واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: "كشتي گيلهمردي" با قدمتي چند هزار ساله، سنت پهلواني گيلانيان
رشت - سنت كشتي گرفتن و پهلواني در همه سرزمينهاي حوزه فرهنگ ايراني، پيشينه اي كهن دارد و در هر كجاي سرزمينمان به رسمي؛ و اينجا "كشتي گيلهمردي" از هزاران سال قبل به امروز رسيده است.
صداي ساز و نقاره، همه اهالي محل را خبر مي كند و جمعيت بسياري دور ميدان كشتي گرد مي آيند و اينها همه در پس زمينه سبز گيلانزمين، نقش مي شود.
آباديها و كشتي دوستان پيشترها با فرستادن پيك در دورها و جار زدن در نزديك با خبر مي شدند و البته اينك، به تناسب امكانات و با شيوه هاي جديدتر چون چاپ و پخش آگهي با خبر مي شوند.
ميدان مصاف پهلوانان فضاي وسيعي است كه در كنار اغلب روستاها و شهرهاي كوچك گيلان وجود دارد و "سبزه ميدان" و "سيمبر" نيز ناميده مي شود.
اين ميدانها محل برگزاري انواع نمايشهاي ميداني ديگر چون ورزا جنگ و بندبازي نيز هست و در برخي نقاط ، بازارهاي هفتگي نيز در كنار همين ميدانها تشكيل مي شود.
مسابقات كشتي چند روز طول مي كشد و اگر در محل، بازار هفتگي داشته باشند زمان مسابقه را طوري تنظيم مي كنند كه روز آخر آن با روز بازار همزمان باشد و شروع كشتي در هر روز با صداي ساز و نقاره همراه است كه در واقع اعلام شروع كار است.
روزهاي نخست، كشتي گيران تازهكار (تنگوله ها) به زورآزمايي مي پردازند و پس از آن پهلوانان وارد ميدان مي شوند و آخرين روز به نبرد قويترين كشتي گيران اختصاص مي يابد.
شرط پيروزي در اين كشتي، به خاك زدن حريف يا با مشت به زير چانه او مي باشد.
اين مسابقه كه از ديرباز بعد از برداشت برنج برگزار مي شود؛ معمولاً هنگام غروب آفتاب شروع شده و تا پاسي از شب ادامه مي يابد.
فرد پيروز در كشتي گيله مردي، با به دست گرفتن كلاه، گرد تماشاگران مي چرخد و آنان نيز به پاس اين پيروزي، پاداشي كه غالباً وجه نقد است، در كلاه او مي ريزند.
بر اساس تعريف استادان عرصه گردشگري؛ گردشگري روستايي عبارت است از فعاليتها و گونه هاي مختلف گردشگري در محيطهاي مختلف روستايي و پيرامون آنها كه دربردارنده آثار مثبت يا منفي براي محيط زيست روستا، انسان و طبيعت است.
"زهرا حسينينژاد" كارشناس ارشد برنامهريزي توريسم معتقد است: چنين برداشتي از گردشگري روستايي مي تواند زمينه هاي مختلف فعاليتهاي گردشگري چون بازديد از سكونتگاهها، رويدادها، جشنواره ها، ورزشها و تفريحات گوناگون روستايي را در برگيرد.
وي اظهار كرد: پراكنش روستاها در شهرهاي كشور از يكسو و تنوع چشم اندازهاي طبيعي و انساني در آنها از سوي ديگر و همچنين استقرار بخش قابل توجهي از انواع جاذبه هاي فرهنگي و طبيعي در محيطهاي روستايي و پديده شهرگريزي، علاقهمندي به استفاده از جاذبه هاي گردشگري روستايي را دوچندان نموده است.
وي مي افزايد: گيلان با توجه به قدمت فرهنگي و شرايط اقليمي، ظرفيت بسياري براي توسعه گردشگري روستايي دارد و با توجه به دارابودن شرايط ويژه به لحاظ بكر بودن، تنوع اقليمي و فرهنگي، بايستي در برنامهريزيهاي گردشگري در اولويت قرار گيرد.
حسينينژاد ادامه داد: برپايي جشنوارههاي روستايي و عشايري ضمن شناساندن جاذبه هاي گردشگري در محدوده جشنواره زمينه جذب گردشگر را فراهم مي نمايد.
در زمان حاضر، رويكرد ميراث فرهنگي ، صنايع دستي و گردشگري گيلان نيز نسبت به برپايي و احياي آيينها و فرهنگ بومي - محلي مناطق بهتر شده بهگونه اي كه هر ساله شاهد برپايي جشنواره هايي چون جشن خرمن، انارچيني، سوسن چلچراغ، نوروزبل و ... در روستاهاي استان هستيم كه سالانه گردشگران بسياري را ميزبان مي شوند.
در عرصه مطبوعات و رسانه بومي نيز نگاه به عرصه فرهنگ بومي با اقبال بيشتري روبه رو شده به گونه اي كه فيلمها ، سريالها و برنامه هاي كوتاه به اين موضوع اختصاص يافته است.
مدير روابط عمومي صدا و سيماي مركز گيلان اعلام كرد: مستند داستاني "بشنو از ني" با نگاهي بر آيين پهلواني با نگاه به آيين پهلواني و زيباييهاي كشتي گيله مردي با قدمت سه هزار ساله در استان به خصوصيات اخلاقي و رفتارهاي پهلواني كه جايگاه خاصي در ميان مردم دارد، مي پردازد.
"محمدعلي انتظام" اظهار كرد: فيلم يادشده با تاكيد مديركل سازمان و با هدف حفظ آيينها و داشتههاي فرهنگي - بومي و به تهيه كنندگي و كارگرداني "سيد علي خوشنشين" توليد شده است.
به هر روي؛ فرهنگ هر قوم و ملتي، تركيبي از اعتقادات، باورها، اسطورهها، آيينها و مراسم و به طور كلي شيوه ها و الگوهاي زندگي است كه در طول تاريخ توسط پيشينيان و اجداد انسانها ساخته و پرداخته شده و طي فرايند جامعه پذيري از نسلي به نسل ديگر منتقل مي شود و موجب تداوم و حفظ الگوهاي اجتماعي و فرهنگي در جامعه مي گردد.
به گزارش ايرنا، كشتي گيلهمردي در روزهاي اخير در اجلاس ملي ثبت آثار تاريخي، معنوي و طبيعي كشور كه 4 تا 8 ديماه در قشم برگزار شد، به ثبت فهرست آثار ملي كشور رسيد. ك/4
1881/695/508
انتهاي خبر / خبرگزاري جمهوري اسلامي (ايرنا) / كد خبر 30742852
يکشنبه|ا|11|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 240]