واضح آرشیو وب فارسی:کيهان: مسموميت با شوينده ها
بيماري هاي تنفسي، مشكلات بلع غذا، دردهاي شديد گلو، بيني، سوزش مري، تهوع و استفراغ و دردهاي شكمي از جمله عوارض استفاده نادرست مواد شوينده و پاك كننده است.
بيشتر موارد مسموميت با شوينده ها از نوع استنشاقي است و استفاده از مواد سفيد كننده در فضاي بسته حمام و دستشويي به علت ايجاد گاز كلر، موجب تحريك راه هاي هوايي شده و علايم مسموميت در افراد بروز مي كند و سرفه، خس خس سينه و تنگي نفس بويژه در افراد داراي زمينه بيماري هاي ريوي از جمله علايم مسموميت با اين مواد است.
گاهي افراد براي پاكيزگي بيشتر سطوح از مخلوط وايتكس و تركيبات اسيدي بسيار قوي مانند جوهر نمك استفاده مي كنند كه به علت برخي فعل و انفعالات شيميايي موجب آزاد شدن بيشتر گاز كلر و در نتيجه شدت علايم مسموميت مي شود و در صورت بالا بودن سن و داشتن زمينه بيماري هاي ريوي و قلبي، مي تواند منجر به مرگ شود.
از اين رو هرگز نبايد سفيد كننده و جوهر نمك را با هم مخلوط كرد، همچنين بايد هنگام شست و شوي حمام و دستشويي ماسك هاي محافظ بزنيد و پنجره ها را باز و تهويه را روشن كنيد تا جريان هوا برقرار شود.
تركيبات شوينده خاصيت سوزانندگي خفيفي دارند كه در نتيجه تماس طولاني با سطح پوست اثر تحريكي روي آن ايجاد مي كنند. برخي نيز به علت بي دقتي و سهل انگاري، مواد پاك كننده و سفيدكننده را در دسترس كودكان قرار مي دهند كه احتمال دارد آنها نيز به علت كنجكاوي با اين مواد در تماس قرار گيرند.
اين كار منجر به التهاب و سوختگي دستگاه گوارش مي شود و عمل بلع را با مشكل مواجه مي كند. والدين در صورت مسموميت خوراكي فرزندان، بايد آنها را وادار به استفراغ كنند وگرنه اين كار موجب آسيب ديدگي و سوختگي بيشتر دستگاه گوارش مي شود. همچنين بهتر است تا رساندن مصدوم به بيمارستان يا مراكز درماني، عمل رقيق سازي با آب يا شير صورت گيرد و به دفعات و به مقدار 30 تا 50 سي سي به كودك، شير يا آب خورانده شود.
يكي از فعاليت هاي شغلي كه گروه قابل توجهي به آن اشتغال دارند، اما نمود شغلي چنداني ندارد، نظافت ساختمان هاست. در اين شغل همانند مشاغل ديگر عملاً عوامل بيماري زاي متعددي وجود دارد. اين عوامل در گروه هاي گوناگون قابليت شناسايي و ارزيابي دارد و پتانسيل ايجاد تخريب و آسيب رساني به دستگاه هاي مختلف بدن در آنها وجود دارد.
شناخت مناسب مخاطرات و بيماري هاي شايع در هر حرفه مي تواند موجب كاهش مواجهه و در نتيجه آسيب به بدن و به دنبال آن ارتقاي سلامت و تندرستي شود.
وضعيت هاي نابهنجار
در درازمدت
با توجه به روش ها و مراحل فعاليت ها در نظافت خانه و درگيري برخي عضلات و مفاصل به صورت غيرعادي و بيش از حد، ممكن است عواملي چون درد و گرفتگي در ستون مهره، گردن و كمر، مفاصل شانه، آرنج، مچ دست، زانو، لگن و مچ پا را درگير كند و يكي از علل مهم اين اختلالات، وضعيت نابجاي بدن مثل خميده بودن كمر در مدت زمان طولاني هنگام جارو زدن، كشيدگي دست ها و فعاليت بالاتر از حد شانه، زانو زدن مداوم يا دو زانو كار كردن طولاني باشد.
اين وضعيت هاي نابهنجار در درازمدت موجب فشار غيرعادي بر يك گروه عضلاني مي شود و نتيجه آن احساس درد در همان ناحيه است. از ديگر فاكتورهاي آسيب رسان به اين گروه نيز مي توان به بلند كردن و جابجايي اجسام سنگين اشاره كرد.
اين كار بويژه وقتي فرد از فيزيك نامناسب بدني برخوردار باشد، ممكن است منجر به آسيب هاي جدي مانند بيرون زدگي ديسك در ستون مهره كمر شود. بنابراين بلند كردن اجسام سنگين، نيازمند آشنايي با روش صحيح اين كار است، يعني فرد به جاي خم شدن از كمر و دولا شدن، بهتر است ابتدا چمباتمه بزند و سپس جسم را بلند كند.
پژوهش ها نشان مي دهد استفاده زياد از سفيدكننده و پاك كننده، انواع حلال و مواد ضدعفوني بويژه در محيط هاي سربسته و كوچك مي تواند آسيب هاي جدي و گاه جبران ناپذيري به ريه و مجاري وارد كند.
اين در حالي است كه بسياري از مواد ضدعفوني كننده نيز به راحتي از ماسك هاي كاغذي عبور مي كنند و مي توانند موجب آسيب ريه شوند. بنابراين تهويه مناسب در محل و استفاده نكردن از محلول هاي غليظ مي تواند به پيشگيري از اين مشكلات كمك كند.
بيماران داراي مشكلات تنفسي مانند آسم يا افرادي كه حساسيت ريوي دارند، به هيچ عنوان نبايد با اين مواد شيميايي در تماس باشند و حتي افراد سالم نيز به اميد زدن ماسك هاي كاغذي، در محيط بسته و بدون تهويه نمي توانند از اين مواد استفاده كنند. همچنين تماس مواد شيميايي با پوست مي تواند عوارض مختلفي در بر داشته باشد، به عنوان مثال استفاده از حلال ها براي پاك كردن، موجب از بين رفتن چربي پوست در محل تماس شده و به دنبال آن خارش، سوزش، زخم، چركي ايجاد مي كند. همچنين تماس مكرر با سفيدكننده ها نيز اين عوارض را به دنبال دارد.
بنابراين استفاده از دستكش مناسب كه مانع تماس پوستي شود، مهمترين و بهترين روش پيشگيري از ايجاد اين عوارض است و توصيه مهم در اين زمينه شست وشوي دست در پايان كار و استفاده از نرم كننده يا مرطوب كننده ها است.
جلوگيري از تخريب دستگاه تنفسي
بخار موادشيميايي نيز موجب تخريب دستگاه تنفسي شده و مي تواند اين اثرات خطرناك را بر مخاط چشم نيز ايجاد كنند. قرمزي و خارش چشم نشان دهنده آسيب مخاطي بوده و قي كردن چشم ها در هنگام بيداري به معناي اضافه شدن عفونت ميكروبي است كه اين مشكلات قطعاً التهاب چشم ها را به دنبال خواهد داشت.
معمولا بروز بيماري درماتيك در كف دست و روي نوك انگشتان بروز و گاهي فاصله ميان انگشت حلقه و كناري را درگير مي كند و ضايعه اي به شكل پيش بند تشكيل مي شود كه به اگزماي پيش بندي معروف است. به علاوه زياد نگه داشتن دست در آب و رطوبت نيز منجر به ايجاد قارچ پوستي مي شود. اين ضايعات در صورت درمان نشدن بموقع موجبالتهاب و ترك پوست مي شوند.
بهترين راه براي جلوگيري از خشكي پوست و عود اين ضايعات، استفاده ازكرم هاي حاوي گليسيرين، وازلين و غيره است.
به خاطر بسپاريد انواع مواد شيميايي در درجه هاي مختلف به چشم آسيب مي رسانند و مواد شوينده و رنگ بر ازجمله خطرناك ترين مواد براي چشم به شمار مي روندكه در صورت تماس با چشم به سرعت قرنيه را زخم كرده و حتي در موارد شديدتر مي توانند به سوراخ شدن كره چشم منجر شوند. مواد شوينده همچنين مي توانند موجب ايجاد زخم هاي شديد در پلك شده و چسبندگي هاي كره چشم و پلك را به همراه داشته باشند. آسيب ناشي از اين مواد ممكن است آن قدر جدي باشد كه بينايي به طور كامل از بين برود.
به عقيده متخصصان در صورت تماس مواد شوينده يا هر ماده شيميايي ديگر با چشم بايد بلافاصله چند بار چشم را در آب باز و بسته كرد تا ماده از چشم خارج شود. در صورت باقي ماندن ماده شيميايي در چشم، در فاصله زماني مراجعه مصدوم به چشم پزشك، آسيب ناشي از اين مواد شديدتر مي شود.
آسيب هاي وارده به چشم از نظر زماني و مالي بسيار هزينه بر است و به علاوه آسيب رواني شديدي به دنبال دارد، بنابراين پيشگيري از اين موارد بسيار ضروري است و بايد هنگام كار با مواد شيميايي و شوينده از عينك هاي حفاظتي استفاده كرد. همچنين بايد اين مواد دور از دسترس كودكان نگهداري و در حداقل غلظت استفاده شوند، چرا كه هرچه ميزان غلظت بيشتر باشد، آسيب ناشي از اين مواد شوينده و پاك كننده شديدتر مي شود.
يکشنبه|ا|11|ا|دي|ا|1390
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کيهان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 194]