداري در كشور اسلامي ما سالهاست شبهاتي را در اذهان ايجاد كرده است و همگان بر شفافيت در سيستم بانكداري و نوع خدماترساني اين بخش تاكيد دارند.
بانكداري بدون ربا هنوز به طور كامل محقق نشده است
بحث اصول بانكداري و مطابقت آن با دستورات فقهي ـ اسلامي مبتني بر زمينه هايي است كه بايد در ابتدا زمينه ها مشخص و تحت عنوان مباني بانكداري مورد توجه قرار گيرد.
تعاريف مشخص و قابل قبول از پول، ربا، تورم، مشاركت، وكالت و...از جمله اين زمينه ها هستند كه با نبود آنها نمي توان اميدوار بود كه اركان و پايه هاي نظام بانكداري بر آنها استوار و پابرجا بماند.
اين در حاليست كه قانون عمليات بانكي بدون ربا در سال 1362تصويب شده و به تأكيد شوراي نگهبان هم رسيده است ولي مسئله اي كه از همان زمان مطرح بود، اين بود كه آيا مي خواهيم سيستم بانكداري فعلي را در قالب شرع بگنجانيم يا اينكه مي خواهيم سيستمي بنا كنيم كه از ابتدا هم فعاليتش بر اساس احكام اسلامي باشد؟
در اوايل كار كه بحث بانكداري ربوي و غير ربوي مطرح بود، دو تفكر وجود داشت. يكي اينكه، يك دگرگوني نسبتا اساسي در عمليات بانكداري بايد ايجاد شود، بهطوريكه داراي قالببندي اسلامي باشد كه به آن بانكداري اسلامي مي گفتند و تفكر دوم اين بود كه بهجاي اينكه يك بانكداري اسلامي درست كنيم، همين سيستم فعلي را مورد توجه قرار دهيم و ببينيم كدام قسمت آن مغايرت ظاهري با ربا دارد، آن را اصلاح كنيم، لذا اسم اين سيستم را گذاشتيم بانكداري بدون ربا، يعني قرار شد بانكداري اسلامي را به آينده بسپارند و فيالحال يك بانكداري درست كنند كه ظاهرش ربوي نباشد.
نتيجه اين شد كه هم اكنون پس از گذشت سالها عنوان مي شود كه قانون به طور كامل پياده نمي شود
لقمه حرام دنيا را زشت مي كند
نماينده ولي فقيه در موسسه مالي و اعتباري مهر اقتصاد نوين در حاشيه همايش "آب و آئينه" در اين رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر با تاكيد بر اينكه بانكها بايد در مسيري حركت كنند كه اسلام مي خواهد، اظهار داشت: موسسات مالي كشور بايد تجارتي را انجام دهند كه مطابق با اسلام و موازين شرعي باشد.
حجت الاسلام مهدوي با اشاره به رواياتي از ائمه معصومين پيرامون تاثير ربا و لقمه حرام در زندگي افراد، بيان داشت: لقمه حرام دنيا را زشت مي كند چرا كه حرام اثر ذاتي و طبيعي دارد.
فاصله زيادي تا حلال شدن معاملات بانكي داريم
وي با بيان اينكه تحقق بانكداري اسلامي حركتي است كه از عزم ملي و اراده جدي مي طلبد، افزود: آنچه بانكها براي تحقق اهداف در اين حوزه انجام مي دهند تنها 50 درصد كار است و 50 درصد ديگر در رابطه با مردم، حوزه هاي علميه و تلاش رسانه ها براي معرفي بانكداري اسلامي است.
نماينده ولي فقيه در موسسه مالي و اعتباري مهر اقتصاد نوين ادامه داد: در حال حاضر در كشورمان فاصله زيادي تا بانكداري بدون ربا و همچنين حلال شدن معاملات بانكي وجود دارد.
حجت الاسلام مهدوي با بيان اينكه متاسفانه مشتريان تمايل چنداني براي آشنايي با بانكداري اسلامي و ضوابط شرعي معاملات بانكي ندارند، بيان داشت: تحقق بانكداري اسلامي نيازمند همكاري عمومي مردم است.
مشكلات شرعي در برخي فعاليتهاي بانكها
وي ادامه داد: در برخي از فعاليت هاي بانكي كه هم اكنون در بانكها صورت مي گيرد مشكلاتي به لحاظ بانكداري اسلامي وجود دارد كه بايد زمينه رفع آن فراهم شود.
نماينده ولي فقيه در موسسه مالي و اعتباري مهر اقتصاد نوين همچنين به پيشگامي اين موسسه به عنوان صندوق قرض الحسنه بسيجيان در پرداخت سود قطعي سپرده هاي مشتريان و تبيين قراردادهاي اسلامي اشاره كرد و بيان داشت: اين موسسه هم اكنون در راستاي بانكداري بدون ربا فعاليت خود را آغاز كرده است ولي هنوز نتوانسته است به بانكداري اسلامي دست يابد.
حجت الاسلام مهدوي با بيان اينكه بيش از 97 درصد قراردادهايي كه در اين موسسه بسته مي شود قراردادهاي اسلامي هستند، افزود: در اين راستا بيش از 300 هزار نفر ساعت پيرامون بانكداري اسلامي براي مديران كل و روساي شعب دوره آموزشي برگزار شده است.
وي تصريح كرد: همچنين 5 هزار نفر ساعت زمان از سوي متخصصان و علما صرف شده است تا قراردادهاي اسلامي در اين موسسه تدوين شده است.
نماينده ولي فقيه در موسسه مالي و اعتباري مهر اقتصاد نوين يادآور شد: همچنين در اين راستا گروههاي نظارت شرعي براي بررسي معاملات در شعب سراسر كشور اين موسسه تشكيل شده است.
© 2003 Mehr News Agency .
دوشنبه|ا|12|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 199]